ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 37 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


40. yıl ve unutulmayacak bir konser...Sayı: 1510 - 22.10.2012


5 Ekim 2012, Cuma günü saat 20.00 de Ayairini Müzesi’nde verilen konserle İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), 2012-2013 Konser Sezonu’nun açılışını yaptı. Şostakoviç'in Festival Uvertürü, Saint Seans'ın 3. Keman Konçertosu ve A.Haçaturyan'ın ünlü Spartaküs Bale Süiti'nden seçmeler Aya İrini'nin büyüleyici atmosferinde klasik müzik severlere unutulmaz anlar yaşattı.

1945 yılında İSO adıyla kurulan 67 yıllık geçmişe sahip orkestra, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine geçişinin 40. yılını kutluyor. İDSO “Denizbank Konserleri” adı altında bu yıl Aya İrini Müzesi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi, Beşiktaş Belediyesi Fulya Kültür Merkezi olmak üzere dört farklı mekânda toplam 36 konser verecek.

Türkiye'nin kültür-sanat yaşamına destek verme misyonuyla 8 yıldır İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) Konserleri'nin kurumsal sponsorluğunu üstlenen Denizbank'ın katkılarıyla düzenlenen İDSO Denizbank konserleri İstanbul’un sanat yaşamında oldukça önemli yer tutuyor. Dünyada önde gelen orkestralar arasında yer alan İDSO tüm elemanlarının ayrı ayrı yıldız sanatçılar olmasıyla nitelendirilebilir.

Program başlarken sahneye gelen Senfoni Müdürü ve korno grup şefi Ertuğrul Köse, yeni konser sezonunun ayrıntıları hakkında bilgi verdi.  Bu açılış konseriyle aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine geçişlerinin 40. yılını kutladıklarını söyledi. Aynı zamanda 1945 yılında Ekim ayında kurulmuş olan Birleşmiş Milletler örgütünün de bu konserle onurlandırıldığını belirtti. BM’nin kurucu üyelerinden olan Türkiye,  örgüte 24 Ekim 1945 tarihinde üye olmuştur.  Birleşmiş Milletler’in 193 üye ülkesi bulunmaktadır. BM’nin kurucu antlaşması niteliğindeki BM Şartı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülke tarafından 26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco’da imzalanmıştır. Bu toplantılara katılmayan Polonya’nın da daha sonra BM Yasası’nı imzalamasıyla, kurucu üye devletlerin sayısı 51’e yükselmiştir. BM Teşkilatı, BM Şartı’nda öngörüldüğü üzere, BMGK’nın beş daimi üyesi dahil BM’nin diğer üye devletlerinin çoğunluğunun Örgüt Şartı’nın onay işlemlerini tamamlamalarıyla, 24 Ekim 1945 tarihinde resmen faaliyete geçmiştir. Bu tarihten beri, 24 Ekim günü her yıl BM Günü olarak kutlanmaktadır.                                                                                   

 

Konseri ünlü İngiliz Orkestra Şefi Andrew Greenwood yönetti. İngiltere Yorkshire doğumlu olan Andrew Greenwood, bir dönem English Touring Opera’nın Müzik Direktörlüğünü yaptı. Yönettiği eserler arasında, Figaro’nun Düğünü, Aşk İksiri, Regiment’in Kızı, Fidelio, Manon, Werther, Macbeth, Külkedisi, La Traviata gibi başyapıtlar var. Şimdiye kadar London Philharmonic, Aalborg, Odense ve Tivoli Symphony Orkestrası, BBC  National Orchestra eşliğinde konserler verdi. Yine BBC  National Orchestra eşliğinde Tenor Dennıs O’Neil ve Sopranı Lesley Garrett ile resital CD leri yaptı. Geçtiğimiz günlerde Mozart’ın Idomeneo’sunun Richard Strauss versiyonunu Sanat Yönetmeni olduğu Buxton Festival’de yönetti.

Açılışın solisti “Mayıs 2011 Uluslararası Çaykovski Keman Yarışması”nı kazanan, en genç yarışmacı unvanını hala koruyan ve dünyanın ünlü kemancılarından biri olan Japon Akiko Suwanai dinleyenleri mükemmel entonasyon, mükemmel nüanslar ve tempolarla bir başka dünyaya taşıdı. S.Seans Keman Konçertosu’nun tüm duyguları yansıtan tutkuları, dinamizmi, zarafeti, hüznü vurgulayan müziği, yıldız bir kemancı için eşsiz bir olanak zenginliği sergiliyor. A.Suwanai bütün bu olanakları üstün tekniği ve müzikal duyuşu ile izleyiciye başarı ile yansıttı. Sanatçı halen Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’nın ünlü müzik merkezlerinde konser ve resitaller vererek adını tüm dünyaya duyurmaktadır

Konser sonunda izleyici beğenisini Ayairini’nin kalın duvarlarından taşan alkışlarla dile getirdi. Yine de evlerimize dönerken içimizde derin bir hüzün vardı. Evrensel Sanatların desteklenmesi konusunda devletin elini kısmen de olsa çekmesi sonucu belki de önümüzdeki yıllarda bu kadar nitelikli sanatçılar yetişemeyecek, böyle rüya gibi müzik akşamları gerçekleşemeyecek. Bizler ne kadar anlatırsak anlatalım bizim yaşadığımız duyguları yaşayamayacaklar. Bunun gerçek olmamasını diliyorum. O akşam orada tüm dünyanın kıstaslarıyla yapılan bir ölçüm olsa tarihe beş yıldızla geçecek bir müzik şöleni yaşandı.

Teşekkürler İDSO…

iletisim@nilgunserimoglu.com.tr 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.