ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


'Orhan Gencebay ile Bir Ömür' törpüsüSayı: 1506 - 01.10.2012


Orhan Gencebay’ın nasıl gönülden bir hayranı olduğumu, ‘tribute’ albümünü nasıl heyecanla beklediğimi, albümü dinlemeden önce kalbimin nasıl umutla dolu olduğunu yazıya dökebilir miyim emin değilim. Ama albümü dinledikten sonraki hayal kırıklığımı sanırım anlatabilirim.

‘Tribute albüm’, Türkçesiyle ‘saygı albümü’ konseptine yabancı de
ğiliz artık. Elbette çoğu zaman cover’lanan şarkılar orijinalinin verdiği tadı/hissi vermez. (İstisnaen orijinalinden güzel olanları da yok değildir.) Dünyadaki örneklerinin yanı sıra Türkiye’de yapılan bazı işler (bkz: Bülent Ortaçgil, Murathan Mungan , Ahmet Kaya’ya saygı albümleri) bizim de isteyince ya da şöyle söyleyelim; maddi beklentileri ön plana almayınca, bu işi kotarabildiğimizi göstermişti. Ama Orhan Gencebay’a saygı albümü ‘Orhan Gencebay ile Bir Ömür’ü bu kategoriye koymak biraz zor. Seçilen isimlere ve yapılan düzenlemelere şöyle bir bakıldığında albümün amacının yalnızca ustaya saygı göstermek ya da genç neslin onu daha iyi tanımasını sağlamak olmadığı açık. Nitekim albüm, bende daha ziyade ‘Bu, ustaya biraz saygısızlık olmuş sanki’ ya da ‘Genç nesiller onu böyle tanıyacaksa hiç tanımasın daha iyi’ hissiyatı uyandırdı. Öte yandan, her notasının önünde saygıyla eğilinmesi gereken şarkıların inanılması güç kötülükte altyapılar üzerine tekrar inşa edilmesi Orhan Gencebay’ı da ne derece memnun etmiştir, bilemiyorum.

32 sanatçının 33 esere (‘Batsın Bu Dünya’ koro halinde söylenmi
ş) ses verdiği albüm için bir araya gelen sanatçıların iyi niyetine hiç şüphe yok. Tribute albüm zaten konsept itibariyle zor reddedilecek bir teklif, hele de bu isim naifliğiyle tanınan, sevilen Orhan Gencebay olunca, memlekette bu teklifi geri çevirecek çok fazla kişi olduğunu sanmıyorum. Albüm için isimler seçilirken de keşke bu, akılların bir köşesinde bulundurulsaydı. Ama artık olan olmuş, albüm bir şekilde satış rekorları kırmış, bize yalnızca ‘Keşke mentalite biraz değişse, dinleyiciye biraz güvenilse’ demek düşüyor.

Ajda Pekkan’ın ‘Severek Ayrılalım’ yorumuyla açılan albüm daha ilk notasından bir
şeylerin yanlış gideceğinin sinyalini veriyor. Pekkan’ın seçimindeki elektronik-pop altyapı ne sesine ne şarkının hissiyatına uygun. Aynı sorun Demet Akalın’ın ‘Farkında mısın’, İzel’in ‘Kabahat Seni Sevende’ ve Serdar Ortaç’ın ‘Hor Görme Garibi’ yorumunda da mevcut. Hande Yener’in ‘Kaderimin Oyunu’ yorumunda ise aynı anda iki farklı şarkı dinliyormuş hissi vermek gibi daha büyük sorunlar var. Kutsi’nin ‘Ben O Zaman Ölürüm’ yorumundaki düzenlemenin kıvamı keşke yukarıda ismi geçen diğer eserlerde de tutturulabilseydi.

Seçtikleri
şarkılara yeni bir nefes katan sanatçılar da yok değil albümde. Athena’nın ‘Bir Araya Gelemeyiz’, Deniz Seki’nin ‘Benim Dünyam’, Duman’ın ‘Gönül’, Manga’nın ‘Ya Evde Yoksan’, Özcan Deniz’in ‘Vazgeç Gönlüm’ yorumları, cover müessesesinin hakkını vererek yapılmış işler.

Yıldız Tilbe’nin ‘A
şkımı Sakla’ yorumunun açık ara önde gittiği albümde, Candan Erçetin, Sezen Aksu , Sibel Can, Emel Sayın , Nükhet Duru, Nilüfer, Tarkan , Yaşar ve Zerrin Özer gibi isimler ise dinleyiciyi olumlu ya da olumsuz şaşırtmayan işler çıkarmışlar.

Son söz; albüm maalesef ar
şivinizde mutlaka bulunması gereken bir tribute albüm olmak yerine satış fiyatının tam tersi, ‘biraz ucuz’ olmuş.

Tolga Akyıldız:

Orhan Gencebay; arabeskin dar müzikal kalıpları içinde sıkı
şmak yerine işin içine çokseslilik boyutunu katmış, birçok sanatçıyı etkilemiş bir müzisyen. Kitlelerce sevilmesinin, çok satmasının, bu denli saygı görmesinin, tez konusu olmasının temel nedeni bu… Pop, rock, fantezi gibi ayrımlar yapma ihtiyacı duyuyoruz ya; aslında hiç gerek yok. Dinlediğimiz şeylerin yüzde 90’ı özü, sound’u itibariyle ‘arabesktir’. Bunda da utanılacak bir şey yoktur. Bu durumda Orhan Gencebay’ın 2 CD’lik ve 30 TL fiyatla satılan ‘Bir Ömür’ adlı albümünün 5 günde 250 bin satmasına ve hâlâ satmasına şaşmamak lazım. Demek ki neymiş? Devir; koleksiyon albüm, konsept albüm devriymiş. Orhan Gencebay gibi bir isim, dillere pelesenk olmuş şarkılarıyla; Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Candan Erçetin, Sibel Can, Özcan Deniz, maNga, Tarkan, Zerrin Özer, Hande Yener, Demet Akalın, Rafet El Roman, Duman, Emre Aydın , Nilüfer, Mustafa Ceceli gibi 32 büyük ismi bir araya getirip bir ‘saygı’ albümüne vesile oluyorsa; o albüm yok satıyor. Diğer bir deyişle; insanlar 30 lirayı, hak eden işler için harcıyor, aynı torna tezgâhından çıkmış, tüketiciyi aptal yerine koyan albümler için değil.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.