ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bağımsız Kıbrıs Mücadelesinin Açkısı: "SOL ANAHTARI"Sayı: 1502 - 17.09.2012


Sol Anahtarı, çalışmalarını Kıbrıs'taki Baraka Kültür Merkezi (www.baraka.cc) bünyesinde sürdürüyor. Yılda 3-4 tane konserleri oluyor, eylemlerde ellerinde gitar, keman, "varız" diyorlar. Benim gruba rastlama etkinliğim de bir eylem görüntüsündeki "bunlar kim acaba"dan geldi. Yazının görünen maksadı son albümlerini tanıtmak olsa da, bu kolektif çabayı övmek ve dinlenmesini sağlamak gibi niyetlerim de var.

 

'KIBRIS BİZİM'

'Başka Bir Şarkı' albümünden sonra,(buradan) 'Kıbrıs Bizim' albümünde de SOL ANAHTARI, düzenlemeleri ve besteleriyle şarkılar söylüyor bağımsız bir 'adanın' mücadelesine. Temmuz 2011'de yayınlanan albüm internetten ücretsiz indirilebiliyor.

 

"EVİNE DÖN AYŞE"

Son albümdeki öne çıkarılan şarkıları, 1974'teki Kıbrıs Çıkarması'nın parolası olan "Ayşe Tatile Çıksın"a atfen "Evine Dön Ayşe". Bu, 2010'daki 'Anti-Militarist Barış Harekâtı' isimli eylemde üretilen bir slogan.

Ünlü Those Were The Days
şarkısının ezgisine oturtulmuş şarkıda, işgal ordularından arındırılmış bir Kıbrıs yaratmanın parolası icra ediliyor.

 

"ÖRGÜTLÜ BİR HALKI HİÇ BİR KUVVET YENEMEZ"

Derken İnti-İllimani'nin yorumunda kültleşen 'Örgütlü Bir Halkı Hiçbir Kuvvet Yenemez' şarkısının, 'Bağımsız Kıbrıs Mücadelesi'ne uyarlandığına rastlıyoruz. Nakaratın önündeki ezgisel yükselişe, sürpriz ama tanıdık bir altyapı eşlik ediyor:

 

Ezilen halkımın onurudur direniş

Taşeron işgale set olduk biz birlikte”

 

ve nihayet, dünyanın dört bir yanındaki devrimcilerin, o dilde başka hiçbir sözcük bilmese de hep beraber haykırabileceği o nakarat: “El pueblo unido jamás será vencido

 

CAN ORTAĞI ÜÇ BALIKÇI EKMEK HAYAT ÇABASINDA”

'Üç Balıkçının Öyküsü'nde, Elen ve Türk halklarının proleter kardeşliğine 'shuffle' bir dokunuş kulağa çarpıyor. '1974 Harekâtı'na kadar beraber balıkçılık yapan Zaharia, Bedino ve İbrahim'in öyküsü, daha doğrusu bu birlikteliğe bir ağıt.

 

'TESTİ' VE 'ELMA'

Yine “Testi (Στάμνα)” ve “Elma (Μήλο)” gibi Elence şarkıların iki dilde söylenmiş halleri, halkların düşmanlaştırılmasına karşı barikat kuran Kıbrıslı devrimcilerin “halkların kardeşliği” vurgusunu yapma işlevi görüyor.

 

DUY BENİ, DUY ÇIĞLIĞIMI UYKULARDA”

 

'Duy Beni' Filistin'e bir şarkı. 'İşgal altında olma ortaklığı' kontenjanından... Sermayenin o kıtadan o kıtaya rahatça aktığı bir zamanda, sömürülenlerin şarkıları da sınırları dinamitlemeli tabi ki. Yani aslında Filistin'li çocuğun hikayesi, Kıbrıs'lı çocuğa çok da yabancı değil!

 

'KUKLA KRAL'

 

                Vals...

Masalların ülkesinde gözlere çekilmiş perde

Aralayalım perdeyi, izleyelim gerçeği”

               

                Tango...

Yalan masallara demezsek hiç olağan

Kurtuluruz o zaman her şeyin değişmez olduğu sanısından”

 

ADIMLIYALIM HEP BİRLİKTE YÜRÜYELİM ÖZGÜRLÜĞE”

 

'Halkların Kardeşliğine' şarkısı, 1970'lerde, Kıbrıs'ta iki tane halkın yaşadığını belirten ve halkların kardeşliği mücadelesini bütün baskılara karşı yürüten Halk-Der'e atfen bestelenmiş.

 

Adımlıyalım hep birlikte yürüyelim özgürlüğe

Yürüyelim, yürüyelim halkların kardeşliğine”

 

NİYE TAŞIYORSUN?”

 

Her ne kadar grubun şarkı sözleri, edebi olarak yüzeyselse de 'kaideyi bozmayan' olarak, sözlerini Kıbrıslı Türk şair Aydın Adamoğlu’nun “Fazla Kilolardan Kurtulmanın Politik Diyet Analizi” şiirinden alan “Niye Taşıyorsun?”u göstermek tarihsel bir sorumluluk olsa gerek:

 

Kullanmadığın beynini,

Zalime vurmayan ellerini,

Özgürlüğe koşmayan ayaklarını,

Sömürüyü görmeyen gözlerini,

İşgali haykırmayan dudaklarını,

Yaşlanmış bedenini,

Yurt isyanına sağır kulaklarını,

Eşitliğe sığmayan kalbini

 

Niye taşıyorsun yirmi dört saat?

 

SİSTEMİ YIKARAK KURULUR YENİ BİR DÜNYA, BÖYLE BİTER BU”

 

Mevcut kokuşmuşluğun tespiti; nihayet umut ve iddia. Elektrogitar gerekmiyor rock denilebilmesi için.

 

ÖNCE EKMEK GELİR, ARDINDAN AHLAK”

 

Brecht'in ünlü şiiri 'İnsan Ne İle Yaşar' şiirinden bir bölüm, sözleri ufaktan değiştirilerek ama ekmek-ahlak denklemi aynen bırakılarak yeniden şarkılaştırılmış.

 

KAN İLE DESTANLARI YAZILA”

 

Kıbrıslı Türk ve Rum maden işçileri, Ocak 1948'de, düşük ücret, baskı ve çalışma şartlarının dayanılmaz hale gelmesi üzerine 125 günlük bir grev yaparlar. Anonim sözler, İtalyan devrimcilerin marşı olan 'Avanti Popolo'nun (İleri İşçiler) ezgisi üzerine yerleştirilerek marş ortaya çıkar.

 

ŞIRINGA!

Kendilerinin de ifade ettiği gibi, açık bir 'nueva cancion' feyzi var müziklerinde. Öte taraftan kemanın yükü ağır hakikaten; kimi kez iki keman.

 

Sorunlar da yok değil elbet. Bazı ezgiler ve sözcükler kök salamamış belki, vokaller çiğşş kimi kez şarkının yapraklarına, bazı bazı söz-müzik geçmemiş iç içe ama Kıbrıs üzerindeki tüm unsurların, işgal ve düşman etme politikalarına karşı kurulan barikatın önünde iç içe geçebileceğini şırıngalayabilmişler kulaklara.

 

serdaryturkmen@gmail.com


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.