ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 36 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Aix-En-Ptovence Müzik ve Opera Festivali Ayırımcılığa karşı OperaSayı: 1501 - 08.08.2012


1945'de Kıtaları kana boyayan İkinci Dünya Savaşı, sona erdi. Fransa hiç ama hiç zaman kaybetmedi. 1946'da Cannes Film Festivali'ni ; 1947'de Avignon Tiyatro Festivali'ni, 1948'de Aix en Provence Lirik Müzik Festivali'ni başlattı. Şu dört tarihi art arda sıralamak bile bana heyecan verici geliyor! Düşünün adamlar, işgalden,ölümden, yıkımdan geçiyor ve başka iş güç yokmuş gibi kafayı sinemaya, tiyatroya, opera ve müziğe takıyor!

Bu üç festival, bir avuç çılgın insanın, sanat tutkununun gayretiyle ilk kez düzenlendiklerinde, böylesine kök salacakları acaba biliniyor muydu??? Sadece birikim de yetmezdi bu süreklili
ğe. Geleceğe kalmaları, evrensel değerleri ve yaratıcılığı yüceltmeyle, emeğe saygıyla, devlet mekanizmasının nitelikli sanata sahip çıkması, desteklemesiyle sağlandı…

Opera, Dünyanın Aynası
Bu yaz Avignon a
şkıma ihanet edip, kendimi Aix –En –Provence Müzik Festivaline attım.

20 Konser, altı opera prodüksiyonu, sayısız panel ve sanatçılarla buluşma etkinliği, meydanlara kurulan dev ekranlardan sürdürülen canlı yayınlardan oluşan Festival 'in bu yılki ana teması: "Opera, Dünyanın Aynası" başğını taşıyordu.

Birkaç günde dört opera izledim. Dikkatimi çeken, en popüler ya da en az bilinen eserde olsun bunlardan üçünde de yönetmenlerin ayırımcılı
ğa karşı bir tutum sergilemesi, cinsiyet ve sınıfsal farklılıkları vurgulamalarıydı. Bu vurgudan kaynaklanan, sanki bir operadan beklenmeyecek kadar şiddetli bir eleştiri ortaya koyabilmesiydi.

Dünyanın aynası bunu gösteriyorsa … Hani sol bitmi
şti! Hani kapitalist düzende herkes kardeş kardeş geçiniyordu…

Ya
şasın Genç Sanatçılar
Aix-En –Provence Festivali genç sanatçılara tanıdığı olanaklarla da ünlü. "Avrupa Müzik Akademisi" adlı kuruluş bu yıl 42 ülkeden 250 genç sanatçıyı bir araya getirmişti. Önce onlardan izlediğim iki oyun:

Rossini'nin 18 ya
şındayken bestelediği ilk operası, birbirinden zengin barok melodilerle dolu "La Cambiale di Matrimonio" (Evlilik Senedi) kadının mal gibi alınıp satılamayacağını ortaya koyan tek perdelik bir fars bir komik operaydı. Kapalı bin kişilik çağdaş bir salonda, hem orkestra hem şancılar sahnede iç içe geçmişti.

İkincisi ise Ravel ile Colette'in işbiriğinden doğan "L'Enfant et Les Sortileges" (Çocuk ve Büyülü Şeyler) . Bir çocuğun kapatıldığı odada kendi korkularıyla , düşleriyle sevinçleri ve üzüntüleriyle hesaplaşmasını konu alan bu fantastik masalı müzik yönetmeni Didier Puntos oda orkestrası için yeniden yazmış. (Dört el piyano, viyolonsel, ve flüt) Kendi de piyanonun başında sahnede. Bütün çalgılar ve çocukla ilişkili her şey, sahneye yığılmış dolapların, çekmecelerin içinden çıkıyor. :Çocuğun kötülük ettiği sincap, kedi; kırdığı çaydanlık , fincan, yırttığı kitap, kitaptaki prenses, yapmadığı matematik dersi, sayılar… Hepsi canlanıyor, sanatçılarla hayat buluyor. Yönetmen Arnaud Meunier , minicik klasik İtalyan sahnede gerçeklikten çok uzak bir mucize, bir şiir yaratmıştı. Çocuğu oynayan soprano Chloé Briot ve her iki eserdeki tüm şancılar mükemmeldi.

Ayırımcılı
ğa karşı Mozart
Festivalin a
ğır topu Mozart'ın "Figaor'nun Düğünü"ydü. Bugüne dek gördüklerimden çok farklıydı. Jeremie Rhorer'in müzik, Richard Brunel'in sahne yönetiminde o muhteşem müzik ve seslere karşın adeta tiyatrosu ağır basıyordu. Yönetmen günümüze taşıdiğı eseri , sahnede Kont'un malikanesine taşımıştı. Hem büro, hem ev, hem toplantı salonu -ve duruşma alanı gibi kullanılan bu mekanda (Kontun bir görevi de yargıçlıktır) özel alanla – kamusal alan iç içe geçmişti. Uşak (burada sekreter)Figaro ile hizmetçi Suzanna'nın düğün gününe sığan tüm olaylar dizisi , Kont'un dinmeyen seks iştahı, aşk oyunları, aldatmacalar, ikiyüzlülükler, gelip bu iki alanda iç içe yaşanıyor ve iktidar sahiplerinin güçlerini dayatmalarına; çalışanların da haklarını savunmalarına dayanıyordu.

Suzanne'yı Fransızların en ünlü
şancılarından Patricia Petibon Figaro^yu Amerikalı bas bariton Kyle Ketelsen, Kontes Almaviva'yı ise İsveçli Soprano Malin Byström kusursuz oynuyorlardı.

Mozart'ın 19'unda besteledi
ği gençlik operası "La Finta Giardiniera" (Sahte Bakçıvan) yine sınıfsal çelişkilileri ve kadına karşı ayırımcılığı ön plana çıkarak yorumlanmıştı. Ama doğrusu burada beni çarpan şey "güzellik" ve "büyü"ydü.

Kent dı
şında, bir kalenin surlarının dibine, zemine ayna döşenmişti. Sahne o ayna ve kale duvarıydı. Zemindeki ayna bir göldü sanki. Temsil akşam sekizde aydınlıkta başladı. Kalenin ardında güneş battı. Önümüzde uzanan yemyeşil ova kızıla döndü. Sonra karanlık oldu. Ay çıktı. Ağaçlar tek tek büyülü renklere dönüştü. Kale duvarında gölge ve ışık oyunlarıyla Mozart büyüsü, yeryüzünün tüm çiçekleri, şancıların sesi birbirine karıştı…

İşte bir festival böyle geçti.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.