ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çinli bir şarkıcıyla çalışan ilk Jamaikalı yapımcılarız.Sayı: 1482 - 05.07.2012


Jamaika’nın bağımsızlığının 50’nci yılı, İstanbul Caz Festivali’nde efsanelerle kutlanıyor. 50’li yıllarda ska’yı şekillendiren gitar virtüözü Ernest Ranglin, The Wailers’ın piyanisti Tyrone Downie, Bitty McLean ve Jamaika’nın en önemli bas ve davul ikilisi Sly & Robbie bugün 21.00’de The Marmara Esma Sultan’da. Kariyerleri boyunca Gilberto Gil, Rolling Stones, Marianne Faithfull ve Madonna gibi isimlerle çalışan, Grace Jones’a, Serge Gainsbourg’a prodüktörlük yapan Sly & Robbie’ye konser öncesi bağlandık.

‘Rockers’ gibi birçok reggae ritmini icat ettiniz, reggae müzik için yüzlerce davul modeli olu
şturdunuz. Reggae müzikte bir devrim oluşturacak noktaya nasıl geldiğinizi bize biraz anlatır mısınız?
Sly: Küçük bir çocukken evden kaçıp Skatalites konserlerine giderdim. Lloyd Knibbs’i (Skatalites’ın davulcusu) davul çalarken ilk duydu
ğumda davulcu olmak istediğimi anladım. Jamaika’da çok iyi davulcular var, bu nedenle kendime has bir tarz geliştirmem gerekiyordu ve her seferinde değişik bir ‘beat’ yaratmaya çalıştım. O sıralar herkes ‘one drop’ yaparken ben farklı bir şey yaratmaya çalışıyordum ve ‘rockers beat’ bu şekilde ortaya çıktı.

Robbie: Ben Bob Marley and Wailers’ın bass gitaristi Familyman Barrett ile i
şe başladım. Beni parmaklarım kanayana kadar çalıştırıyordu. Şimdiye kadar muhteşem müzisyenlerle çalıştım. Peter Tosh grubunu kurmasına yardım etmemi istedi, baterist Santa ile çalıştım.

‘Taxi’ adında muhte
şem bir plak şirketiniz var. 70’ler, 80’ler ve 90’larla karşılaştırdığınızda günümüzün reggae müziğinde yapımcılık kalitesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şimdilerde insanlar sadece parayı düşünüyor. Hepsinin bir Mac’i var ve bir şarkı yapmak için ihtiyaçları olan tek şeyin bilgisayar programları olduğunu düşünüyorlar. Fakat bir sarkıcıya şarkıyı nasıl söyleyeceğini, neyi ne zaman söyleyip söylemeyeceğini söylemeniz gerekir. Jamaika'da maalesef yalnızca Jamaikalılara yönelik bir pazar olma yolunda. Artık Gregory Isaacs, Bob Marley ve Peter Tosh’un yaptığı gibi tüm dünyaya yönelik müzik yapmak istemiyorlar. Fakat Bitty McLean veya Shaggy gibi büyük sanatçılara bakın. Onlar sadece kendi mahallelerine değil, tüm dünyaya hitap ediyor. Biz de aynı şekilde dünya çapında birçok sanatçıya destek oluyoruz ve bu potansiyele sahip yeni Jamaikalı çocuklara ün kazandırmaya çalışıyoruz.

Peki bundan sonraki projeniz nedir?
Fas ve Cezayir kökenli Fransız sanatçı Khalifa ile muhte
şem bir albüm hazırladık. Türk sanatçılarla çalışmayı da çok istiyoruz. Khaled ve Chacha ile çalıştık, Çinli bir sarkıcı ile çalışan ilk Jamaikalı yapımcılarız. Fela Kuti ile çalışştık. Wu Tang Clan, Madonna ve Britney Spears ile çalışmalarımız oldu. Hindistanlı bir sanatçı ile bile çalıştık. Bizce müzikte gelecek dünyanın farklı yerlerinde.

Elektrik nasılsa öyle ilerliyoruz
Dünyada en çok kaydedilen müzisyenlerdensiniz. Aynı zamanda Amp Fiddler, Gainsbourg, Grace Jones gibi de
ğişik türlerden sanatçılarla çalışıyorsunuz. Farklı tarzda müzisyenlerle çalışırken nasıl hazırlanıyorsunuz?

Prodüktörlü
ğünü yaptığımız sanatçıya göre müzik yapmaya çalışıyoruz. Provalardan ya da dinlediğimiz demolardan aldığımız elektriğe göre değişiyor. Ama mesela Chris Blackwell bizi Grace Jones ile tanıştırdığında 3 albümünü vermişti bize dinlememiz için. Sonradan onunla tanıştık, çalıştık, ama bugün, 30 yıl sonra o albümleri hâlâ dinlemedik! Yani aslında tamamen stüdyoya girdiğimizde elektrik nasılsa öyle ilerliyoruz.

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.