ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 27 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Nâzım'la cazı yaşamak...Sayı: 1477 - 28.06.2012


“Sesimin en güçlü enstrümanım olduğu kanısına oldukça erken vardım” diyen Berlinli caz şarkıcısı Defne Şahin, mayıs ayında çıkardığı ilk albümü “Yaşamak – To live with the words of Nazım Hikmet” kapsamında Türkiye turnesine çıkıyor.

Küçük ya
şta piyano, perküsyon, gitar eğitimi almaya başladıysa da o kendi sesine kulak vermiş ve Berlin’deki Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Barselona’daki Escola Superior de Música de Catalunya’da Caz Şanı okumuş.

Nâzım
şiirlerini yorumladığı, Kalan Müzik’ten çıkan, on iki şarkının bulunduğu albümde iki Zülfü Livaneli bestesi dışında tüm besteler Şahin’e ait:

“Albüm çalışmalarına başlarken, etkilenmemek ve kendi fikir ve düşüncelerimi sınırlamamak için bu şiirlerin başka bestelerini dinlememeye karar verdim. Ama bu şiirlerin başka müzisyenler tarafından da bestelenmiş olduğunu biliyordum ve sonrasında da tabii ki dinledim. Galiba Nâzım’ın bazı şiirlerini caz tarzında ilk defa ben besteledim.”

Goethe Enstitüsü’nün destekledi
ği turne kapsamında Şahin’le birlikte sahnede olacak müzisyenler ise; New York ve Berlin’de yaşamını sürdüren Can Olgun (piyano), Simon Quinn (bas) ve Martin Krümmling (davul).

- Nâzım Hikmet şiirleriyle ne zaman tanıştınız? İlk albüm için neden Nazım şiirlerini tercih ettiniz?

Be
ş yaşındayken Nazım’ın “Dünyayı Verelim Çocuklara” şiirini ilk defa dinledim ve çok etkilendim. Türkçe şiirler bestelemeye karar verdiğimde ilk aklıma gelen şiir de bu şiir oldu.

Nâzım Hikmet Almanya’da Türkiye’deki kadar bilinmiyor, dolayısıyla
şiirlerini daha çok Zülfü Livaneli ve Cem Karaca gibi sanatçıların şarkılarıyla tanıdım. Ancak Nâzım’ın ilk şiirini besteledikten sonra, bilinçli bir şekilde Nâzım’ın yazıları arasında besteleyebileceğim sözler arayışına girdim. Bestelemek istediğim birçok şiirinin bulunduğunu anladıktan sonra da bir albüm yapmaya karar verdim.

Nâzım’ın yazılarının beni en çok etkileyen yanı ise özgürlü
ğe duyulan özlem, doğa ve kardeşlikten bahsediyor olmaları.

- Hiç yayınlanmamış bir Nazım kaydı var albümde. Albümde yer vermeye nasıl karar verdiniz?

Kalan Müzik’in de
ğerli sahibi Hasan Saltık albümümü dinledikten sonra bana Nazım’ın bu kaydını albümümde yer vermem için armağan etti. Bu, hayatımda şimdiye dek aldığım en güzel ve en önemli armağan idi. Nâzım’ın sesinin hiç yayınlanmamış bir kaydının benim sesimin yanında yer alması benim için gerçekten büyüleyici.

- Julia Hülsmann albüme giriş yazısı yazmış. Kendisi Nâzım Hikmet’i sizinle mi tanıdı?

Julia Hülsmann Almanya’nın en tanınmı
ş caz piyanistidir ve kendisi bugüne kadar birçok şiiri bestelemiştir. Hülsmann’dan aldığım piyano ve beste dersleri sayesinde ben de şiir bestelemeye başladım ve tabii ki bu çalışmalar kapsamında da kendisi benim vasıtamla Nâzım’ın bazı şiirleriyle tanıştı.

- Bundan sonraki albüm için neler düşünüyorsunuz?


Çe
şitli projeler üzerinde çalışıyorum, bunlardan bir tanesi Berlin ve İstanbul’da yaşayan bazı müzisyenleri bir araya getirerek değişik müzikal kökenlerinin sentezini sağlamayı amaçlayan berlinİStanbul projesi. Ayrıca New York’ta çalacağım besteler üzerinde çalışıyorum. İlk önce hangi projemin bir albüm kapsamında geçekleşeceği önümüzdeki aylarda netleşecek.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.