ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 35 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Konser yolunda sınav kağıdı okuduğumuz oluyorSayı: 1475 - 26.06.2012


Hiç duymamış olanlar için soralım, kimdir, nedir Teneke Trampet?
O
ğuz Tarihmen: Biz Cem’le (Pulathaneli) 1997’de müzik yapmaya başladık. Sonra Barış diye bir arkadaşımız katıldı. Ardından bir süre ara verdik, yurtdışında eğitimimize devam ettik. Cem ve ben Almanya’da aynı şehirdeydik orada da Alman arkadaşlarla bir grup kurduk. 2005’te Türkiye’ye dönmemizle şu anki ekip birbirini buldu. İlk yıllarda akustik tarzda sokak müziği yapıyorduk. Kitap kafelerde çıkıyorduk. 1999’da şehir şehir dolaşarak sokaklarda şarkı söyledik. Bir Vosvos’umuz vardı. Beğendiğimiz bir beldede durup sokaklarda çalıyorduk. Topladığımız parayla benzinimizi koyuyorduk ama çoğunlukla para yetmiyordu.

Grup isminin hikâyesi nedir?
O
ğuz: Tam o yıllarda Günter Grass’ın ünlü romanı ‘Teneke Trampette’ki karakter Oscar gibi büyümeyi reddettiğimizi söylemek ve sesimizi çığlık atarak duyurabilmek için grubun ismini Teneke Trampet koyduk. Yaşıtlarımız yavaş yavaş ciddi dünyaya uyum sağlarken bizler büyümek istemedik. Yolunda gitmeyen bir şeyleri gördüğümüz zaman daha yüksek sesle söylemek, her zaman kadife bir sesle değil de isyan ederek söylemek istedik.

Albümünüzün tanıtım metninde müzi
ğinizi sadece rock olarak tanımlamıyorsunuz. Müziğinizde başka hangi tarzlar var?
Egemen: Tek bir müzik yapmıyoruz. Sadece rock yapıyoruz diyemeyiz. Caz da var, Do
ğu ezgileri de blues da.

Daha önce faili meçhullerle, Metin Göktepe’yle ilgili
şarkılar yapmışsınız. Bugün benzeri bir konuda şarkı yapacak olsanız bu ne olurdu?
Cem Pulathaneli: Bugün Türkiye’de faili meçhuller yok belki ama hâlâ büyük demokrasi sorunları var. Muhalif olan insanlar hâlâ bir
şekilde baskı altında. Rahatsızlıklarımız sürüyor. Müzik yapmamızın bir sebebi de bu. İnsanlara söyleyecek sözlerimiz var.
O
ğuz: Faili meçhuller çözülmüş gibi bir görüntü çiziliyor. Ancak eylemlerde annelerin ellerinde hâlâ resimler var. O halde nerede bu insanların failleri, diye soruyor insan. Son dönemde beni en çok Uludere olayı yaraladı. Ancak her birimiz farklı konularda hassas olabiliriz. Birbirimize zıt insanlar değiliz. Ancak bizi bir araya getiren şey susmayacak olmamız.
Egemen: Kürtaj olayı son dönemde çok aklımda. Bilal’le (Bekar) o konuda bir
şarkı yazmaya çalışıyoruz.

Grubunuzdan iki ki
şi Alman Lisesi çıkışlı, Mor ve Ötesi ekibi gibi. Onlarla o dönemden bir tanışıklığınız var mı?
O
ğuz Tarihmen: Cem’le ben Alman Lisesi mezunuyuz. Mor ve Ötesi bize kıyasla müzikle çok daha sıkı ilgilendi. Onları çok takdir ediyoruz. Onlar bizden iki dönem küçüktü. Biz lisedeyken onlar okulun müzik grubuydu.

Ekipte üç ö
ğretmen varmış...
Cem Pulathaneli: Ben fizik ö
ğretmeniyim. Oğuz edebiyat, Egemen matematik öğretmeni. Devlette çalışan da var özel sektörde de... Mert reklamcı. İşimizden kalan zamanda çalışarak hem müziği hem mesleklerimizi birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Gece insanlar televizyon izlerken biz çalışıyoruz.
Egemen: Konser yolunda sınav ka
ğıdı okuyup ertesi gün derse girdiğimiz çok oluyor.
O
ğuz: Stüdyo kayıtlarında Cem’in sırası geldiğinde ben sınav kâğıtlarını okudum, benim sıram geldiğinde o kendi sınav kâğıtlarını okudu.

İsminiz duyuldukça mesleklerinizi bir kenara bırakır mısınız?
Cem: Mesle
ğimi çok seviyorum. Şu aşamada bırakmayı düşünmüyorum. Öğrenciler konserlere geliyor. Geçen gün öğrenciler ‘İzin Verme’ şarkımızı cover’lamışlar bu beni çok mutlu etti.

Şarkılarınızda ‘tenekebas’ diye bir enstrüman çalıyorsunuz. Nedir o?
Bilal Bekar: Trampete çello sapı takılarak ayakta çalınan telli bir enstrüman elde ettik. Bu aleti Tünel bölgesindeki bir ustaya özel yaptırdık.

‘Payla
şmak gerek!’
‘Bu karpuz çok kırmızı payla
şmak gerek’ diye de bir sözü var şarkının ve slogan gibi kullanıyorsunuz bu cümleyi…
O
ğuz: Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun ‘Bu karpuz çok kırmızı bölüşmek şart’ diye bir dizesi vardır, oradan esinlendik. ‘İzin Verme’ de paylaşmak üzerine bir şarkı. Bu şarkının da paylaştıkça büyüyeceğini, insanlara daha çok umut vereceğini düşünüyoruz.
Mert Soyal: Ne kadar çok insana müzi
ğimizi duyurabilirsek o kadar görüşlerimizi de yayabiliriz.

Kürtçe, Lazca, Çerkezce
şarkı söylemeyi düşünür müsünüz?
O
ğuz: O dilleri bilmediğimiz için hakkını veremeyiz. Ama çıkış şarkımız ‘İzin Verme’ de halı altına itilmeye çalışılan birçok dili kullanmaya çalıştık. Kürtçe, Lazca, Rumca, Gürcüce, Ermenice dillerde insanların ‘Evimiz dünya’ dediği bir bölüm var. Şarkı bu dünyanın çok zengin olduğu mesajını vermeye çalışıyor.

Teneke Trampet 23 Haziran’da ki
İstanbul Karaborsa Festivali’nin ardında, 30 Haziran’da İzmir Dikili’de Kolektif Yaz Kampı’nda ve 14 Temmuz’da Dikili’de Gençlik Buluşması Kampı’nda sahne alacak. Detaylar ‘teneketrampet.net’ adresinde.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.