ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fazıl Say ve MezopatmayaSayı: 1474 - 25.06.2012


Önümüzdeki bir kaç gün içinde ve daha sonra gelecekte, Fazıl Say'ın Mezopotamya Senfonisi için makaleler, eleştirel yazılar mutlaka yazılacak.

Benim yazımda o yazılardan birisi olacak ku
şkusuz. Ancak ben eleştirel bir yazı ya da senfoni hakkında bilimsel gerçeklere dayanan bir makale yazmıyorum. Çünkü her şeyden önce eseri dinlemedim, sadece internete düşen bilgilerden yetinmek zorunda kaldım.

Ama bildi
ğim tek ve doğru bir şey var ki değerlerini hiçe sayan bir sistem ve makamı ise arşa çıkaran bir zihniyet hakim ülkemizin her tarafında.

Hatırlarsanız geçti
ğimiz yıllarda bir kaymakam görev yaptığı ilçede Orhan Pamuk'un kitaplarının satışını yasaklamıştı. Yani ülkemi saran kafatasçı zihniyete o da o şekilde destek vermişti. Ama gel gelelim kaymakamın amiri olan Vali olayı toparlamış ve ona nasihat etmişti bu çocukça davranışı için.

Aynı durum
şimdi de ülkeme nefret ve ayrıştırma, ötekileştirme tohumları eken zihniyetin mimarları Fazıl Say'ı ülkemden gitmeye mecbur kıldı.

Oysa bu tohumları ekenler yarın öbür gün toprak olduklarında, hiç kimse hatırlamayacak onları. Ama Fazıl Say sanatıyla, ülkemin insanına kattıklarıyla tarihte altın harflerle yazılı olacak.

Ülkeme bu zihniyeti ve ya
şam tarzını dayatanlar, size söylüyorum, aranızdaki fark o kadar büyük ki karşılaştırma yapılabilecek bir örnek yok

Sizlerle aynı dü
şünmüyor diye Fazıl Say'ı yok sayamazsınız. O var ve her zaman var olacak!

Fazıl Say'ın en önemli eserim dedi
ği ve İstanbul Müzik Festivali'nin 40. yılı nedeniyle kendisine sipariş edilen Mezopotamya Senfonisi'nin besteleniş aşamasındaki çalışmalarını merak ediyorsanız konu ile ilgili hazırlanan filmi izleyin. Böyle değerleri yok sayan zihniyetin ne kadar sığ kaldığını göreceksiniz.

İstanbul Müzik Festivali, önceki gece özel bir geceye ev sahipliği yaptı. Hem Fazıl Say için hem de festival için özel bir geceydi.. Festivalin 40. yıl şerefine Fazıl Say’a sipariş ettiği ‘Mezopotamya’ adlı senfonik eserin dünya prömiyeri, önceki gece saat 20.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Bu konser, aynı zamanda Fazıl Say’ın bir süredir mesafeli durdu
ğu festivalle barışma konseri oldu.

Gecede ünlü virtüöze,
şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik etti. Konserin ilk yarısında Beethoven’ın Piyano Konçertosu’nu seslendiren Fazıl Say, ikinci yarıda ise “Başyapıtım” olarak nitelendirdiği ikinci senfonik eseri ‘Mezopotamya’nın dünyadaki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.

Fazıl Say’ın piyanosuna theremin’de Carolina Eyck, bas flütte Bülent Evcil ve bas blokflütte Ça
ğatay Akyol eşlik etti.

On bölümden olu
şan ve 130 kişilik büyük orkestra için yazılan yapıt, ‘Ova’da İki Çocuk’, ‘Dicle’, ‘Ölüm Kültürü Üzerine’, ‘Melodram’, ‘Ay’, ‘Güneş’, ‘Kurşun’, ‘Fırat’, ‘Savaş Üzerine’ ve ‘Mezopotamya Ağıtı’ başlıklı bölümler üzerine kurulu. 55 dakika süren eser için Fazıl Say, “Bu eseri bestelerken bir şeye tutsak olmadım, özgürdüm. Şu ana kadar yaptığım en iyi, en çok emek sarf ettiğim, değişik bir boyuta vardığımı düşündüğüm bir eser” diyor.

Sanırım eseri üzerine yaptı
ğı yorum Fazıl Say'ın ne kadar özgür olduğu konusunda fikir vermektedir.

O nedenle bo
şuna uğraşmayın dünya değerimizle.

Aranızdaki fark çok ama çok büyük.

Sizin anlayamayaca
ğınız kadar hem de!

Yeniden görü
şene değin esen kalın sevgili dostlar


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.