ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


21. yüzyıl blues'unun damarı Mali'de atıyor...Sayı: 1443 - 11.05.2012


Mali sözcüğünün anlamı, Bambara dilinde, ‘su- aygırı’ymış. Ciddi ansiklopedilerin es geçtiği bu değerli bilgiyi Barış Manço’nun ‘7’den 77’ye’ programında öğrenenlerin sayısı az değildir herhalde.

Mali’de griot’lar (halk ozanları) tarafından ku
şaktan kuşağa aktarılan eski hikâye şöyle: Nijer Nehri’nin kıyılarına dadanan uysal, sevimli bir suaygırı gel zaman git zaman Bamako şehrinin maskotu olur. Gelgelelim uğursuz bir günde, Avrupalı zalim bir avcının silahıyla vurulur. Suaygırının ardından ağıtlar yakılır, hatırası ülkenin kaderine isim olarak kazınır.

Şimdilerde bu bereketli nehrin kıyılarından 21. yüzyıla has bir blues yükseliyor, belki de zavallı suaygırının yitik ruhu canlanıyor. Nijer Nehri, elektrogitarlı modern griot’ların Mississippi’sine dönüşş durumda çoktan. Böylece bir döngü tamamlanıyor, 100 yıl önce Amerika’da, Mississippi Nehri’nin suladığı topraklarda Afrikalı köle torunlarının yarattığı bu evrensel müzik, anavatanı Afrika'ya başka bir kılık kıyafetle, ama aynı kalp atışlarıyla, aynı saflıkta geri dönüyor.
Ali Farka Touré, Toumani Diabaté, Salif Keita, Oumou Sangare, Habib Koité gibi dünya çapında ünlü Malili müzisyen ve
şarkıcıların arasına 2000’lerde Amadou ve Mariam ikilisi eklendi. Görme engelli çift, altıncı enternasyonal albümleri ‘Folila’yı nisan ayında yayımladı.

Talihin cilvesi, Mali’nin adı bu günlerde dünya basınında Amadou&Mariam’ın yeni albümüyle oldu
ğu kadar, askeri darbeyle birlikte anılıyor maalesef. Fransız sömürgesiyken 1960’ta bağımsızlığına kavuşan, 1968’den 90’lara kadar yarı-askeri bir tek parti rejimiyle yönetilen ülke, 20 yıllık parlamenter demokrasi deneyiminin ardından bir darbeyle çalkalanıyor. Gerekçe tanıdık: Kardeş kavgası, bölünme tehlikesi… Nitekim ülkenin kuzeyindeki Sahra’da yaşayan Tuaregler, başkent Bamako’daki merkezi yönetime karşı yeniden ayaklandılar, aynı bölgedeki radikal İslamcılarla geçici bir koalisyona giderek fiilen özerklik ilan ettiler. Bu karmaşık ve kanlı ortamda hakkaniyetli bir barışın ve adaletin izleri neyse ki hâlâ şarkılarda sürülebiliyor: İster Tuareglerin çöl-blues’cuları Tinariwen’in şarkılarında, ister Bamakolu Amadou & Mariam’ınkilerde… Malum, her ikisini de geçen sene İstanbul sahnelerinde ağırlamış, yaşama sevincini, doğayı ve özgürlüğü kutsayan ezgileriyle mest olmuştuk.

Amadou & Mariam, son albümlerinde, Bertrand Cantat’yla düet yaptıkları ‘Africa Mon Afrique’
şarkısında, zihinsel, sosyal ve siyasal değişimlerin kaçınılmazlığından dem vuruyor, bir mücevhere benzettikleri, bir kültürel beşik olarak tarif ettikleri Kara Kıta’nın bağımlılıktan kurtulması yolunda birlik ve eşitlik hasretini haykırıyor.

İkilinin öyle bir tılsımı var ki müzik âleminin devleri bu takımda oynamak için kuyruğa girmiş sanki. Vaktiyle Manu Chao, Keziah Jones, Damon Albarn (Blur), David Gilmour (Pink Floyd) gibileriyle aynı stüdyoyu ve sahneyi paylaşan çift, ‘Folila’da Bertrand Cantat’nın yanı sıra Jake Shears (Scissor Sisters), Santigold, Theophilus London, Ebony Bones, Amp Fiddler gibi şarkıcı ve rapçileri, Antibalas grubunu, daha önce Tinariwen’le de takılan TV On The Radio elemanlarını ve Tuareg halkının namlı gitaristi Abdallah Oumbadougou’yu sahaya sürmüş. Bir dünya karmasından dört dörtlük rock albümü.

‘Folila’, kriz, sava
ş, açlık ve hastalıkların pençesinde kıvranan Afrikalılara biraz neşe ve gurur, Batı ülkelerindeki kaçak göçmen kardeşlerine mümkün mertebe direnme gücü, bitti derken yeniden başlayan sömürgecilik tarihi sayesinde dünya nimetlerini başkalarının sırtından tatmaya alışkın Batılılara bir parçacık akıl, fikir ve muhasebe imkânı vaat ediyor.

Beklenmeyen misafir Cantat
2003’te, Fransız rock grubu Noir Désir’in
şarkıcısı Bertrand Cantat ve sevgilisi Marie Trintignant’ın tutuştuğu kavga büyük faciayla noktalanmış, Cantat’nın yumruğuyla komaya giren genç aktris, birkaç gün sonra can vermişti. Sekiz yıl hapse mahkûm olan Cantat, parmaklıklar ardında dört yıl yattı, 2007’de şartlı tahliye edildi. Cezasını tamamladığı 2010’da eski karısının intiharına şahit oldu. 2011’de Noir Désir dörtlüsü, dağıldıklarını açıkladı. Amadou & Mariam’ın albümü, acılarla geçen onca yıldan sonra, Cantat’nın iki önemli müzikal istasyonundan biri oldu. Şarkıcı, 2011’de bir teatral şiir projesinde başrol oynadı, Wajdi Mouawad’ın direktörlüğünde yorumladığı Sofokles manzumelerini ‘Choeurs’ adlı rock albümünde topladı. ‘Folila’ içinse, ‘Oh Amadou’ klibinde de görüldüğü üzre, Bamako’da epey konakladı, dört şarkıyı Amadou ve Mariam’la birlikte söyledi, bazı şarkılara gitar ve mızıkayla katıldı.

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.