ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1952
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


‘Hükümet sanatla uzlaşamıyor’Sayı: 1427 - 17.04.2012


Piyanist ve besteci Fazıl Say, ‘Ses’ adlı yeni yapıtının da Kültür Bakanlığı’nca desteklenmeyeceği kanısında.

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, Behçet Aysan, Metin Altıok ve Aziz Nesin’in şiirlerini bestelediği yeni eseri “Ses Opus 40”ın, “Metin Altıok Ağıdı”nda olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmeyeceği görüşünde.

Say, “Bakanlık mı bu projeyi destekleyecek? Bakanlık benim adımın ilk harfinin geçti
ği hiçbir şeyi desteklemez, sanmıyorum. Hele ki işin içinde bir de Sivas varsa...” diyor.

Say, Sivas davasının zamana
şımına uğramasına ilişkin karara da şaşırmadığını belirterek, kendisini şaşırtan tek şeyin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kararın hemen ardından yaptığı “hayırlı olsun” açıklaması olduğunu söylüyor.

“Bir insanın en yakınlarından biri ölüyor mesela... Hayırlı olsun diyen var mıdır acaba?” diye soran Say, 4+4+4 yasasının müzik e
ğitimi ile örtüşmeyeceğine de vurgu yapıyor. Say, AKP hükümetinin “sanatla kavgalı” olduğundan da söz ediyor.

Fazıl Say’la “Behçet Aysan
Şiir Ödülü” töreninden sonra güncel sorunlar ve müzik üzerine konuştuk:

Masrafsız bir proje

- Behçet Aysan
Şiir Ödülü gecesinde ilk kez seslendirdiğiniz ve Sivas acısına ‘ses’ olacak dediğiniz, “Ses Opus 40” adlı eseriniz hakkında bilgi verir misiniz?

- Bu çok yeni bir eser. Behçet Aysan, Metin Altıok gibi
şairlerin şiir ödül törenlerinde, Sivas olaylarıyla ilgili herhangi bir gecede ya da Aziz Nesin üzerine yapılabilecek herhangi bir gecede çalınabilecek bir eser bu. Masrafsız bir proje. 5 kişilik bir müzik ekibi var. Sopranolar, piyano ve vurmalı sazlar.

Çok zor bir eser de de
ğil. Yani illa bu eseri Fazıl’ın çalması gerekmiyor. Dünyanın her yerinde ve her şehrinde çalınabilecek yarı bir opera aslında bu. Eser üç bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Behçet Aysan’ın şiiri, “Bir Bahar Dalıyla”. İkinci bölüm Metin Altıok’un “Odasında Bir Evin” adlı şiiri ve üçüncü bölüm de Aziz Nesin’in “Sivas Acısı” şiiri.

Metin Altıok gecesinde

Eserde ‘gösteri
şli soprano partileri’ bulunuyor, değil mi?

- Üç soprano bu eseri payla
şarak, bir nevi diyalog halinde, bazen koro enstrümanla birleşerek bir mizansene çeviriyorlar eseri. Dolayısıyla daha önce de dediğim gibi bu tür anma gecelerinde çalınabilecek iyi bir eser bu. Yapı itibarıyla çok müsait.

Eserin önemli özelliklerinden bir tanesi de soprano partilerinin çok gösteri
şli olması. Dolayısıyla o ses yapılarına sahip sopranoların litaratürüne girecek bir eser bu. Bu eseri ilk kez “Behçet Aysan Şiir Ödülü” gecesinde çaldık. İkinci kez Süreyya Operası’nda, İstanbul’da Metin Altıok gecesinde seslendirilecek. 2 Haziran’da... Sonrasında da bir anma gecesinde değil ama benim kendi prodüksiyonum olarak temmuz ayında seslendireceğiz eseri.

Bir de benim Borusan’la iki yılda bir festivalim yapılır, orada bütün iki yılda bestelediğim eserler çalınır. Bu eser de çalınacak o festivalde. O da aralık ayında, Lütfi Kırdar’da olacak. Yani ben bu eseri 4-5 kez seslendireceğim kendi ekibimle. Başka ekipler de bu eseri seslendirirlerse, yılda 20-30 kez seslendirilmiş olacak.

Bakanlık deste
ği

- Sizin daha önce besteledi
ğiniz “Metin Altıok Ağıdı” adlı eser bakanlık tarafından desteklenmemişti. Sizce bu esere bakanlık destek verir mi?

 “Metin Altıok A
ğıdı”, 2003’te bestelenen, geniş kapsamlı bir oratoryodur. 120 kişi falan gerekiyor o eser için. 80 kişilik koro kesin gerekiyor. O dönem eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı deseydi ki, “Benim koromu kullanma, istediğini yap” yapardık. Ama eser için muhtaç olduğumuz koro onların kapsamındaki kurumlardan biridir. Kültür Bakanlığı kurumunu kullanıp da onun isteği dışında hareket edince iş sarpa sardı orada. “Metin Altıok Ağıdı” da bir daha çalınamadı.

“Ses”te 5 ki
şilik bir ekip var. Bakanlıkla ilgisi yok. Olsa ne olacak ki? Bakanlık mı bu projeyi destekleyecek? Bakanlık benim adımın ilk harfinin geçtiği hiçbir şeyi desteklemez, sanmıyorum. Hele ki işin işinde bir de Sivas varsa...

Sivas 93 Operası

- Sivas olaylarına çok duyarlı bir müzisyensiniz... Daha önce de pek çok kez bu duyarlı
ğınızı ifade ettiniz...

- Biliyor musunuz, aslında “Metin Altıok A
ğıdı”, benim Sivas anısına yazdığım bir eser değildi. Hakikaten değil. Eren’le (Aysan) onu ilk kez geçen sene konuşmuştuk. Ancak ben şimdi Sivas’la ilgili başka bir eser yapmak istiyorum. Bilirsiniz, Genco Erkal’ın bir oyunu var: Sivas 93. Bu eserin librettosunu (eser metni) yaptık. Üzerinde bir yıldır çalışğımız bir proje bu. Çalışıyoruz, bu eseri opera eseri olarak bestelemek istiyorum.

“Ses” ise Sivas’ta yitirdi
ğimiz iki büyük şairin, Altıok ile Aysan’ın ve Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Aziz Nesin’in şiirlerini kapsayan bir eser. Aslında bir yandan politik, diğer yandan apolitik bir eser. Nesin’in “Sivas Acısı” şiiri olduğu için politik bir yandan, ancak Altıok ve Aysan’ın şiirleri politik değil.

Ayrıca
şunu da belirtmek isterim, “Sivas Acısı” şiiri de bir veryansın şiiri değildir. Melankolik bir şekilde serzeniştir. Orada Nesin, “Aynı dili konuşsak da anlayamayız birbirimizi... Suç ne sende ne de bende. Seni karanlığa gömenlerde...” diyor. Serzenişini böyle yapıyor Nesin.

Şok etkisi sürüyor

- Peki Sivas davasının zamana
şımına uğramasıyla ilgili olarak ne düşünüyorsunuz?

- Benim için Sivas olayının
şok etkisi devam etmekte. Aradan 20 yıl gibi bir süre geçse de... Çünkü orada 33 aydın ve 2 otel görevlisi yakılarak öldürüldü. Türk kültürünün önemli isimlerini yitirdik. Bu olay, kültürle ilgilenen her insanı yakından ilgilendirmeli. Bir anda bu kadar insan ölüyor, ne diyeceksiniz? Sonrasında davalar, davalar, davalar...

Ben kendi açımdan da bu davanın dü
şmemesi için çaba sarf ettim. Bakınız Sivas olaylarında, ya katillerden yana olunur ya da şairlerden yana... Bunun ortası falan yok. Ben bu hukuk sisteminde, ülkenin şu anki konumunda şaşırdığımı söyleyemem.

Ben tek bir
şeye şaşırdım. Başbakan’ın “hayırlı olsun” açıklamasına... Bir insanın en yakınlarından biri ölüyor mesela... Hayırlı olsun diyen var mıdır acaba? Bu kadar duygusallığa duyarsız olunabilir mi?

Ancak biz sanatçılar “Ses” gibi eserlerle, Genco Erkal’ın “Sivas 93” adlı eserleriyle bu olayı unutturmayaca
ğız.

Zorunlu müzik dersi

- Cumhurba
şkanı Abdullah Gül’ün onayladığı 4+4+4 yasası ülkedeki eğitim sistemini, özellikle de sanat eğitimini nasıl etkiler sizce?

- Bakınız, bugün e
ğer kültürden, sanattan, medeniyetten, insanlıktan yana bir eğitim sistemi istenseydi, istenirdi zaten. Ben çok söylemişimdir. Hatta bir eğitim bakanı ile kavgalık da olduk. Sonra o beni mahkemeye vereceğini söylemişti ama vermedi. Haklı olduğum ortaya

çıktı çünkü.

Konu müzik ö
ğretmenlerinin atanmasıyla ilgiliydi. Bugün ülkede seçmeli olarak veriliyor müzik dersleri. Halbuki dünyada zorunludur bu tür dersler. Çocuklar için de çok önemlidir. Resim, sanat dersleri de... Bu hükümet sanatla uzlaşamıyor. Bunu tekrar tekrar söylemeye gerek var mı? Mümkün mertebe sanatla ilgili derslerin azaltıldığını söylemiştim zaten.

Benim 11 ya
şında bir kızım var. Dolayısıyla bu yasa beni de ilgilendiriyor. O nedenle bizim gibi aydınların evde yarattığı atmosferle okulda çocukların gördüğü eğitimin ters düşmemesi gerek. Bunu isterim açıkçası. Yoksa bugün iktidar partisinin isteklerinin, yörüngesinin ne olduğunu biliyoruz.

Cumhuriyet'ten alıntıdır.

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.