ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1933
Şu an 7 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ölümsüzlük yaşamakla değil bilinmekle ilgili...Sayı: 1421 - 09.04.2012


Erkan Oğur, 8 yıl aradan sonra ‘Dönmez Yol’ isimli yeni albümünü Kalan Müzik’ten yayımladı. Oğur bu albümünde çeşitli amaçlarla kayıt altına alınmış ancak yayımlanmamış, kimi eski kimi yeni aranjmanlarla, zamana yayılan bir müzik seçkisi sunuyor. Albüm ayrıca film ve belgeseller için yapılmış özel kayıtlar, çeşitli projeler için yapılmış bazı beste ve yorumlardan oluşan bir seçki niteliğinde.

Herhangi bir albüm bir süre daha beklemezken ‘Dönmez Yol’ güzel bir sürpriz oldu. Üzerinde ne kadar zamandır çalı
şıyordunuz?
Çevre ve firma (Kalan Müzik) albüm yapmam konusunda ısrar ediyordu. Ben ise çok uzakla
ştım o konulardan. Çeşitli nedenleri var. Birincisi internet korsancılığı. İkincisi benim müzikle olan ilişkimden kaynaklanan sorunlar. Kaydetmenin müziği öldürdüğünü ve tamamen egosantrik bir şey olduğunu düşünüyorum. Kendini tatmin etmek. Bir hayal peşinde bir şeyleri tasarlamak gibi fikirler kafamı kurcalamaya başladı. Nefse hâkim olamamak gibi. Daha doğrusu biraz gerçek dışı gelmeye başladı. Kaydedilmiş bir şey plastik bir şey. Tekrar eden bir şey. Araya araçlar gereçler giriyor, takıyorsun ediyorsun, düğmelerine basıyorsun. Onu üreten kaynak birebir yok ortada. İnsan yok. O yüzden canlı çalmak daha erdemli gelmeye başlayınca ben de icraatlara ağırlık verdim. Bunlar da çok önceden yaptığım çalışmalar. Bazıları albümlerin içinde bulunan, bazıları belgesel ve film müzikleri; bunları bir araya getirip çıktı. Kayda girmedim, eskiden getirdiklerimden bir seçki.

“Müzik kâinat boyuncadır.
İnsan nefsine hâkim olamayıp ona yaklaşmaya heves eder. Ve insan, varlığının müzik olduğunu anladığında susar”...Varlığınızın müzik olduğunu anladığınız için mi bu kadar suskunsunuz?
Bak hâlâ konu
şuyorum, demek ki anlamamışım. Teşekkür kısmında belirtmeye çalıştım. Eğer müzik varsa, hissediliyorsa isimler önemli değil. Kim olursa... Gidişat belli. Hiçbir şey sonsuz değil. Biz ölünce başkaları gelecek. O nedenle ‘Dönmez Yol’. Aslında Telvin’in uzantısı olarak gelen bir felsefe. Halden hale giriyoruz, hiçbir şeyin aynısı bir daha olmayacak şekilde yaşıyoruz. O yolun dönüşü yok. Gerçek müzikte de, saf müzikte dönülmez bir yol vardır. Artı ölüm, artı sessizliğe gidiş olarak anlayabilirsin. Bunu kişilerin yaklaşımına bırakıyorum. Ama albüm kapağında mezar taşı var, ‘Dönmez Yol’un ne olduğuna bir işaret çakıyor olabilir. Bir tanesi kopuz, biri yerel bir keman. Yaylı kopuz ve mızraplı kopuz bir arada. Erzincan’da çok eski bir mezarın üzerinde görmüştük. Fotoğrafçı arkadaşımız Ali İhtiyar çekmişti. Ben de uzun zamandır saklıyordum, bir yeri gelirse değerlendiririm diye. Bu albümde hem kopuz hem de yaylı ailesinden bir şeyler çaldığım için öyle bir fikir de doğdu. Çaldıklarım, ben ve taşın kendisi de biz gibi. Ölümsüzlük yaşamakla değil, bilinmekle ilgili.

Albümde dikkate en de
ğer yorumu –bence- Erik Satie’ye getirmişsiniz. Bilhassa klasik piyanistlerin çok rağbet ettiği Gnossienne’nin milyonlarca icrası arasında bir Ensemble Sarband’ın ‘Satie en Orient’ kaydı Erik Satie’nin tabudevirenliğine yaraşır, çok kişilikli bir yorumdur; bir de bu olmuş.
Erik Satie’nin müzi
ğini klasik müzikle çok eskilerden beri belli düzeyde olan ilişkimden ötürü dinlerim ve ondaki minimalist yaklaşım bana yakın düşer. Bir müzik parçasının çok çok komplike olmasıyla da bir şey anlatılabilir, tersiyle de. Satie ikincisi. Onun parçalarını yorumlama ihtiyacını hep hissettim. Onun önemli müzisyenlerden yorumlarını ve bir çok film müziğindeki kullanımlarını hep dinledim. Bir anlatım müziği olduğunu belli ediyor, insanlar anlamış. Bana da öyle oldu. Erik Satie’nin müziklerini bir moda arayışıyla kullanmadım ama. Dünya çapındaki piyanistlerden de birçok yorumu dinledim ve onlar genelde çok hızlı çalmışlar. Buradakinin hiçbir iddiası yok, çünkü ben o kategoride biri değilim. Ama daha anlaşılır bir hale geldiği gibi bir sezgim var. Klasik müziğin bir tutucu kesimi var, onlara saygısızlık etmek istemem. Onlar biraz eleştirebilirler böyle bir yorumu veya yorumun arasına başka sesler katılmasını. Ama onlara da selam gönderebilirim.

Ve eski dostlar. Yıllarca çaldı
ğınız onca Bülent Ortaçgil parçası arasından ‘Pencere Önü Çiçeği’ni seçmişsiniz. Fikret Kızılok anısına ise ‘Bir Sevda’ var.
‘Pencere Önü Çiçe
ği’nde bir halk müziği havası ve etkisi hissettiğim için belki, hep yakınlık duydum. Bülent çocukluk arkadaşım. Bülent’in müziğini biliyorum, çok seviyorum ve onun içinden eğitilerek bugüne geldim. Böyle bir parça koymayı da kendim istedim. Bülent ve Fikret’le Çekirdek Sanatevi’nde epey bir faaliyetimiz oldu. Bir de komşu sayılırız, Fikret’le birbirimize çok yakın oturuyorduk. Ben onu çok sonra, Fikret Kızılok olup kendini camiadan çektikten sonra tanıdım. Onu iyi yemek yapan ve müziğe ara sıra şapka çıkaran biri olarak hatırlıyorum. O parçadaki sözlerin bir kısmını aslında o söylemişti, düşüncelerini yazmıştı. Öyle de bir katkısı olduğundan onun anısına bir parça var.

Behçet Necatigil’in dizelerinden ‘Nilüfer’i yazıp düzenlemi
şsiniz. En melodik yazın biçimi şiir midir?
Şiir okuyan yazanları, ozanları takip eden bir yanım vardır. Kendim de ufak tefek düşüncelerimi not ederim. Günlük konuşma dilinin biraz yukarısında olan söylemleri önemsiyorum, şiir yazan kişilere değer veriyorum. Şiirin insanları eğiten bir şey ve erdemli bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Nasıl yazarsan yaz, o inandırıcı ve dürüstçe yazılmışsa herhangi bir yazının şiirsel yanı vardır.

Olay Anadolu’da geçiyor ama Genco Arı’nın çalımı parçalara çok güzel swing’ler getirmi
ş. Müzikle ilişkinizde katiyen öyle bir amaç gütmeseniz de Genco’nun piyanosuyla birlikte sağ gösterip sol vurmuşsunuz. Caz gösterip türkü vurmak...
Ben kimseye hiçbir zaman
şöyle çal böyle çal demedim. Genco da kendisini ne şekilde hissedip nasıl istediyse öyle çaldı. Çok da güzel çaldı. Müzik zaten etrafımızı saran hava gibi. Takip edilecek bir şey değil. Müzik bir bütündür ve o özelliği ile coğrafyalardan muaftır. Elinizde 100 anahtar vardır ama önünüzde bir kapı vardır. İşte o açana kadar uğraşğın coğrafyadır. Açtıktan sonra enerji. Müzik yapanlara selam, sevgi, saygı duyuyorum.

Artık o kısalıkta bile bir özgeçmi
şe ihtiyacınız tabii kalmadı ama her zaman çok etkilemiştir beni. Anjelika Akbar’la yaptığınız Bach L’oriantale kaydında isminizin karşısında sadece “Müziksever” yazar.
Ben genelde az konu
şup, az bir şey söyleyip, en azla neyi ifade edebilirim düşüncesinde olan biriyim. Veya konuşmaktan kaçtığım için, tembellikten veya neyse. Öyle kısa ifadelerle bir şeyleri anlatmayı tercih ederim. Daha çok müziğin kendisinin bir şeyleri anlatması taraftarıyım. Öyle konuşularak değil, dinleyen ne kadar o işin içindeyse o kadar var olabildiğini düşünürüm. Çok söyleyen daha çok yanlış konuşur. Ben müzikle bir şey anlatmaya çalışan biriyim.

Öznel ve güdük olmasından ötürü ‘Be
ğenirim-beğenmem’ düzeyinde yaklaşanlara değil de müziğin öncelikle matematiğini kutsayanlara türkülerin armonik değeriyle ilgili basit bir ders verir misiniz lütfen?
Ya
şadıkları coğrafyanın geçmişini ve üzerinde yaşayan halkları tanımak için kendini bir parçacık bilgi sahibi yapan kişiler ne büyük bir hazinenin üzerinde yaşadıklarını görüyorlar. Anadolu müzikleri de bundan nasibini almış düzeyde. Tereddütsüz çok önemli bir müzik yapısı var Anadolu’nun. Dünyanın birçok önemli noktasında konuşlanmış, dünya müziklerini etkileyen yerlerden bir tanesi de Anadolu’dur. O yüzden en eski müzik en yeni müziktir yaklaşımıyla Anadolu’dan gelen müziklere büyük değer veriyorum. Eskiden gelen ama aynen toprağın altındaki cevher gibi. Ortaya çıkarılsa da kıymetlidir,çıkarılmasa da. Değerinden bir şey kaybetmez. Ama onun için birilerinin onu tanıması, anlaması, icra etmesi veya etmemesi konumundan muaftır.En kısa ifadeyle, büyük bir hazine. Anadolu halklarının müzikleri hem noktasal hem de birbiriyle karışş halde çok zengin.

Peki ba
ştaki kayıtdışı muhabbetimizden hareketle “Telif hakkı insan hakkı” konusuna bir değinelim mi?
Bir insan hakkı meselesi olarak orada duruyor. Telif hakkı ihlali hukuktan ziyade ahlaki bir sorun bence. Çünkü hukuk olmayan bir
şey ve olmayan bir şey nasıl haklandırılır? İnsanın yarattığı bir şey, yazılmış-çizilmiş, orada duruyor. Hak ise kainatta olan birşey. Hukuku belirleyen şeyin ahlak olduğunu düşünmekteyim. Özünde bir sarsıntı varsa ahlaksızlık baş gösterir. Bunun nedeni aile, çevre, yaşam biçimi, sosyal durum, yaşadığın zaman dilimi vs. olabilir. Onun için telifle ilgili konular benim için ahlakidir. Bir ahlaksızlık sergilenmekte. Ahlakın zekası yoktur. Her zaman her şey için eşittir. Bunu insanlar ve insancıklar görürse bazı konular düzelir. Biz yetişemeyiz ama.

Meraklısı için ‘Dönmez Yol’ Sözlü
ğü:
Balıka
ğı: Belgesel müziği
Bir Sevda: Çocukluk bestesi, film müzi
ği
Kınalı Ada: Belgesel müzi
ği
Cemalin Nurun:
İçten gelen
A
şk Dansı: Senfoninin çekirdeği
Dersim: Kom
şum
Hayal: Hayal..
Dur Da
ğı: Sarıkamış ağıtı
Eksiklik Kendi Özümde: Dedi
ği gibi
Gnossinne No.1: Erik Satie, film müzi
ği
Haydar: En eski, en yeni müzi
ğe örnek
Vardım Baktım Demir Kapı Sürgülü: Elazı
ğ’ı özleme
Kadim: Mucize
Peri Suyu: Ölümsüzlük
Mardin Da
ğlarında: Arkadaş
Nevruziye: Gonca’nın (kızı) do
ğum günü
Pencere Önü Çiçe
ği: Reklam müziği olmamalı
Nilüfer: Film müzi
ği
Yemen: A
ğıtları kadınlar yakar.

Albüm kapa
ğı bir mezar taşı
‘Dönmez Yol’ albümünün kapa
ğındaki fotoğrafta Oğur’un Erzincan’da gördüğü, kopuz ve kemanlı bir mezar taşı var.

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.