ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 27 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bir saygı belgeseli: Mama AfricaSayı: 1419 - 05.04.2012


Bizdeki kültür sanat organizasyonlarına yüksek yüzdeyle imza atanlardan biri olan İKSV, bu yıl 40 yaşına basıyor. Bünyesindeki Film Festivali ise 31. 31 Mart ve 15 Nisan arasında gerçekleşecek Film festivalinin, bu yıl belki de en önemli teması müzik.

40. yıl
şerefine düzenlenen “Sinema ve Müzik” adını taşıyan bölümdeki 10 yıllık zaman dilimlerini temsil eden beş film dahil, bu yıl doğrudan müziği ve müzisyenleri kendine konu edinen filmlerin sayısı 11.

Neredeyse Caz Festivali gibi müzik meraklılarını ko
şturmaya aday programda, seçmeye meraklı, zamanı ve biraz da ekonomisi kısıtlı olanlar için en ilginç filmlerden biri şüphesiz Finlandiyalı yönetmen Mika Kaurismaki tarafından yapılan Mama Africa belgeseli. Belgesel sadece büyüleyici sesiyle değil, politik tarafıyla da, 50 yıl boyunca Afrika kıtasının baş tacı ettiği bir isim hakkında: Miriam Makeba.

Miriam Makeba’nın sıfatı neredeyse kendinden daha ünlü: Mama Africa olarak tanıyor onu tüm dünya. 1966 yılında aldı
ğı Grammy ise, onu Güney Afrika’nın en iyi seslerinden biri yapmaya yetmişti.

1932 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde do
ğdu. Çağdaşlarına göre daha zor hayatı vardı Makeba’nın; genç yaşta yitirilmiş bir baba ve kapı kapı iş arayan hizmetçi bir ana, bu hayatın ilk simaları oldu. Şansı, herkesin Sarah Vaughan ve Billie Holiday şarkıları söyleyerek ünlenmeyi hayal ettiği bir ortamda, kendi halk şarkılarını yorumlayarak yükselmesiydi.

Bu
şans onu Amerikalı yönetmen Lionel Logosin’in belgeselinde de yakalayınca, 1959’da ünü ülke sınırlarının dışına taştı. Aldığı davetlerde yaptığı konuşmalar nedeniyle ülkesinde “tehlikeli” bulunarak, 1959’da yurt dışındayken vatandaşlıktan çıkarıldı ve hayatının çok uzun bir kısmını sürgünde geçirdi. Bu yıllardaki koruyucu meleği ise, sonradan kocası olan Hugh Masekela oldu. Dokuz ülkeden pasaport alan ve 10 ülkede fahri vatandaşlık payesi verilen Makeba, ülkesine ancak 30 yıl sonra dönebilecekti.

Bunun üzerine Amerika’ya yerle
şiyor ve albümler yayınlamaya, konserler vermeye başlıyor Makeba. Anavatanında seslendirmiş olduğu Pata Pata’yı Amerika’da yayınlıyor ve şarkı büyük bir hit oluyor; Makeba popüler bir figüre dönüşüyor. Ancak bu durum pek uzun sürmüyor. Zira, Amerika’da ırkçılıkla mücadele eden radikal siyah hareketlere katılınca, hatta 1968’de Kara Panterlerin liderlerinden Stokely Carmichael’le evlenince, Amerika’daki konser ve albüm çalışmaları iptal ediliyor.

Bu geli
şmenin ardından Makeba Gine Cumhurbaşkanının davetiyle bu ülkeye taşınmaya karar veriyor. 1973’de Carmichael’den ayrılıyor ve kızının ölümüyle sarsılarak, bu acıyla 1985 yılına dek üç albüm yayınlıyor. Aynı Brüksel’e taşınıyor. Nelson Mandela, uzun uğraşlar sonucunda Makeba’yı 1990’da anavatanına dönmeye razı ediyor.

Makeba, ileri derecede politize biri de
ğildi; sınıf bilinci, ırk kavramının gerisindeydi. Deneyimlerinden çıkardığı dersler ve politik yılların üflediği yeller, onu uluslararası ırkçılık karşıtı bir simge haline getiriyordu.

Mandela’nın tutuklandı
ğı yıl, 1962’de umutlarını John F. Kennedy’ye bağlamış, Amerika başkanının Afrika için kurtuluş olacağına inanacak kadar yalpalamıştı. Bu tuhaflığın yarattığı yakınlık Makeba’yı, bir çeşit Amerikan kültür-sanat diplomatı haline getirdi. Amerika ve yandaş örgütlerinin tüm lüks gecelerinin sahnesinde artık o vardı; bir vicdan özrü gibi adeta.

Mama Afrika, sanatından, sesinden ve
şarkılarından aldığı karşı konulamaz gücü, bazen şaşırtıcı, bazen de irkiltici bir biçimde kullanabiliyordu. 1987 yılında, insan haklarını rant malzemesi olarak kullanması konusunda tartışmalı olan Paul Simon turnesine destek vermesi, Afrika müziğine batıda açılan büyük pazarı göz önünde bulunduran ticari bir hamleydi.

Makeba 2008 yılında
İtalya’da mafya tarafından tehdit edilen yazar Roberto Saviano’ya destek için düzenlenen bir konserde şarkı söylemesinin ardından geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yukarıda kısaca özetlenen bu ele
ştiri, maalesef Kaurismaki filminde yok. Yönetmen belgeselin çekilmesinden kısa bir süre önce Makeba’nın ölmesiyle hayli zor durumda kalmış ve sanatçıdan geriye kalan arşiv görüntülerine ağırlık vermiş. Arşiv görüntüleri, konser kayıtları ve yeni röportajları bir araya getiren belgesel, sadece ve sadece bir saygı çalışması. Yine de bu durum Mama Africa’yı görülmesi gereken bir belgesel olmaktan geri bırakmıyor.

muratbeser@muratbeser.com

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.