ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 35 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sıra opera ve baleye mi geldi?Sayı: 1416 - 02.04.2012


Ne istiyorsunuz, tiyatrolarımızdan, orkestralarımızdan, opera ve balemizden?

Bir süredir de
ğinmek istediğim konuyu, kafamda ancak olgunlaştırdığım için şimdi yazma gereği hissettim sevgili dostlar.

Yeni Akit gazetesinin internet portalı Habervaktim, geçenlerde yayımladı
ğı bir haberle Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOBGM) tarafından hazırlanan 2011-2015 Strateji Planı'nı bahane ederek, “Türkler opera ve baleyi sevmiyor” diye buyurmuş.

Programında “müstehcen ve politik içerikli oyunlar” yer aldığı iddiasıyla geçtiğimiz günlerde İBB Şehir Tiyatroları’na saldıran Zaman gazetesinin ardından Habervaktim, DOBGM tarafından hazırlanan, kurumun mevcut durumunun ve hedeflerinin değerlendirildiği 2011-2015 Stratejik Planı’ndaki birtakım ifadelerden yola çıkarak Devlet Opera ve Balesi’nin “yıllardır milletin parasıyla ve devletin zoruyla dayatıldığını” iddia etti.

Kuruma ili
şkin yalan iddialarla dolu olan haberde, 2011-2015 Stratejik Planı’nda “kurumun karşı karşıya olduğu olumsuzlukların bir bir sıralandığını” öne süren Habervaktim’in sanatı ve sanatçıları çeşitli karalamalarla hedef gösterme konusundaki üretkenliği hepimiz biliyoruz. Bu doğrultuda bir adım daha atarak, Devlet Opera ve Balesi’nin (DOB) “bir avuç özenti kesimin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere yıllardır zaman, emek ve para yuttuğunu” ileri süren Habervaktim, son olarak DOB’yi “sorunlu” bir kurum olarak hedef göstermekten de çekinmedi..

Habervaktim,  DOBGM, “sanatsal ve kültürel potansiyelin toplumun yararıyla do
ğru orantılı olarak yönlendirilmesinde sorunlar yaşandığını; gösterilerin ülke genelinde yaygınlaştırılmadığını; geniş kitlelere ulaşılamadığını; opera, bale ve çok sesli müzik sanatlarının toplumun tüm kesimlerine sevdirilemediğini; Klasik Türk Müziği ve halk müziğinden yararlanılmadığını” 2011-2015 Strateji Planı’nda tespit ederek ne denli “sorunlu” bir kurum olduğunu iddia ederek tüm bunları manşetine çekmiş.

2011-2015 Strateji Planı’nda DOBGM’nin “güçlü ve zayıf taraflarının, kuruma yönelik tehditlerin veya fırsatların” neler olabilece
ğine ilişkin paydaşlar bazında yapılan anket ve analizlerin değerlendirmeleri, Habervaktim’in “DOB’nin sorunlu bir kurum olduğunun genel müdürlük tarafından sonunda itiraf edildiği” iddiasıyla çarpıtılırken, DOBGM’nin ortaya koyduğu hedefleri ve sorumlulukları doğrultusunda hareket ettiği 2011-2015 Stratejik Planı’nda şu sözlerle ifade ediliyor:

“Ülkemizde çoksesli müzik ile opera ve balenin zor ve ula
şılmaz sanatlar olmaktan çıkarılarak, bu alanlara çok sayıda insanımızın sevgi ve merakını kazandırmak, toplumumuzun bu sanatlara talebini arttırmak ve bu sanatları toplumun tüm kesimlerinin yararına sunmak misyonunu taşıyan sanat kurumlarımız yurtiçinde turneler gerçekleştirmek için azami gayret ve özeni göstermekte, birçok orkestra, opera ve bale sanatçımız yurdumuzun dört bir köşesinde halkımız ile buluşmakta ve önemli bir kültür hizmeti verilmektedir.”

Ülke sanatçılarının hazırladığı, bestelediği, sahne düzenlemelerini yaptıkları eserlerinin sayılarının arttırılması ve sergilenmelerinin sağlanması ise 2011-2015 Stratejik Planı’nda belirtilen hedeflerden biri. “Kültürel çeşitliliğin fazla olması ve bu bağlamda kültürlerin kendilerine yakın buldukları müziklerle yapılmış opera, bale ve benzeri sahne sanatlarını izleme eğiliminin artmakta oluşu; (Ağrı Dağı Efsanesi operası gibi) önde gelen yazarların eserlerinin sergilenmesi” de raporda DOBGM’nin fırsatlarından biri olarak sunuluyor.

Ayrıca, Habervaktim’in “sanatçıların yeterli bulu
şucu, eğitici ve hazırlayıcı bağlamda yetersiz oldukları” iddiasının tersine, kurumun köklü bir sanat geçmişi olduğu, konularında yetişmiş bir kadroya sahip olduğu ve kurumda çok yetenekli sanatçıların bulunduğu, analizlerde kurumun güçlü yönlerinden bazıları olarak ortaya koyuluyor.

Habervaktim’in “DOBGM’nin bir avuç özenti kesimin ihtiyaçlarına cevap verdi
ği” karalamasının aksine, opera ve bale sanatlarında kendilerini geliştirmek isteyen sanatçıların; opera, bale ve çok sesli müzik üzerine çalışan araştırmacılar, eğitimciler ve öğrencilerin; konser veya temsil verilen yurtdışındaki tüm seyircilerin DOBGM’nin sağladığı hizmetlerden yararlanabileceğinin belirtildiği strateji planında, DOBGM hizmetlerinden yararlanma konusunda kimsenin hariç tutulamayacağının altı çiziliyor.

Habervaktim’in DOBGM’nin strateji planına atıfla ortaya attı
ğı “Türkler opera ve bale izlemiyor” savının yersizliği ise, yerleşik sahne etkinliklerinin yanında yurtiçi ve yurtdışı turneleri ile DOB’nin izleyici sayısının giderek arttığı belirtilerek DOBGM’nin strateji planında şöyle ortaya koyuluyor:

“Bilindi
ği gibi, bilim ve sanata yapılan yatırım, hedeflenen kalkınmanın ölçüsünü belirler. Sevinerek dile getirmek gerekir ki, ülkemizde de bu bilinç olgunlaşmakta ve günümüzde, sanat ürünlerinden yararlanma isteği varlığını daha çok duyurmaktadır. Bu kapsamda bugün opera, bale ve çok sesliliğe duyulan yoğun ilgi çağdaş ve estetik düzeyi yüksek bu sanat dallarını daha çok yaygınlaştırmamız gerekliliğini ortaya koymaktadır.”

Genel Müdürlük birimlerine ve bazı kamu kurumlarına gönderilen anketlerin değerlendirilmesiyle yapılan Paydaş Analizi (PST Analizi) sonucunda tespit edilen sorunlara göre, “sanata yeterli kaynakların aktarılamaması, işsizlik, kültürel ve tarihi değerlerin korunamaması ile toplumsal, siyasal ve ekonomik açıdan sanat üzerinde oluşan baskının olumsuz gelişmelere neden olabilmesi” gibi birtakım faktörler ise orta veya uzun vadede ülkedeki kültür ve sanat alanlarını etkileyecek gelişmeler olarak stratejik planda ortaya konuyor. DOBGM'ye getirilen bütçesel sınırlamalar ve personel istihdamında yaşanan kadro açığı ise kurumun zayıf yönlerinden bir kısmı olarak belirtiliyor.

Ayrıca mevcut sahnelerin hemen hepsinin (
İzmir’deki Elhamra Sahnesi dışında) devlet tiyatroları, kültür merkezleri, müze müdürlükleri gibi başka kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa kullanıldığının belirtildiği strateji planında, kurumların çalışma mekanlarına ve yeni sahnelere olan gereksinimlerinin giderek arttığı ve sahne eksikliğinin DOBGM’nin amaçları doğrultusunda yapmayı planladığı etkinlikleri olumsuz yönde etkilediği ifade ediliyor. Ancak Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılmasıyla, AKM'nin boşaltılması sonucu kuruma bağlı birçok sanatçının ve çalışanın ortada bırakılmasıyla ve Emek Sineması'nın yıkılarak alışveriş merkezine dönüştürülmesi tasarılarıyla kamusal sanata olan duyarlılığı malum olan AKP iktidarında, Habervaktim'in tellallığından da anlaşılan o ki, Devlet Opera ve Balesi'nin yeni sahneler açabilmesi pek kolay olamayacak sevgili dostlar.

Çar
şamba günü görüşene değin esen kalın.

Müfit Semih Baylan
Editör
 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.