ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yerel Kültür Politikaları / Kültür TransferleriSayı: 1406 - 19.03.2012


Geçen hafta sonu Bodrum’da, “Yerel Kültür Politikaları” başlıklı bir panel düzenlendi. Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kültür Sanat Topluluğu (BKST) tarafından, kentlerde kültürel alanın planlanması, program ve etkinliklerin uygulanmasını amaçlayan ‘Yerel Kültür Politikaları’ paneline ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ece Müftüoğu Narcy, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kültürel Çeşitlilik Komitesi Başkan Vekili Serhan Ada, Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı ve UNESCO Kültürlerarası Diyalog Komitesi Başkanı Mehmet Kalpaklı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Serhad Akcan katıldı.

Yazıya iki farklı ba
şlık attım. Çünkü 1960’ların Halikarnas Balıkçısı’nın çok değerli yazılarıyla bize anlattığı Bodrum artık o eski Bodrum değil, büyük göç aldı. Ege’nin bu güzel ilçesinin tarihi, coğrafyası, Rum’uyla, Türk’üyle birlikte yaşayan insanlarının hayat verdikleri her türlü kültürleri şimdilerde gidenleri ve yeni gelenleriyle çeşitlilik arz ediyor. Eski korunurken, yeniyle bütünleşmesi için akil politikalar gerektiriyor. Turizmin uluslar arası bir nitelik taşıması komşu ülkelerle sınırlı kalmayan ortak kültür/sanat etkinliklerini de beraberinde getiriyor. İki farklı başlık olmasına rağmen iyi irdelenmediğinde ikincinin birinci üzerindeki tahakküm olasılığı güçlüdür, katkıları olabileceği gibi, sakıncaları da olabilir. Bürokratlar, yerel yöneticiler, politikacılar, sivil toplum kuruluşları ve kültürel etkinliklerde görev alan ve bölgede yaşayan sanatçılar bilerek ya da bilmeyerek problemlerin taşıyıcısı konumuna düşebilir. Kültürel politikalara bakışın ideolojik eleştirisi üzerine fikir tartışmalarını/alışverişini zenginleştirmeden yapılacak kültürel etkinlikler, geleneksel ya da yerel olanı yozlaştırma tehlikeleri içerecektir.

Bilinen bir gerçektir ki; kentsel dönü
şümün rantsal hedefine giden yolda vaat edilen sözler, yerel özelliklerin, tarihin ve kültürün korunacağı yalanlarıdır. Küresel kültür, kültür endüstrisi yayılmacı/emperyalist terimlerdir. Bölge gelişiyor gibi görünüp bir şantiye yerine dönerken taşınan/transfer edilen sözde kültür politikaları insana, doğaya, yaşama dair etkilerini de zaman içinde gösterir. Üstelik bölge bir de uluslararası bir turizm merkezi ise geleneksel olan turistik olur ki artık kültüre dair her şey göstermelik/gösteri/seyirlik hale dönüşür. Köylü kadınlar gözleme yapan vitrin malzemesi haline gelir, karnaval yürüyüşü sırasında zeybekler karmaşa gösterinin içinde artık ne yazık ki trajikomiktir. Kimse zeybek kültürü üzerine kafa yormayacaktır, seyir fotoğrafa taşınır; “bak ne kadar güzel!”

Ülkemizde halk oyunları, yemek kültürü, dengbejlik ve ozanlık vb. gibi çe
şitli kültürel formlardan tutun, paylaşıma/imeceye dair toplumsal dayanışma, sosyal yaşamda yardımlaşma gibi korumayı istediğimiz her türlü toplumsal iyi ilişkilerimiz çok kültürlülüğümüzün zenginliğiyken; tek bir kültür yapısını dayatan ya da kültürel zenginlikten yanaymış gibi görünen ‘ben’ olayım derken benmerkezci olan, toplumsallıktan çoktan uzaklaşş sanatçı tiplerinin de kültür politikalarını belirlemede sözü olacaktır elbet ama onlarla mücadele etmeyenin de günahı büyük olacaktır.

Evet, yerel yönetimlerin kentlerde var olan ya da yapılması planlanan kültür/sanat programlarına daha iyi destek verebilmesi ve ba
ğımsız sivil girişimlerin politika saptama sürecinde etkin rol alabilmesine destek olması önemlidir. Evet, yerel sanatçılar ve kültür/sanat kurumları desteklenmelidir, kentler arası deneyim paylaşımı ve işbirliği gerçekleştirilmelidir, yerel düzeyde çocukların ve gençlerin çeşitli sanat dallarında kendilerini ifade edebilecekleri bir alan açılmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirilmelidir. Evet, kültürel haklara dayalı kültürel çeşitlilik korunmalı ve teşvik edilmelidir, faaliyet gösteren kültür-sanat organizasyonlarının kapasite geliştirmeleri için olanaklar arttırılmalıdır.

Ancak yukarıda saydı
ğım tehlikeler dikkate alınmazsa bugüne kadar yapılan çalışmalar ve kültürel değişim için uluslar arası nitelik taşıyan programlara harcanan tüm çabaların bırakın araya gitmesini, tam tersi gerici zihniyete, egemen ideolojiye ve kültür endüstrisine katkı sağlamış olunacaktır.

Bodrum’da yapılan “Yerel Kültür Politikaları” ba
şlıklı panel geç kalınmış olmasına rağmen başlangıç olarak bir kapı aralamıştır. Ülkemizde bile yazılı bir kültür politikası yokken benzeri çalışmaların / tartışmaların / etkinliklerin süreklilik arz etmesini önemsiyor, emeği geçen birçoğu dostum olan insanları kutluyorum.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.