ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ferit Odman: Bu albüm New York'a özlemimin ifadesiSayı: 1405 - 16.03.2012


Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en başarılı genç kuşak cazcılarından Ferit Odman, ilk albümü ‘Nommo’nun rüzgârı dinmeden ikinci albümü ‘Autumn In New York’u da Equinox Music etiketiyle yayımladı. Davul çalmaya 12 yaşında başlayan Odman, caz eğitimine 1999 yılında İsveç’te başladı. 2001’de burslu girdiği Bilgi Üniversitesi Caz Performans Bölümü’ndeki eğitimi boyunca Donovan Mixon, Önder Focan ve Spin grubuyla albüm kayıtları, Kerem Görsev, Maffy Falay ve Lloyd Chisholm gibi Türkiye’deki birçok önemli caz müzisyeniyle konser ve turneler yaptı.

2004’te New York’ta School For Improvisational Music’te Billy Hart’la özel olarak çalı
şma imkânı bulan Ferit Odman, 2006 yılında Fulbright bursuna layık görüldü ve William Paterson University’de Caz-Performans Master’ını tamamladı ve o zamandan bu yana yurtiçinde- dışında çok sayıda konser verdi. Biz de ‘Nommo’ zamanı hızına yetişemediğimiz Odman’ı ‘Autumn In New York’ konserleri eşiğinde yakaladık.

‘Nommo’nun çıkması yakla
şık 2.5 seneyi bulmuştu. Hemen ardından ‘Autumn In New York’ geldi. Aslında tam ‘Nommo’nun piyasaya çıktığı hafta ‘Autumn In New York’un kayıtlarını yapıyordum New York’ta. 2010’un kasım ayına denk geliyor. Albüm gerçekten sonbaharda New York’ta kaydedildi yani, tam da adına uygun olarak. Kesinlikle çok farklı atmosferleri olduğunu düşündüğüm iki albüm ‘Nommo’ ve ‘Autumn In New York’. Ama bir yandan da Türkiyeli bir müzisyenin gözünden bir New York cazı, ruhu, hikâyeleri bütünü gibi. Biri diğerinin kesinlikle aynısı değil ama devamı gibi.

‘Nommo’, New York’ta ilkbahar idiyse bu da sonbahar gibi...
Çok te
şekkür ederim bu güzel gözlem için. Aslında ‘Nommo’ benim oradaki yüksek lisans yıllarımı yansıttığım, ‘Autumn In New York’ ise Türkiye’ye döndükten sonraki New York özlemimi ifade ettiğim bir albüm oldu. Yani ilk albümüm biraz daha heyecan ve enerji barındırırken ‘Autumn In New York’ biraz daha olgunluk ve melankoli unsurları taşıyor bana göre.

Benny Golson, Cedar Walton, Vernon Duke, Robin-Whiting-Chase var ama James Williams a
ğırlıklı bir repertuvar olmuş bu sefer. Bu repertuvarı oluştururken önceliklerin nelerdi?
William Paterson University’de Mulgrew Miller sayesinde varlığından haberim olan ve maalesef artık aramızda olmayan James Williams’a ithaf ettiğim bir albüm bu aslında. Ona ait üç adet çok sevdiğim kompozisyona yer verdim. Gerçekten çok değerli bir piyanist ve kompozitör. Keşke onunla Amerika’da çalışabilme olanağım olsaydı. Seçtiğim balladlar ise benim hayatta en sevdiğim ve derinden etkileyenler.

Vincent Herring ve Peter Washington bu albümde de yerlerini almı
şlar. Vincent hocan, Peter hayalindeki basçı.
Çok şanslıyım ki, hayatımda hep hocalarımla çalma şerefine ulaştım. Bu benim için çok sevindirici ve heyecan verici. Vincent Herring ve Peter Washington benim çok uzun yıllardır dinlediğim, takip ettiğim ve çok değer verdiğim inanılmaz müzisyenler. Hayallerim de böyle albüm ve konserlerle gerçek oldukça ben tabii havalarda uçuyorum.

Günümüzün en iyi caz davulcularından birisin. Dünyanın birçok caz mecrasında kabul gören bir bilgi bu. Hayatında cazdan ba
şka müzik dinledin mi?
Çok teşekkür ederim ama ben kendimi işin çok başında, sürekli takipteki bir öğrenci olarak görüyorum. Biraz bu konuda eski kafalı veya dar görüşlü olduğumu düşünenler olabilir ama ben kendimi bildim bileli caz dışındaki müziklerle ilgilenmiyorum. Çocukluktan beri caz dinlenen bir evin içinde olduğum için bu da pek yadırganacak bir şey değil aslında. Yani ben türkü, arabesk veya hard rock dinlenen değil, sadece caz dinlenen bir dünyadan geliyorum.

Avrupa cazı seni pek açmıyor.
Benim Amerika cazını, oradaki kokuyu ve swing’i her
şeyden daha çok sevdiğim kesin. Avrupa cazını da takip ediyor, albümler alıyor ve o yönde kendi gelişimimi de sağlamaya çalışıyorum tabii ki, fakat caz bir Amerikan sanat formu ve bu müziği yaratan Afro-Amerikalılar! Yani Art Blakey gibi swing edebilecek, Max Roach gibi melodik çalabilecek veya Elvin Jones gibi hem agresif hem de inanılmaz ballad çalabilecek adamlar hep Amerika’dan çıkıyor.


Kerem Görsev ve Ka
ğan Yıldız’la yeni projeler var mı yakında?
Kerem Görsev’le dört senedir hiç kopmayan bu trio’muz artık bir aile gibi geliyor bana. Beraber hem sahne içinde hem de sahne dı
şında çok iyi vakit geçiriyoruz. Her zaman çok ilgi gören müthiş konserler veriyoruz ve gerçekten çok mutluyum onlarla çalışmaktan. Kerem Abi yeni parçalarını senfoni orkestrası ile beraber çalabilmemiz için Alan Broadbent’e aranje ettirdi. 2013’te Amerika’da bu projenin kaydı gerçekleşecek. Çok heyecanlıyız.

Türkiye’deki caz albümlerini ilk satın alıp meslekta
şlarına en çok destek verenlerden birisin.
Bu deste
ğe gerçekten çok önem veriyorum ve bunu tüm müzisyen arkadaşlarımdan da kendim için bekliyorum. Ben hâlâ CD ve plaklara yatırım yapıyorum çünkü bu içinde bulunduğum müzik piyasasının ayakta kalmasını istiyorum.

Kayıt kalitesinden taviz vermiyor

Kayıt kalitesi bakımından senin albümler en önde. Kaydetti
ğin stüdyodan, ekipmandan, ses mühendislerinden biraz bahseder misin?
Bu konuda ben de yalan söyleyemeyeceğim, iki albümümün de kayıt ve mastering kalitesinden gerçekten çok memnun ve gururluyum. Hatta ‘Autumn In New York’, 180 gr. vinly LP olarak da çıktı ve hi-fi’cıları çok memnun etti. Türkiye’de yapılan kayıtların kalitesini Amerika kayıtlarının çok gerisinde buluyorum. Bu işi gerçekten bilerek yapan ve doğru stüdyo ve ekipmanı doğru şekilde kullanabilen adamlar galiba İstanbul’dan çok uzakta. Ben sırf bu yüzden kayıtlarımı Amerika’da yapmayı tercih ediyorum. Dijital kaydedilen bu albümlerim analog-tape’den geçirildi ve o sıcaklığa bunun da çok etkisi var. Bir de dediğin gibi bu kayıtların nasıl dinlendiği de önemli. Günümüzde çok masraflı olsa da, tamamen analog (AAA) ‘live-to-two-track’ bir kayıt yapmak ileri tarihlerdeki bir hayalim.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.