ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 10 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Rox’la İstanbul konseri öncesinde müzik, çöp müzik, eski baba gruplar ve yeni albümü üzerine…Sayı: 1385 - 17.02.2012


Birkaç saat önce inmiş. Apar topar soundcheck yapacak. “Hastayım fena halde, umarım akşama sesim gitmez” diyor ve kendi kendine bir melodi mırıldanıyor. Çok tatlı biri, hemen kolayca iletişim kuracağınız türden.

Rox’u “Memoirs” albümü çıktı
ğında 2010^da dinlemiştim. O zaman bir iki dergide haber çıkmıştı yeni yetenekler köşesinde. Dinlediğimde şunu dediğimi hatırlıyorum; Amy Winehouse başardı ya, şimdi devamı gelir. Adele diye biri çıktı bu da peşinden gidecek. Güzel sesli blues, funk, soul, pop söyleyen kadınlar serisi…

İşler farklı gelişti. Amy sizlere ömür. Adele bütün dünyada br numara. Rox ise ikinci albümünü hazırlıyor. Ben yakın gelecekte adını daha fazla duyacağımızı hissediyorum. Muhabbet mi? Şöyle…

“Ben ‘siyah müzi
ği’ yapmıyorum, kendi müziğimi yapıyorum” diyorsunuz. Nedir sizin müziğiniz?
İlk albümüm “Memoirs” (2010) soul ve pop ağırlıklı bir albümdü. Ama ben reggae, rock ve punk da dinleyen biriyim ve hiçbir zaman belli bir topluluk için müzik yapmadım. Dinlediğim müzik de tek bir kesime ve zevke ait değil çünkü. Babam bana hip hop ve soul dinletti, annem gospel ve country. Ben ruhu olan her tür müzikle bağlantı kurabiliyorum. O ruhu hissettikten sonra her şeyi dinleyebiliyorum.

Bir
şeyleri saklamayan, müzik yaparken bizden kendini ve duygularını esirgemeyen insanları seviyorum.

Anneniz Jamaika asıllı, babanız
İran. Böyle bir evde çocuk olmak nasıldı?
Babam bizle yaşamadığından daha çok annemle zaman geçirdim. Ama onu düzenli ziyaret ederdim. Annem ve evin büyükleri country ve gospel dinlerdi. Babamdansa soul, caz, hip hop ve Brezilya müzikleri dinledim.

İran kültürüne ait müzikler?
Babam pek dinletmedi. Sadece Farsça’nın kulağıma çok müzikal geldiğini anımsıyorum.

Şu ara nasıl bir dönemdesiniz?
Yeni albümüme koymak için besteler yapıyorum. Yeni yazdığım şarkılar ilk albümden daha farklı yönlere gidiyor.

Ne anlamda?
Pek çok anlamda. Müzikler de
ğşik olacak. Lo-fi bir sound yerine gitarlar ağırlıkta olacak. Çok fazla The Black Keys, eski tarz rock gruplarını dinliyorum ve kafamda bu tip bir müzik şekilleniyor.

Bir keresinde sizi Lauryn Hill ve Sade’Nin etkiledi
ğini söylemişsiniz. Bu etki hafifliyor mu yoksa?
Hayır onlar hala benim için önemliş. Ama farklı dönemlerden geçiyoruz. Ve değişik şeyler dinliyoruz hepimiz. Ben mesela bir albüme takıp sıkılana kadar onu dinlemeyi severim. Böyle dönemlerden geçiyorum.

Neye taktınız mesela
şu anda?
Feist’ın “Metals” albümüne. 24 saat bunu dinliyırum. Bu şekilde çok takıntılı ama dikkatli olabiliyorum. Özellikle sözlerdeki detaylar hoşuma gidiyor. “Hadi ya bunu nasıl yapmış” falan, hep böyle…

Blues ve rock ho
şuma gidiyor şu ara diyordunuz?
Ben ruhu olan her tür müzikle bağlantı kurabiliyorum. Dinlediğiniz müziğin sizi bir şekilde ikna etmesi önemli. Ben o ruhu hissettikten sonra her şeyi dinleyebiliyorum.

Ben bir
şeyleri saklamayan, müzik yaparken bizden kendini ve duygularını esirgemeyen insanları seviyorum.

Peki yeni albümde sözler ve konular ne olacak?
“Memoirs”da yer alan
şarkılar ilişkiler, aşk, aşkın anlamı, aşkı bulamamak, yalnızlık üzerineydi. Şimdi farklı.

Bunlar sizin hikayeleriniz mi?
Evet elbette, ya
şadığım şeyler. Şarkılarım beni yansıtıyor. Ama mesela şimdiki albümde farklı şeyler hissediyorum. Yeni şeyler keşfediyorum.

Şarkılarınızı bir de akustik olarak söylediğiniz videolar var. Akustik söylemek mi daha zevkli yoksa grupla çalmak mı?
İkisi de. Bazen etrafında birileri olmadan şarkı söylemek çok rahatlatıcı. Kendini daha iyi ifade ediyorsun. Duyguların daha yoğun oluyor ve şarkıya da daha fazla girebiliyorsun. Ama grupla çalmayı da seviyorum. Çevremde eğlenen insanlar varken şarkı söylemek ve müzik yapmayı seviyorum. Aslında biraz moduma da bağlı galiba…

Albümde akustikler olacak mı?
Kesinlikle.

Sizi Lauryn Hill ve Sade’nin etkiledi
ğini söylemiştiniz. Ne kadar?
Benim için çok önemliler. Onların şarkılarını dinleyerek büyüdüm. Ben bir albüme takıp sıkılana kadar onu dinlemeyi seviyorum galiba. Bu isimleri de öyle dinledim.

Gitar da çalıyorsunuz. Besteleri gitarla mı yaparsınız?
Genellikle gitar çalarak evet. Annem bana ilk gitarımı 13 ya
şındayken aldı ve o zamandan beri böyle. Ama artık piyano da kullanıyorum. Şarkı yazmayı çok eğlenceli buluyorum. Bir nota ya da sözcükle başlıyorsunuz ve bir anda bir yerlere gidiyorsunuz. Gerçekten heyecan verici ve şanslı sayıyorum kendimi.

Sizi dinlerken aynı anda hem hip hop, hem soul, hem 80’ler sintileri hem de rock hissiyatı hatta 60’lar esintileri ve etkisi alıyorum. Hangisine daha yakınsınız genellikle?
Her birini seviyorum, her biri benim. Çok iyi bir müzik dinleyicisiyim. Galiba 70’ler rock’n roll’unu çok seviyorum. Müzik o zaman çok güçlü ve ve de
ğiştiriciydi. Daha çok hayat değiştiren bir fikir akımının parçası gibi.

Şimdi nasıl sizce?
İyi müzik hala bu gruplar etrafında ve izinde gelişiyor. Onun dışında çok fazla çöp müzik var. İmaj her şey demek ve prodüksiyon çok önemli. Ben kesinlikle eleştirdiğim şeylerin dışında olduğumu söylemiyorum. Yani insanların hayatlarını değiştiren o büyük isimlerden biri falan değilim. Ama umarım bir gün olurum. Planım bu.

En çok nerede çalmayı seviyorsunuz?
Galiba yaz festivallerinde. North Sea Caz Festivali çok iyiydi. Al Green, Herbie Hancock gibi efsaneler vardı. Paul Weller’la birlikte çalmamız çok iyiydi. Sanırım bu unutmayacaklarım arasına girdi.

Şarkıcı olmaya karar verdiğiniz anı hatırlıyor musunuz?
İşte şu andı diyemem. Müzikle ilgili en eski anılarım kiliseye dayanıyor. Orada şarkı söyleyerek başladım. Evde de her zaman şarkı söylerdim. Bu bizim için garipsenecek bir şey değildi pek. Biz masaya oturup normal aileler gibi yemek yeyip, konuşup sohbet etmek yerine çoğu zaman şarkı söylerdik. Bu size garip gelebilir ama bana gelmiyor.

Şimdi düşünüyorum da galiba kilise korosunun şefi bana soloları söylememi teklif ettiğinde bir şeyler anlamıştım. Bu konudaki kendime ilk güvendiğim an buydu. Herkesin size bakıyor olması çok rahatsız ediciydi başta.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.