ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 10 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Mevlit Kantat ve Hz. Muhammed'i Tampere Sistemin İndirgenmiş Ses Dünyasına Sığdırmak-4 Sayı: 1369 - 26.01.2012


Burada son sözü söylemeden önce hem kendi başımdan geçen hem de bana anlatılan fakat gerçek, yaşanmış bir olayı aktarayım müsaade ederseniz. Birinci olayı, çok saygın ama ismini burada zikretmeye gerek görmediğim bir beyefendiden işittiğim ve aklımda kaldığı kadarıyla arzedeyim. Belki biraz kırıp dökerek aktaracağım bu olay yıllar önce bir Avrupa ülkesinde geçer. Bir karşılıklı kültürel anlaşma çerçevesinde Türkiye'den bu ülkeye konser vermek üzere Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası götürülür veya götürülmek istenir. Etkinliğin gerçekleştirileceği Avrupa ülkesinden bir yetkili bizim o ülke büyükelçimize, adeta ders verircesine şunları söyler: "Bu getirdiğiniz orkestranın daha iyileri bizde var ve icrâ ettikleri Avrupalı bestecilerin müziklerini biz zaten dinliyor ve biliyoruz. Halbuki biz Türk müzik kültürünün çok zengin olduğunu işitiyor ve biliyoruz. İsterdik ki, sizin müziklerinizi bize icrâ edecek ve tanıtacak bir müzik topluluğunuz gelsin." Bu bana aktarılan bir olay. Epey boşluk bırakarak aktarabildim. Yanlış hatırlamıyorsam Karl Signell, Sayın Necdet Yaşar'ı Amerika'da bir konserinde dinledikten sonra "Bay Yaşar, sizin bu muhteşem müziğinizi dinleyince ne düşündüm biliyor musunuz? Siz Türkler adeta hazine sandığının üzerine oturmuş bir dilenci gibisiniz. Üzerinde oturduğunuz sandıkta müthiş bir hazine var, bunun farkında değilsiniz ve dileniyorsunuz.". Bu olayı da bizzat Necdet Yaşar hocamızdan dinlediğimi belirtmeliyim. Ama benim yaşadığım ve tamamen gerçek olan şu olay belki daha ilginç, ama kesin olarak doğru ve eksiksiz anlatılacak bir olaydır: Bundan yıllar önce Fransa'nın bir şehrinde, evinde ziyaret ettiğim önemli bir müzisyen ve aynı zamanda etnomüzikolog, sağ elimdeki uzun tırnaklarımı görünce "Gitar mı çalıyorsun?" diye sormuştu. "Evet, hem de biraz fazla çalıyorum. Özellikle yaz tatillerinde günde aralıksız 16 saat aralıksız gitar çalışıyorum" diye cevap verince şunları söyledi: "Hayret! Biz sizin ses evreninize doğru gidiyoruz, doğu ve Türk müziğinin zenginliğini farkediyoruz, siz ise o zenginliği bırakıp bizim terkettiğimiz kısıtlı ses evrenimize merak salıyor ve geliyorsunuz. Galiba yer değiştiriyoruz."

Mevlit Kantat projesinin uluslararası organizatörü Ahmet San, bir televizyon açıklamasında "Bu projeyle Hz. Muhammed efendimizi 12 ülkede tanıtaca
ğız" gibi şeyler söylemişti. Ahmet San'ın çok usta ve işini iyi yapan bir organizatör olduğu şüphesiz ve bu iş, 450 sanatçısı, "compositeur"ü, yoluyla, konaklamalarıyla epey pahalıya malolacak bir "iş". Kimsenin kesesine ne gireceğinde gözümüz yok ama, baylar, bayanlar... bu tuhaf projeyi "himaye edenler". Eğer Batı'ya Hz. Muhammed'i götürecekseniz, kilise müzisyenlerinin müziklerinde donuklaşan, gerçek dışı, kuru, donuk, soğuk bir "Jesus"a dönüştürerek götürmeyin, Süleyman Çelebi'nin yüreğini mum gibi eriten, zarif, kendinden çok ümmetini düşünen, Süleyman Çelebi'yi sabahlara kadar aşkından, sevgisinden uykusuz bırakan, gerçekten "âlemlere rahmet olarak gönderilmiş" Hz. Muhammed olarak götürün. Kur'an'ın anlattığı Hz. Muhammed olarak götürün...  

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.