ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Her işin eleştirmeni var müzikte eleştiri yasak!Sayı: 1333 - 07.12.2011


Türkiye’de her konuda eleştiri yapılıyor. Ama müzikte eleştiri yok. Orkestralar ve sanatçılar sadece övülüyor.

Do
ğuş Holding’in desteği ile her yıl Turgutreis’te gerçekleştirilen Uluslararası Müzik Festivali’nin altıncısında İngiliz Kraliyet Filarmoni orkestrası ile İdil Biret  çaldı. Fazıl Say ve arkadaşları çaldı. Beş bin müziksever orkestrayı, İdil Biret’i, Fazıl Say ve arkadaşlarını ayakta dakikalarca alkışladı. Ben de sıradan bir müziksever olarak orkestrayı, İdil Biret’i, Fazıl Say’ı ve arkadaşlarını çok, hem de çok beğendim.

Konserden sonra gazeteleri açtım. Acaba müzik ele
ştirmenleri orkestrayı ve sanatçıları nasıl değerlendirmişler öğrenmek istedim… Ama tek bir müzik eleştirisi yok. Konser yazılarında kimler konseri izlemiş, izleyenler nasıl alkışlamış sadece bunlardan söz ediliyor.

Borusan Holding’in deste
ği ile Borusan Filarmoni Orkestrası ve Fazıl Say Salzburg’da konser verdi. Ben izlemedim. Ama merakla gazetelerde eleştiri yazısı aradım. Konserle ilgili yazılarda gene konseri kimlerin izlediği, konser öncesi ve sonrası gidilen davetler anlatılıyor, yabancı ve yerli izleyicilerin konseri pek beğendikleri yazıyordu.

Hatasız kul olur mu?

Acaba
şef, sanatçılarla uyumda hata yapmış mı idi? Birinci keman iyi mi idi? Vurmalılar, nefeslilerle uyumu sağladı mı? Fazıl Say daha önceki performanslarına göre nasıldı? Fazıl Say’ın yeni bestesinde inişler çıkışlar dengeli mi idi? Özgün bir beste mi olmuş, yoksa daha önceki duygusal besteleri mi andırıyor? Birilerinin bu konularda değerlendirme yapması gerekiyor.

Ele
ştiri orkestra için, tüm sanatçılar için önemlidir. Salzburg’daki konseri izleyen Meral Tamer yazdı. Konserin ertesi günü Fazıl Say, konserle ilgili eleştiri yazılarını okumak için sabah sabah mahalli gazeteleri satın almış. Kurier, Die Presse Salzburger Nachrichten gazetelerinde eleştiri yazıları yayımlanmış.

İstanbul Müzik Festivalleri Direktörü Dr. Yeşim Gürer Oymak ile görüştüm. Diyor ki, “İstanbul’a festivale katılan orkestraların elemanları sanatçılar her performanstan sonra bize basında ne gibi eleştiriler yayımlandığını soruyorlar. Eleştirilerle ilgili dosya istiyorlar. Ne yazık ki bizim medyamızda bu tür eleştiriler yer alamıyor.”

Sanatçı hiç hata yapmaz mı?

Ele
ştiri, orkestra elemanları, sanatçılar kadar müzikseverler için de önemli. Eleştiri hem sanatçıların yanlışlarının azalmasına imkân verir hem müzikseverleri eğitir.

Bir konuya açıklık getirmekte yarar var. Türkiye’de müzikologlar var, müzi
ğe gönül vermiş olanlar var. Bunlar çok güzel kitaplar hazırlıyor, dergilerde, gazetelerde müzikle ilgili makaleleri yayımlanıyor. Klasik müzik dergisi Andante’de gazetelerde Evin İlyasoğlu’nun Aleksandre Ivanof’un, Serdar Bali’nin, Kemal Küçük’ün müzik yazılarını oluyoruz. Bilgi verici anlatım başka, eleştiri başka. Bir açıklama daha. Eleştiri demek illa da kötülemek, yıkmak, cesaret kırmak demek değildir. İyileri, doğruları, yanlışları, hataları bir arada anlatmaktır.

İyi de tekrar baştaki soruya dönelim: Neden müzik eleştirmeni yok? Türkiye’nin önde gelen müzikoloğu Dr. Filiz Ali ve önde gelen müzik yazarı Evin İlyasoğlu ile konuştum. Anlayabildiğim kadarıyla

1- Gazeteler müzik eleştirilerine yer ayırmıyor. Eleştiri konserden hemen sonra yayımlanmalıdır.
2-  Orkestraya tam ve yarım destek veren gruplar müzik ele
ştirisini, yapılan işi kötülemek olarak değerlendiriyor.
3- Sanatçılarımız çok hassas. Ele
ştiriye tepki gösteriyor.

Ben müzikolog de
ğilim. Müzik severim. Her dinlediğim orkestrayı, sanatçıyı kusursuz, her türlü yanlıştan uzak, mükemmel, Balkanlar’ın ve Avrupa’nın ve hatta dünyanın en iyisi olarak kabul etmeye mecbur olmayı sürdürecek miyim? Bu iş eleştirmensiz olmaz... Olursa da kalite olmaz. Biz (hem sanatçılar hem müzikseverler olarak) kendi kendimizi kandırmayı sürdürürüz.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.