ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bizi bir arada tutan şey Yeni Türkü misyonuSayı: 1295 - 07.10.2011


İlk defa bir söyleşiye hiç hazırlanmadan gittim. Evet, gerçekten de hazırlanmamıştım, çünkü ve ayıptır söylemesi, kendimi bilirkişi tayin edebileceğim yegane ‘konu’ duruyordu karşımda…


Yeni Türkü'nün yeni albümünden '
İmkansız'ı dinlemek için tıklayın


En az 30 yıldır sarsılmaz bir sadakatle dinledi
ğim Yeni Türkü’den söz ediyorum; Derya Köroğlu, Erkin Hadimoğlu, Furkan Bilgi ve Serdar Barçın’dan oluşan son kadrosuyla. Yeni Türkü ile ilgili asıl haberleri ilk alan olun. Şöyle ki, grup 6 Ekim Perşembe akşamı saat 22.30’da TRT Müzik’te bir programa başlayacak, ismi ‘Her Şey Dahil Elektrik Hariç’. Grup müstakbel albümünü çok yakında çıkaracak, ismi ‘Şimdi ve Sonra’. Bu arada Yeni Türkü’nün feleğin çemberinden geçmiş muhteşem albümü ‘Buğdayın Türküsü’ birkaç vakte kadar Ada Müzik etiketiyle basılacak ve umarız bu sefer kimse yasaklamayacak .

Bugüne kadar aklınızdan geçti
ğini sanmadığım bir şeydi, peki ne oldu da bir televizyon programı yapmaya karar verdiniz?
Derya Köro
ğlu: Aslında evet, televizyon programı yapmayı planladığımız bir dönem olmadı diye hatırlıyorum. 6 ay önce bir arkadaş program yapmak üzere bizim adımıza bir hamlede bulunmuştu ama ondan bir sonuç alamadık. O zaman bizzat görüşmemiz gerek diyerek harekete geçtik. Tabii burada yönetimin çok katkısı var. İsmail Güngör’ün bir atılım yapmaya çalışğı döneme denk geldik. TRT’de yayımlanacak ‘Her şey Dahil Elektrik Hariç’ dedik.

Bir albüm yapma zamanınızın çoktan gelip geçmekte oldu
ğu şu günlerde böyle bir program albüm için de çok güçlü bir rüzgâr olacak. Ne yaptınız albümü?
Köro
ğlu: Her şeyimiz hazır da, ne zaman çıkarsak?

Tamam i
şte burada adını koyalım şu işin. Ne aşamadasınız?
Köro
ğlu: Ne aşamada olduğumuzu bile unuttuk.
Bilgi: 11 parça var. Çalımlar bitti, okumalar da hemen hemen bitti. Vokal kayıtlarımız kaldı. Miks de bitti gibi. Yani yüzde sekseni filan bitti i
şin. Şöyle yoğun bir şekilde stüdyoya kapansak 10-15 günde bitiririz.

Albümün ismi ne olacak?
Köro
ğlu: Şimdiye kadarki ismi ‘Şimdi ve Sonra’ idi. Beğenmedin mi?

Gayet güzel de ‘
Şimdi ve Sonra’nın nedeni ne?
Köro
ğlu: Aslını istersen, içinde sözleri Yılmaz Erdoğan’a ait olan ‘Ankara’ isimli bir parça var ve o dizelerde geçiyor ‘Şimdi ve sonra ne zaman kar yağsa’ diye Ankara ile ilgili benim için nostaljik ve duygusal bir parça. Şiirin duygusal yanını yorumladım da diyebilirim. Sonradan baktım da şiirin içeriği değişik şekillerde yorumlanabilir. Ben Ankara’da kendi yaşadığım dönemin izlerine sadık bir duyguyla yaklaştım yine.

Ba
şka kimlerin sözleri var?
Köro
ğlu: Bir tane yine Can Baba(Yücel) var. Cengiz Onural, Meral Özbek, Turgay Fişekçi var. Murathan’dan alamadık bu sefer çünkü o kendi eserleriyle uğraşıyor. Bu arada benim yazdığım şarkı sözleri de var bu sefer. Çaresizlik insana neler yaptırıyor görüyorsun.

Bu albüm sound itibariyle Yeni Türkü’nün hangi albümüne yakın?
Hadimo
ğlu: Bir iki tane yine Yunan kökenli parça var. Derya’yla ortak bir enstrümantal parçamız var. En yakın albüm bile 13 yıl öncesine ait olduğu için herhangi birine yakın olması çok mümkün değil.
Köro
ğlu: ‘Aşk Yeniden’ olabilir.

Eski Yeni Türkü 1997’de da
ğıldıktan sonra grup evrile evrile şimdiki halini aldı. Son kertede bu dörtlüyü bir arada tutan formül nedir?
Hadimo
ğlu: Bizi bir arada tutan şey Yeni Türkü sevgisi, Yeni Türkü misyonunu devam ettirme arzusu. Ayrılan arkadaşlar yeterince azimli olmadılar herhalde. İnsan sevdiği bir grubu kolay kolay bırakmamalı diye düşünüyorum. Zaten biliyorsun, hepimiz çok iyi arkadaşız. Bu ailede, bu kültürde devam etme isteği bizi bu noktaya getirdi. Şu an konserlerimize baktığımız zaman 30 yaşın altında bir kitlenin ağırlığını görüyoruz. Onlar tabii bugünün müziğini dinlemek istiyorlar. 97’den beri geldiğimiz belki en önemli nokta bu. Aynı parçaları aynı hislerle ama belki biraz daha popüler, günümüze daha yakın bir yapıda seslendiriyoruz.
Barçın: Bir defa çok iyi bir ekip olduk. Bu kadar güzel parçaları sahnede hala aynı heyecanla çalmak bu sorunun cevabıdır herhalde. Parçaların açılarını sahne haliyle biraz de
ğiştirdiğimizi düşüyorum. Emprovizasyona açık bir hale geldik. Kayıtlar sırasında parçaların orijinallerine tabii pek dokunmuyoruz ama sahnede daha eğlenceli, bol sololu duruma getiriyoruz. ‘Göç Yolları’ ve ‘Deliler’i bu duruma örnek gösterebiliriz.
Köro
ğlu: Albümlerde daha naif bir yapı var ve o güzel. Ama konserlerde daha güçlü bir şey ortaya çıkarmamız gerekiyor. Daha coşkulu oluyor tabii ama nedense insanlar “Aaa aynen plak gibi çaldınız” diyorlar ancak o öyle değil. İlginç bir yanılsama var orada.

1997’ye dönelim. Cengiz Onural, Fuat Oburo
ğlu, Murat Buket’li son kadro dağıldı. Bu yol ayrımında zor olanı ama ‘iyi ki’ dedirteni seçtin sen, bütün kırgınlıkları ve tepkileri göğüslemek pahasına.
Köro
ğlu: Evet, tabii. Çok ağır günlerdi. Evet, bir kısmının şahididir buradaki herkes. Enteresan bir şey var. Grupları seven insanlar aslında hep kritik gözle bakıyorlar. Bütün gruplar için geçerli olduğunu düşünüyorum. “Bunlar ticarileşti”. Mesela bize 89’da bunu diyenler vardı halbuki çok daha büyük bir kitleye yayılmıştık. Eskiden bizim grubumuzdu, biz bilirdik, sonra herkes bilmeye başladı ve bizim için değeri kalmadı. Üstesinden gelinmesi gereken birinci aşama bu idi. Selim Atakan ayrıldığında “Ooo esas adam ayrıldı bunlar devam edemez” dendi. Sonra diğerleri için. Gruptan kim ayrılsa esas adam o oldu. Böyle hep görevi üstlenen olarak en büyük şimşekleri ben çektim ama ilginçtir, en büyük sevgiyi de ben aldım.
Barçın: Hiç de ilginç de
ğil. Bir de küsenler tabii olmuştur ama Yeni Türkü’yü görünce kanalı değiştirmiyorlardır. Objektif olarak bakarsak performans açısından bakarsak da gözle görülür bir artış var, bu kaçınılmaz bir gerçek. İnsanlar bu haliyle grubu takip ediyorlar. Yeni Türkü seyircisinin yanında alternatif bir seyirci yarattığımızı da düşünüyorum.
Bilgi: Bir iki sene insanlar ciddi tepki gösterdiler hakikaten. Ama 2000’lere gelince i
ş değişti. Derya’nın işi bir bakıma kolaylaştı, şöyle ki 97’den sonraki grupla çok konser çalmaya başladık. Dolayısıyla kendimizi çok fazla vitrine çıkarak kendimizi kabul ettirme şansımız çok daha yükseldi. Haliyle insanların Cengiz’in, Fuat’ın, Murat’ın yüzlerinden Furkan’ın, Serdar’ın, Fatih’in(Ahıskalı) yüzlerine geçişi zaman aldı.

Demek ki, Derya vaktiyle do
ğru bir şey yapmış .
Köro
ğlu: ‘Eski Türkü’ ile Yeni Türkü arasındaki fark amatör müzisyenlerle profesyonel müzisyenler arasındaki fark gibi. Biz zaten üniversite öğrencileri olarak hasbelkader bu işlere girdik ama mesela Furkan ilkokuldan beri kemençe eğitimi alan biri. Yani 97’den sonraki süreç Yeni Türkü’nün özünü koruyarak profesyonel bir performans grubu haline gelmesini sağladı.

Gençlerin Yeni Türkü dinlemekten vazgeçmemesindeki kimya nedir?
Barçın: Son zamanlarda ortaokullarda konserlere gittik de gördük. O çocukları görünce içimden “Sen hangi arada ö
ğrendin o parçaları. ‘Olmasa Mektubun’un yaşı senin yaşından büyük” demek geçiyor.
Hadimo
ğlu: Ortaokul çağındakilere tabii aileden geçen bir sevgi ama üniversite çağında da bir parça dinleyince bir parça daha dinleniyor. Sonra Yeni Türkü’yü keşfetmeye başlıyor.

Müzik grubu olmak ve onu ya
şatmak çok zor. Türkiye’deki grup müziğini örneklerin gelişimi açısından nasıl görüyorsunuz?
Bilgi: Grup müzi
ği son 7-8 yıldan beri tercih edilen bir duruma geldi. Yeni Türkü’nün kuruluşu ise çok ara bir dönem. Yeni Türkü’nün kuruluşundan önce de grup müziği iyi durumdaydı. Beyaz Kelebekler, Üç Hürel vs... 80’e gelince arabeskle birlikte işler değişti.
Köro
ğlu: Bizim zamanımızda grup müziği çok daha az vardı. 80’lerde tutunabilen çok az gruptuk, ona da tutunmak denirse. Kendi çabalarımızla tutunmak. 10 yıl filan zaten hiç para kazanamadık ama şu anda da çok farklı değil. Herkes iki işi bir arada yürüttüğü için dayanabildik. Ben dizi, film müzikleri yapıyordum ama bu aralar o da sekteye uğradı.

Son zamanlardaki dizi ve film müzi
ği piyasasını nasıl buluyorsun?
Köro
ğlu: Genel olarak müzik erozyona uğruyor. Müziklere de artık kanal karar veriyor. Elinde olsa besteleyecek. O erozyonun en önemli nedenlerinden biri de hazır müziklerin olması. Hazır müziği alıp üstüne çok rahatlıkla dokundurmalar yapıp yarım saatte müzik yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla karaktersizleşme oluyor. Diziye müzik yerleştirme diye bir işlem var onu bile kanaldan gelen adam yapıyor. Bu büyük bir saygısızlık tabii. O yüzden bizim gibiler için artık bu işler çok zor. Yapımcılar bile başları dik duramıyorlar ki.
Barçın: Erozyona u
ğramışlık konusunda katılıyorum. İki yüz milyon dolarlık bütçesi olan bir filmde müziğe çok az para ayrılıyor. Düşünsene son 10 yılda seni etkileyen kaç tane film müziği sayabilirsin. En düşük bütçeler her zaman müziğe ve müzisyene çıkarılıyor bu sektörde. Bir de kurtlar sofrası durumu olduğu için bu işler ilişkilerle yürüyor artık. Çok yalapşap işler yapılıyor ve zaten o kadar çok dizi var ki, herkes kesesini doldurma hırsıyla yaşadığı için müzik çok geri planda.

Foto
ğraf: Yeni Türkü üyeleri (soldan sağa) Furkan Bilgi, Derya Köroğlu, Serdar Barçın ve Erkin Hadimoğlu.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.