ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“İçimden geldiği gibi...”Sayı: 1272 - 06.09.2011


Gitar çalmaya ne zaman başladınız?
11 yaşımda abimle beraber eniştemizin hediye ettiği gitarla oynamaya başlamıştık, zamanla çalmasını öğrendik. Daha sonra Metallica dinlemeye başlayarak ilk elektro gitarımızı aldık ve değişim, gelişim süreci hep devam etti.

Gitar ‘harcıâlem’ bir enstrüman. Yeni bir stil ortaya koymak bu anlamda zor olabilir. Sizin özgünlü
ğünüzün ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Benim bir özgün yanım olduğunu düşünüyorsanız süphesiz bu benim özgün hayat hikayem ve hayata bakışımdandır. Gitar değil trompet de çalsam aynı şekilde yansırdı diye düşünüyorum. Ne yaşarsak onu çalıyoruz. Ben Karsta doğdum, bir müddet İzmir çingene mahallesinde yaşadık, daha sonra İstanbul varoşlarında yaşadık. Etiler’de de oturdum, yurtdışında bambaşka hayatlar da gördüm, yaşadım. Tek bir gün içerisinde Satie, Ümmü Gülsüm, Vicente Amigo, Pat Metheny, Erkan Oğur gibi farklı kültürlerden müzisyenleri dinleyebiliyorum, çünkü hepsinin ortak dili farklı aksanlarla konuştuklarını hissediyorum ve kendime yakın buluyorum. Ayrıca İstanbulda yaşayan, çok kültürlülüğün beşiğinde biri olarak bunlardan beslenmemek mümkün değil, benim birazcık özgün bir tınım varsa bunlardandır.

Stilinizde birbirinden çok farklı ekolleri duyuyoruz...
Gitarı ilk elime aldığımda ‘Samanyolu’ çaldım. Daha sonra sırasıyla şöyle gelişti: Metal, shred-rock gitar, klasik gitar, flamenko, pop, pop-caz, caz, fusion, latin-afro cuban, perdesiz gitar, nu-caz ve makamsal caz, vs. Gitar çalmaya başladığımdan bu yana 20 yıl geçti ve ben hâlâ canım ne çalmak istiyorsa onu çalıyorum. Müziğime kıyafet giydirmenin de çok bir gereği olduğunu düşünmüyorum, gerekli teknikleri yıllar içerisinde öğrendim ve şu an sadece içimden geldiği gibi doğal bir şekilde harmanlıyorum.

Uzun zamandır müzik yapıyorsunuz, önemli isimlerle çalı
şıyorsunuz ama albüm taze. Albüm yapmak için neden beklediniz?
Türkiye’de albüm çıkartmak kolay iş değil. Hele hele sözsüz enstrümantal bir caz albümü yapıyorsanız… Çok emek var bu albümde ve ayrıca finans olarak da hiçbir destek görmedim, çok para harcadım. Yaptığım iş tamamen idealist bir iş ve geri dönüşü kısa vadede olmayacak. Belki bu yüzden beklemişimdir yoksa her konserimiz bir albüm zaten.

Kimlerle çalı
ştınız?
Albümde çok önemli bir müzisyen var Amerikalı kontrbas sanatçısı Harvie S. Kendisi New York’ta yaşıyor ve Stan Getz, Chet Baker, John Scofield, Kenny Barron, Dexter Gordon, Tony Bennett, Pat Metheny, Michael Brecker, James Brown, Chick Corea gibi çok fazla efsane müzisyenle çalışş harika bir basçı. Davullarda Polonyalı Monika Bulanda, ve piyanoda Burak Bedikyan eşlik etti. Misafir olarak Humam Al Sayid, İzzet Kızıl ve Gürkan Özkan gibi hepsi kendi branşında tanınmış isimler yer aldı. Albümü kemik kadroyla (gitar-piyano-bas-davul) üç saat içerisinde kaydettik. Daha sonra üstüne perküsyon vokal ve keman kayıtları oldu bazı parçalar için. Mix’leri Cem Büyükuzun Mastering’i E.S.T. ile de çalışan Dragan Stanislav yaptı İsvecte. Yaklaşık bir buçuk sene içerisinde raflardaki yerini aldı sonunda geçtiğimiz haziran başında.

Albümde Ne
şet Ertaş ve Theodorakis’ten yorumlar var. Neden bu iki sanatçı?
Neşet Ertaş en sevdiğim mahalli müzisyenlerden. Bana göre kendisi yaşayan en büyük ozanlardan en büyük müzik âşıklarından. Theodorakis de önemli bir besteci. Fakat kendi bestelerin dışında neden birşeyleri yorumlamak istedin diye soracak olursanız eğer, idealist bir yaklaşımla bu halk şarkılarına modern bir yorum getirmek istedim ve gençleri bu konu üzerinde daha fazla düşünmeye ve çalışmaya yöneltmek için bir motivasyon kaynağı oluşturmak istedim diyebilirim.

Birlikte çalmak istedi
ğiniz isimler var mı?
Vicente Amigo, Buika, Stevie Wonder, Norah Jones, Jack De Johnette, Pat Metheny, Miroslav Vitous, Jan Garbarek, Anouar Brahem… gibi müzisyenlerle beraber güzel işler çıkartabileceğimi düşünüyorum, umarım ileride çalışma fırsatım olur.

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.