ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sinema Sanat mı Yoksa Ticaret mi?Sayı: - 07.12.2005


Son üç yıldır...
Evet, son üç yıldan beri gazetelerde yazılanlara ve TV'lerin sanat programlarında gördüklerime inanıp gittiğim tüm yerli filmlerden çıkarken, hep pişman oldum o filme gittiğime. Verdiğim bilet parasına ve boşa giden zamanıma üzüldüm, yandım. Bazen de evimde VCD’ sini izlediklerime de bakıp bakıp “iyi ki bu film için sinemaya kadar gitmemişim” diye sevindiğim çok oldu.
Hele birkaç tane iddialı olanını izleyince çok şaşırmıştım.
Sinemalarda gösterilişinden iki yıl sonra televizyonda karşıma çıkınca “Bari şimdi izleyeyim” dedim ama sonuna kadar sabredemedim. “Bu mu hakkında o kadar yaygara koparılan büyük sanat filmi? Bu mu Oscar'a gönderilmesi düşünülen film” diyerek başka kanala kaçtım. Açıkçası çoğuna verilen üç-beş milyon liraya bile çok yazık. Devletin dağıttığı milyarlara ise...
Ne diyeyim devletin malı deniz yemeyen domuz. Vermezsen “Bu devlet sanatı desteklemiyor” derler. Oysa o paralar ile neler alınır? Özel röportajlarında Polonya, Fransız, İtalyan, Amerikan yönetmenleri gibi ahkâm kesip, kendini Lütfü Akad, Halit Refiğ, Metin Erksan, Şerif Gören ile bir tutanlara hep sinirlendim. Bence “Bu adamların çoğu yatıp kalkıp Türkiye'de yönetmen olduklarına dua etsin. Sinemadan anlayan bir ülkede yaşasalar ancak salonlarda yer göstericisi olurlardı” diye düşündüm. O dalga geçilen Yeşilçam sineması bugün devam etse idi... Şimdiki o havalı yönetmenler ancak set işçisi olurlardı.

”Her Şey Güzel Olacak”


Çok samimi konuşuyorum son yıllarda sadece 1998 yılında çekilen “Her şey Çok Güzel Olacak”ı zevkle izledim. Hani Cem Yılmaz ile Mazhar Alanson'un oynadığı film... Diğerleri sanki yarım kalmış gibiydi. Kimi sanat yapacağım diye insanı bayıltan, ne anlattığı belli olmayan saçmalık, kimisi de 50 yıl öncesinin tekniği... Sanki eksik planlar var. Veya senaryolarında bağlantı kopuk. Sanki hiç ışık denilen gerçeği bilmeyen yönetmenler...
Ne yapalım her şeye rağmen geleceğe umutla bakmak zorundayız. Tümünde olmasa küçük bölümlerindeki güzellikleri yakalamak zorundayız. Belki oyuncu da, belki bir genel planda... İnşallah önümüzdeki günlerde çok farklı, güzel filmler izleriz.
Şu yazdıklarım için utanmaya, özür dilemeye hazırım. Ama iyi film olduğuna, yani sinema sanatı olduğuna emin olmadan para verip bilet almayacağım. Kimseye hak etmediği sıfatlar kazandırmayalım. Şu kadar milyar lira hâsılat yapmış havaları beni hiç ilgilendirmiyor. Adam filmden köşeyi dönmüş ama oyuncusuna o planda elini nereye koyacağını öğretemiyor.
Haksız mıyım?

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.