ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sponsor bulunamazsa müziğin sesi kısılacak!Sayı: 1262 - 06.07.2011


Geride bıraktığımız üç yıl müzikseverler için hayli bereketli geçti. Bu süre zarfında Türkiye, dünyaca ünlü birçok sanatçıyı ağırladı. Metallica, Kylie Minogue, Mark Knopfler, Judas Priest, Lenny Kravitz, Paul Simon, Elton John, James Blunt, Justin Bieber ve Björk bu isimlerden ilk akla gelenler.

Fakat 2012’in bu denli renkli geçmeyece
ğini üzülerek söylemek istiyorum. Başta komşumuz Yunanistan’ı ve dünyada bir çok ülkeyi kasıp kavuran ve ülkemizde de yer yer kendini hissettiren ekonomik kriz nedeniyle organizatörler sponsor bulmakta zorlandıklarını resmi anlamda olmasa bile yaptıkları yazılı açıklamalarla belirttiler.. Bu durum,  ne yazık ki 2012 için düşünülen birçok büyük konserin yapılamaması anlamına geliyor.

Anla
şmasına göre değişse de bu türden konserlerin genel masraflarının yüzde 30 ila yüzde 70'i sponsorlar tarafından karşılanıyor. Bu sponsorlar Türkiye'nin en büyük firmaları. Kriz politikasında haklı olarak kemer sıkıyorlar. Birçok şirket, üretimini kısıtladı veya işçi çıkardı. Bu durumda sponsorluk bütçeleri de ya iyice kısıldı ya da iptal edildi. Bilet fiyatlarına yapılan zam nedeniyle dinleyicinin bilet alım gücü düşerken döviz münasebetiyle sanatçılarla yapılan anlaşmalar da çok maliyetli hale geldi. Bu sebeple bazı sanatçılar fiyat indirimine gitti; ancak bu da yeterli olmadı. Birçok önemli organizasyon firması, bu sebeple biraz daha iç piyasaya yönelik olarak, butik işlere yöneldi.

Sözün kısası 2011 arzu edildi
ği gibi gerçekleşmedi, hedef 2012…

Şu an için 2012'in kesin olan tek büyük müzik etkinliği, 14 Mayıs'taki Depeche Mode konseri. İsimleri müzik kulislerinde dillendirilen Iron Maden, The Cure, Coldplay, AC/DC, Alicia Keys, Eric Clapton ve  geçen yıl ülkemize gelen Leonard Cohen konserleri de sponsor bulunamayışından ötürü sadece ihtimal olarak kalacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl dünyaca ünlü grup Metallica'yı Türk müzikseverlerle buluşturan Purple Concerts'ın şu anki durumu, olayı bariz bir şekilde özetliyor. Geçen sene bu dönemlerde yaklaşık on grupla görüşen firma, şu sıralar sadece iki grupla görüşüyor. Bunlar da sponsoru önceden belli olan garantili gruplar. Purple Concerts'ın ortaklarından Cengizhan Yeldan, sponsoru olan festivaller ve daha önceden anlaşması yapılmış etkinlikler haricinde 2012'in bu yıla göre biraz daha durgun geçeceğini söylüyor.

Yeldan, konser hazırlıklarının genelde 2012 için oldu
ğunu belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda Kylie Minogue, Mark Knopfler, Judas Priest gibi isimleri Türkiye'ye getiren BKM'nin genel müdürü Zümrüt Arol Bekçe, tüm dünyada bütün şirketlerin kredi krizinden etkilendiğini ve personelden sponsorluğa her alanda tasarrufa yöneldiğini ifade ederek, şirketlerin yalnızca konserler değil, genel anlamıyla tüm sponsorluklarda kesintiye gittiğini vurguluyor. Bekçe, uygun bilet fiyatlarıyla yapılacak güzel organizasyonların bu krizde insanların evlerinden çıkmalarını sağlayacağını da sözlerine ekliyor.

40 yıldır Türkiye'ye çok önemli sanatçı ve grupları getiren
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner ise içinde bulunduğumuz kriz yılında şirketlerin kültür sanat alanındaki sponsorlukları ve faaliyetlerini gözden geçirerek önceliklerini yeniden belirlediğini dile getiriyor. Uluslararası festivallerin programlarında sanatsal kalite çıtasından ödün vermeyeceklerini anlatan Taner, buna rağmen kriz nedeniyle programlarda nicelik açısından kaçınılmaz değişiklikler olacağını sözlerine ekliyor.

Öte yandan, büyük konserlerin Türkiye'de gerçekle
şmesi, ülkemizin tanıtımı açısından da kuşkusuz büyük önem taşıyor. Avrupa'nın birçok ülkesinden konserleri dinlemek için çok sayıda dinleyici Türkiye'ye geliyor. Zümrüt Arol Bekçe, konserlerin bu yönden de büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Umarız bu yıl, geçtiğimiz yıllardaki etkinin gerisine düşmeyiz." diyor.

Cengizhan Yeldan da, "Yurtdı
şında nereye gitsem Türkiye'den olduğumu söylediğimde “Orada konser yapılıyor mu? İzin var mı?” gibi cahilce sorulara maruz kalıyorum. Dünyada konser ve eğlence turizmi gibi bir kavram var. Metallica konserinde iki bine yakın yabancı dinleyici vardı. Adam başı iki bin dolar harcasalar bu dört milyon dolarlık döviz girdisi demektir." sözleriyle durumu özetliyor.

Manzara bu sevgili dostlar. 2012 konserleri tat vermeyecek anla
şılan! Böyle tatsız bir yazı için beni bağışlarsınız umarım.

Cuma günü görüşene değin esen kalın!

Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.