ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 31 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Şarkı söylemek eğlendirmek değil!Sayı: - 04.05.2006


Millet onun müziği bıraktığını sanıyordu. Ama sansasyonsuz, sessiz ve derinden o üretimine, sanatına devam ediyordu. En son sahnede Nazım Hikmet şarkılarını seslendirmişti. Ondan önce de Atatürk şarkılarını...

Esin Afşar, bir diplomat kızı. Babası o sıralarda İtalya’da görev yaptığı için Bari’de doğmuş. Babası sadece diplomat değil aynı zamanda yazar... Atatürk’ün isteğiyle Faşizmi incelemiş ve “Faşizm ve Onun Devlet Sistemi” kitabını yazmış... Annesi de gazeteci... Kardeşleri profesör... 28 yaşında Yale Üniversitesi’nden yüzyılın en genç profesörü unvanını alan kardeşi Oktay Sinanoğlu “Atom ve Moleküllerin Çok Elektron Teorisi”nin sahibi.

Ankara Devlet Konservatuarı piyano bölümünü bitirmiş. Maria Callas ve Leyla Gencer’in hocası olan Madam Hidalgo ve Madam Böhm’den şan dersleri almış. Muhsin Ertuğrul’un genel müdür olduğu sırada piyanist olarak girdiği devlet tiyatrolarında onun önerisi ve sınavı ile 12 yıl tiyatro oyunculuğu yapıyor. Ertuğrul ona “Sahnenin çukurunda olacağına üstünde ol” diyor. Daha sonra Ruhi Su ile çalışarak folk müziğe yöneliyor. 1968-70 arasında pek çok plak yapan Esin Afşar, adını Kul Ahmet’ten aldığı bir türküyle duyurur: “Yoh Yoh”. Türkiye’de ve dünyada pek çok festivale katılır, ‘diplomatik sanatçı’ unvanı alır. Esin Afşar’a ilk plaklarında Modern Folk Üçlüsü eşlik ediyordu.

Jacques Brel ile birlikte “Dario Moreno” ödülü sahibi. Daha çok ödülü var. Örneğin Romanya Braşov Uluslararası Müzik Festivalinde, “Eleştirmenler Ödülü”, Bulgaristan Uluslararası Altın Orfe Müzik Fesivali’nde üçüncülük ödülü, İsrail “Akdeniz Halk Şarkıları Festivali”nde dördüncülük ödülü...

12 Eylül yasaklılarından Esin Afşar. TRT’de 5 yıl yasaklandı. Ülkemizi yurtdışında defalarca başarıyla temsil etti... Son yapıtları “Yunus Emre ve Mevlana Şarkıları”, “Arabeske inat”, “Caz yorumlarıyla Aşık Veysel”,”Ahmet Yesevi “, “Pembe Uçurtma” ve “Özlem”...

“Caz Yorumlarıyla Aşık Veysel “albümünden sözedelim biraz.. Albümde oldukça nitelikli müzisyenler var. Piyano: Baki Duyarlar, Bas: Nezih Yeşilnil, Trompet: Şenova Ülker... Erkan Uğur’un gitar solosu ile açılıyor albüm. Dinlerken akustik caz içerisine serpiştirilmiş herkesçe bilinen Aşık Veysel türküleriyle karşılaşıyorsunuz. Kara toprak, güzelliğin on para etmez, uzun ince bir yoldayım, parça parça olsun paramı çalan, keklik idim vurdular vs..

Afşar boşa kürek çekmekten yana değil... “Kanımca şarkı söylemek, salt eğlendirmek değil “diyor ve ekliyor:

“Şarkıcı bazı gerçeklerin bilincine tam olarak varmışsa; bu inancını topluma aktarmayı yararlı görüyorsa; yapıtında açık yürekle anlatmalıdır ne düşündüğünü, neye inandığını... Sadece çizgilerden oluşan bir karikatür, altında yazılı anlatı olmasa bile, nasıl salt güldürmekten öte birşeyler anlatıyorsa; şarkıcı da salt eğlendirme ötesi çaba göstermeli birşeyler anlatmalıdır...”

Birkaç yıl önce boynundaki ağrılar yüzünden dört ay hastanelerde yattı. Adeta öteki tarafa gitti geldi. Esin Afşar iki kez evlendi. İlk eşi Kerim Afşar’dan Pınar’ı, ikinci eşi Şener Aral’dan Aydıncan’ı var. Sanatçı hakkında daha geniş bilgi sahibi olmak isteyenlere Afşar’ın otobiyografik çalışmasını tavsiye edebilirim. Kitabın adı “Anılar Yanıltır mı?”...







Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.