ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Karanlık notaların hakimi:Angelo BadalamentiSayı: 1219 - 28.04.2011


Karanlık atmosferlerin en büyük destekçisi, David Lynch filmlerinin vazgeçilmezi Angelo Badalamenti, notalarını rock dünyası için de konuşturuyor

Esrarengiz kazalar, kan kırmızısı perdeler, asimetrinin vücut buldu
ğu adamlar, hiçbir zaman tam olarak aydınlanmayan ve hep alacakaranlıkmış gibi görünen bir hava, güzel olduğu kadar tehlikeli kadınlar, gerilimin doruğa çıktığı dakikalar ve hiçbir yere çıkmayan otoyollar… Bir sinemaseverin bunların hepsini birarada bulabileceği tek yer belki de David Lynch filmleridir. İzleyicilerine gergin iki saat geçirttikten sonra akılda pek çok da soru işareti bırakan Lynch filmlerinde mutlaka bulacağımız bir şey daha vardır: Ortamı olduğundan daha da rahatsız hale getirmeyi başaran, gerilimi tavana vurduracak bir müzik. İşte bunu yapmayı başaran besteci Angelo Badalamenti’den başkası değildir.

Aslında yalnızca David Lynch filmlerinde kar
şımıza çıkmıyor Badalamenti’nin notaları, ama Lynch’in karanlık atmosferinin olmazsa olmazı olduğundan, onu genellikle “Lynch” adıyla birlikte anıyoruz. Mulholland Çıkmazı/Mulholland Drive’ın kasvet, gizem ve hüzün yüklü klavyeleri film boyunca karşımıza çıkmasa, aynı şekilde gerilir miydik ya da “Rita”nın hikâyesinin ardındaki gerçeği bu denli merak eder miydik?

YÖNETMENLER
İN GÖZDESİ
Badalamenti’nin en önemli özelliği, filmde ne varsa, bunu müziğiyle yansıtabilmesi. Onun notalarında müziklerini yaptığı filmlere dair her şeyi bulmak mümkün. Örneğin Mavi Kadife/Blue Velvet’ın yalnızca tema müziğinde bile bütün filmi bulmak mümkündür. Isabella Rossellini’nin canlandırdığı Dorothy Valens karakterinin tüm kadınsılığını, gizemini ve hüznünü, Kyle MacLachlan’ın hayat verdiği Jeffrey Beaumont’un ona olan tutkusunu ve elbette Dennis Hopper’ın müthiş Frank Booth’unun tüm karanlığını, kötülüğünü ve sapkınlığını bulabiliriz tek bir şarkıda. Aynı şekilde Mulholland Drive’ın tema müziğinde Rita’nın kimlik arayışlarını, Diane Selwyn’in hissettiği eksiklikleri, onun alt benliği olarak ortaya çıkan Betty’nin aslında göründüğü gibi olmadığını ve ortada yine açıklanmamış bir gizem olduğunu anlayabiliriz. İşte bu yüzden Angelo Badalamenti bir yönetmenin çalışabileceği en iyi kompozitörlerden biridir. Filmin alt metnini okumaya yardımcı olur, görüntüleri başarıyla tamamlar ve film için gerekli atmosferi yaratır.

Açıkça “Benim müzik dünyam biraz karanlık” diyen Badalamenti, kendisinin, müzi
ğe ve sinemaya bakışının son derece farkında olacak ki, çalışacağı insanları da ona göre seçiyor. Badalamenti yalnızca film müzikleriyle ilgilenmiyor aslında. Müziğin tam anlamıyla içinde yer alan ve kendine sınır koymayan sanatçı, rock dünyasının da içinde… Norveçli grup Madrugada’nın ağır, hüzünlü ve Kuzey’in karanlığını ayağımıza getiren Hold On To You adlı şarkısının altında yazan isimlerden biri yine Angelo Badalamenti. Gitar aranjmanlarına imzasını atan müzisyenin adını duymadan bile şarkıda onun kokusunu almak mümkün. Aynı şekilde James grubunun solisti Tim Booth’un yan projesi olan Booth and the Bad Angel’ın söz konusu “Bad Angel”ı, yani kötü meleği Badalamenti. Albümün tartışmasız en etkileyici şarkısı olan Dance of the Bad Angels, Booth-Badalamenti işbirliğiyle ortaya çıktı. Şarkının daha ilk saniyesinde başlayan vurucu gitarlar, Badalamenti’nin başının altından çıkıyor. Böylelikle usta müzisyenin müziğin neresine el atarsa kendini aynen yansıtacağını ve müzisyen kimliğinin ne kadar güçlü olduğunu anlıyoruz.

22 Mart 1937 do
ğumlu ABD’li müzisyen, aslında İtalyan asıllı bir ailede dünyaya geldi.

Küçük ya
şta opera ve klasik müzik dinleyerek kendini geliştirerek eğitimini de müzik üzerine yaptı. Birkaç filmin müziklerine imza atan Badalamenti, Lynch’in Blue Velvet’ında Isabella Rossellini’nin koçluğunu yapıyordu. Rossellini’ye şarkı söyleme konusunda yardım etmek için orada bulunan müzisyen, Rossellini’nin söylemesi gereken Tim Buckley imzalı Song to the Siren’ın telif haklarının alınamaması üzerine birdenbire başka bir işe soyundu. Lynch’le birlikte Mysteries of Love adlı şarkıyı yazan Badalamenti’nin Blue Velvet’la başlayan yolculuğu, Vahşi Duygular/Wild at Heart, Twin Peaks/İkiz Tepeler, Lost Highway/Kayıp Otoban ve Mulholland Drive gibi filmlerle devam etti. Ancak bunlarla yetinmedi elbette müzisyen,

bugüne dek 70 filmin müziklerine imza attı ve
şarkıları 29 filmin soundtrack’inde yer aldı. Bunların arasında The Beach/Kumsal, Sekreter/Secretary, Kayıp Şehrin Çocukları/The City of Lost Children, Kayıp Nişanlı/Un long dimanche de fiançailles gibi filmler yer alıyor.

ALACAKARANLIK
ŞARKILARI
Notaları yan yana getirdiğinde bambaşka eserler ortaya çıkarmayı başaran Angelo Badalamenti, atmosferini eşsiz kıldığı filmlerle farkını yaratırken, sinema ve müzikseverlere ise onun müzisyen arkadaşlarıyla işbirliklerini, David Lynch’in esrarengiz filmlerini tamamlamasını ve imza atacağı sayısız film müziğini beklemek kalıyor. Çünkü biliyorlar ki alacakaranlıkta Badalamenti dinlemek gibisi yok.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.