ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Burçin Büke’den Chopin Dinlerken...Sayı: 1174 - 23.02.2011


“Zaman İçinde Müzik” kitabında Evin İlyasoğlu, Chopin’i (1810-1849, Polonya) “piyano edebiyatının en büyük şairi” diye tanıtır ve şöyle devam eder: “… hemen tüm bestelerini yalnız piyano için yazmış, dansları ve lirik yapıtlarını büyük bir minyatür ustalığıyla yaratmıştır”. Tony Scholl da Chopin’in dehasının “… solo enstrümana karşı duyduğu olağanüstü yakınlığa dayalı olduğunu” ifade eder. John Burrows ise Chopin’in Polonya için ulusal bir kahraman olduğu ve müziğinde ülkesinin özgürleşme ruhunu yansıttığı vurgusunu yapar.

Chopin’in müzi
ğindeki şiirsellik, saflık ve cazibe pek çok piyaniste ilham vermiş, albümleri taçlandırmış, konser salonlarını aydınlatmıştır. Ülkemizi yurt dışında da başarıyla temsil eden değerli piyanistimiz Burçin Büke’nin, Chopin’in 200. doğum yılında hazırladığı “Chopin” albümü (2010), hem Chopin’i, hem de piyanistimizi tanımak için güzel bir fırsat.

Burçin Büke’nin, 13 yapıttan olu
şan 60 dakika uzunluğundaki “Chopin” albümü “Scherzo op. 31 no. 2” ile başlıyor. Naxos’un internet sitesindeki açıklamalara göre, “scherzo”, Beethoven’dan itibaren bir senfoninin 3. bölümüne verilen isim olarak kabul edilmiş. Ancak, Polonyalı besteci Chopin bunu virtüözite gerektiren, tek başına durabilen, bağımsız bir sanatsal biçime çevirmiş. İrkin Aktüze, “Müziği Okumak” kitabında, bu eserin “tutkulu bir anlatıma sahip, sonat gibi dengeli gelişimiyle ve parlak, ateşli bitişiyle, Chopin’in piyanistik yapıya en un uygun ve en başarılı besteleri arasında” yer aldığını belirtmektedir.

Scherzo’nun ardından Büke’nin albümünde sırasıyla 3 Chopin valsi bulunuyor: Op. 64 No. 1 ve No. 2 ile Op. 42 No. 5. Bu yapıtlar, Chopin’in, dans salonlarında çok popüler olmu
ş bir biçimi, kendi yenilikçi artistik süzgecinden geçirdikten sonra yepyeni bir biçim yaratmayı başardığının kanıtları olmalı.

Burçin Büke’nin albümündeki Chopin noktürnlerine gelince. “Geceye ait” anlamına gelen noktürnler kısa piyano parçaları. Bu eserlerin icrasını dinlerken Büke’nin piyanosuna gizlenip hep orada kalma iste
ği  uyandı bende… Chopin’in op. 63, 3 numaralı mazurkası Burçin Büke’nin albümündeki bir diğer yapıt. “Mazurka” sözcüğü, Varşova yakınlarındaki Mazovia’da yaşayan halktan, yani “Mazur”lardan gelmekte. Mazurkalar, ritmik Polonya danslarıdır; Chopin, 50 mazurkaya imzasını atmıştır. Polonya’nın köylerinden çıkıp gelen Mazurkalar, Evin İlyasoğlu’nun sözleriyle, “Romantik Dönem’de ilk kez yoğun ulusallığa göz kırpan” çalışmalardır.
Burçin Büke’nin “Chopin” albümü, bestecinin küçük lirik yapıtları olarak adlandırılan prelüdlerini (Op. 28, no. 4, no. 20 ve no. 15,), standard piyano repertuarının önemli parçaları arasında kabul edilen ve icrası büyük beceri gerektirilen baladlarını (Op. 23, 1 numaralı balad) ve “Impromptu Fantezisi”ni tanımak açısından da önem ta
şıyor.

“Chopin” albümü, Frederic Chopin’in solo piyano yapıtlarını tanımak ve bu yazının ba
şında kullanılan “piyano edebiyatının en büyük şairi” nitelemesini doğrulama açısından çok yararlı bir kayıt. Bu yapıtları çok değerli bir piyanistimizden, Burçin Büke’den, dinliyor olmamız da albümü edinmek için bir diğer neden. Burçin Büke’nin bundan sonraki yeni kayıtlarında, tek bir bestecinin eserlerinden oluşan programlara daha çok yer ayırması da benim kişisel dileğim.

Burçin Büke, albümde Steinway & Sons piyano çalıyor. Kayıtlar 5 Mart 2010 tarihinde
İstanbul’daki Miami Records Stüdyolarında yapılmış.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.