ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanat öğrenmek için Yurt dışına.Sayı: 1158 - 02.02.2011


Lüks yönetimi, imaj danışmanlığı, kültürel deneyim tasarımı, medya-eğlence ve uluslararası müzik yönetimi, saç stilistliği, visual (görsel) sanatlar, otomobil-çanta-aksesuar ve kurumsal kimlik tasarımı, moda ticareti ve yönetimi, animasyon ve video medya dizayn yurtdışında Türkiye’den öğrenci kabul eden ilginç bölümlerden sadece birkaçı. Ülkemizde sanat, tasarım ve medya üzerine eğitim veren okullar oldukça sınırlı. Üstelik sınav stresi ve kontenjan yetersizliği sebebiyle gençlerin çoğu, yeteneklerini gösterme şansı bile bulamıyor. Ancak yurtdışında çok uygun fiyatlara bu eğitimleri veren üniversiteler mevcut. Mezuniyetin ardından öğrencilere bir süre ülkede çalışma hakkı tanınıyor. Böylece gençler, deneyim kazanarak Türkiye'ye dönüyor. Hem farklı kültürleri tanıdıkları hem de daha donanımlı oldukları için iş bulmakta hiç de zorluk çekmiyorlar.

Her yıl yüzlerce gencin ufkunu açan Global Vizyon Yurtdı
şı Eğitim Danışmanlığı uzmanlarından Güler Taylan, yurtdışında bağlantılı oldukları okulların Yükseköğretim Kurulu ile denkliği olduğuna dikkat çekerek, öğrencilerin diplomalarının Türkiye'de de geçerliği olduğunu belirtiyor. Yönetim ve organizasyon, tasarım ve mimarlık alanlarından mezun olanların tüm dünyada rahatlıkla iş bulabildiğini anlatan Taylan, “Özellikle ülkemizde her alanda yurtdışında okumuş öğrenciler tercih ediliyor.” diyor. Kültürel altyapısı geniş gençlerin her zaman daha şanslı olduğunu ifade ederek, “Örneğin bir tasarımcı yaptığı çalışmalara, kendi yaşam tarzı, o ana kadar gördükleri ve yaşadıklarından çizgiler taşır. Eğer bu kişi birden çok kültürün içinde bulunmuş, farklı yaşam tarzlarını inceleme fırsatı bulmuş ise onun baktığı pencere çok daha geniştir.” diye konuşuyor. Gidilen ülkelerde mezun olduktan sonra bir süre çalışma hakkı tanındığına işaret eden Taylan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öğrenciler ilk deneyimlerini yine gittikleri ülkede yaşıyor. Bu durum Türkiye'ye döndüklerinde kendilerine avantaj sağlıyor. Zorluk çekmeden iş bulabiliyorlar.”

Şeyma Küçükkoldaşı (25), yurtdışına tasarım okumak için giden öğrencilerden sadece biri. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu olan Şeyma, İtalya’daki Linguaviva Dil Okulu’nda ‘interior design (iç mekan tasarımı)’ eğitimi almış. Mimarlık tarihi, sanat tarihi, modern mimari anlayışı konularında kendini geliştirmiş. Floransa’daki bir aylık eğitimin ardından Milano’da staja başlamış. Stajı hala devam eden Şeyma, mimarlık, iç mimarlık, web tasarımı, fuar standı tasarımı gibi alanlarda çalışıyor. Kazanımlarını şöyle anlatıyor: “Burada modern mimari adına çok başarılı işler yapılıyor. İtalya’da özgeçmiş ve portfolyomu (sanat çalışmaları birikimi) zenginleştirdim.”

Çiçeği burnunda yönetmen Nazire Turan (30), yurtdışında eğitim gören bir diğer genç. 2007 Aralık ayında Global Vizyon aracılığıyla Avrupa’nın en iyi film akademisi FAMU’nun yönetmenlik bölümüne başvurmuş. Nazire’nin çektiği kısa filmi beğenen okul, onu kabul etmiş. Nazire, okulun sinema öğrencilerine çok geniş olanaklar sunduğunu anlatıyor: “Film çekimleri sırasında kendi stüdyosu ile birlikte Barrandow Film Stüdyosu’ndan da yararlanma imkanı sağlıyor. Ünlü yönetmenlerle tanışma şansı yakalıyorsunuz. Ayrıca sizi kollektif çalışmanın doruğuna taşıyan workshop’lara katılıyorsunuz.” Başarılı öğrenci, okurken ‘Fashinating with Prague’, ‘Bolex Exercise’, ‘Encounter’ and ‘Final Film’ adı altında dört film projesine imza atmış. Eğitiminin ardından Türkiye’ye dönen Nazire, şimdi hem Devlet Su İşlerinde çalışıyor hem de kendi bağımsız filmlerini çekiyor.

Şimdi gelin hep birlikte uluslar arası üniversitelere göz atalım

Hanze University (Groningen/ Hollanda)
Hollanda’nın öğrenci şehri Groningen’de yerleşik Hanze University’e bağlı pek çok sertifika, dil, lisans ve lisansüstü programlar mevcut. Lisans harç ücreti 3.810 Euro, lisansüstü iMBA programları 12.000 Euro, medya, resim ve senaryo alanlarında master programları ise senelik 1.565 Euro.

Stenden Hogeschool (Leeuvarden/ Hollanda)
Turizm, medya, film, lojistik, i
şletme, yönetim, finans gibi alanlarda uluslar arası çapta eğitim verilen Stenden Hogeschool’da yıllık harç bedeli 9.500 Euro. Ayrıca Tayland, Katar, Bali ve Güney Afrika’da da kampüsleri var.

FAMU (Prag/ Çek Cumhuriyeti)
1947’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Prag’da kurulmuştur. Avrupa’nın en iyi film akademisi olarak bilinen FAMU, birçok ünlü yönetmen ve oyun yazarlarını yetiştirmiş. Mezunları arasında; Stanislav Barabas, Oscar ödüllü Milos Forman ve Agnieszka Holland, Věra Chytilova, Juraj Jakubisko, Vojtech Jasny, Woody Vasulka, Lordan Zafranovic, Jan Sve­rak, Ivan Passer, Goran Paskaljevic ve Stefan Uher gibi uluslararası üne sahip isimler bulunuyor. Animasyon, görsel ve işitsel eğitimler, sinematografi, yönetmenlik, belgesel film, editörlük, yapımcılık, metin yazarlığı, ses düzeni eğitimleri veriliyor. 1 yıllık eğitim: 11.150 Euro.

International College of Music Hamburg (Hamburg/ Almanya)
Almanya’da konservatuvara girmek için şahsen okulların giriş sınavına girmeniz gerekiyor. Bu sınavlarda Almanca mülakat yapılmakta olup çaldığınız enstrümanı performe ediyorsunuz. 25 yıldır öğrencilerini konservatuvarlar için eğitim veren International College of Music, yoluyla hem Almanca öğrenip hem de konservatuvar sınavlarına teorik ve pratik olarak hazırlanabilirsiniz. Başvuru için müzik çalışmalarınızdan iki örnek, CV ve okul diploması gerekiyor. Okulun yıllık ücreti 3.650 Euro. Yeni başlayan küçük öğrencilerin hazırlık ücreti 2.280 Euro. Okul çevresindeki yurtlarda oda tipine göre değişkenlik gösteren aylık 190-230 Euro arası fiyatlarda kalabilirsiniz.

Linguaviva (Floransa, Milano, Siracusa, Lignado/ İtalya)
1976 yılından bu yana uluslararası öğrencilere tasarım, moda, müzik gibi çeşitli alanlarda İtalyanca eğitim veren Linguaviva, ayrıca yaz aylarında 10–16 yaş arasındaki gençlere yaz okulu programı düzenliyor. Floransa, Milano ve Siracusa’da yetişkinler, Lignado’da ise 18 yaş altı gençler okuyor. En seçkin kurumlar tarafından akreditasyona sahip kurumun, İngilizce kurs olanağı da mevcut. İtalyanca ve mesleki kursların toplam 4 haftalık bedeli 1.300 Euro.

Scuola Leonardo da Vinci (Floransa, Rome, Milan, Siena/ İtalya)
İtalyan devlet üniversiteleri yabancı öğrenciler için Eylül ayının ilk iki haftası süresince giriş testleri uygulayarak öğrenci alıyor. Güzel sanatlar bölümünde okumak isteyen öğrenciler öğrenim yılı öncesinde temel İtalyanca ve çeşitli sanat dersi kursları görebiliyorlar. Hiç İtalyanca bilmeyenler için altı aylık üniversiteye hazırlık kurs fiyatı 3.705 Euro. Burada İtalyanca kursa gidenler okula daha ileriki aylarda da başlayabilir.

NABA-Nuova Accademia Di Belle Arti Milano (Milano/
İtalya)
Sanat liselerinden gelen öğrencilerin lisans programlarına kaydolduğu bu üniversitenin, yaz programlarında yabancı öğrenciler çoğunlukta. Yaz programları, İngilizce programlar sunuyor. NABA’nın en büyük özelliği, düzenlediği seminer ve konferanslarıyla öğrencilerini önde gelen sanatçılarla tanıştırması, öğrencilerine staj veya işe yerleştirmede yardım sunan bir üniversite olması. İngilizce sunduğu lisans programları arasında: Visiual sanatlar, grafik tasarım ve sanat yönetmenliği, moda ve tekstil tasarımı, tiyatro tasarımı, medya dizayn yer alıyor. İngilizce sunduğu lisansüstü programlarında arasında ise görsel sanatlar ve curatorial çalışmaları, multimedya iletişim tasarımı, tekstil ve yeni malzeme tasarımı, peyzaj tasarımı, fotoğraf ve görsel tasarım, iç tasarım, sayısal çevre tasarımı bulunuyor. NABA, ayrıca PhD imkanı da sunuyor. Lisans kabulde giriş sınavı yapılıyor. İtalyanca yeterlik ile diploma şartı aranıyor. Lisansüstünde İtalyanca veya İngilizce yeterlik ve diplomanın yanı sıra motivasyon mektubu ve portfolyo isteniyor. Yıllık harç bedeli 9.000 ile 12.000 Euro arasında değişiyor. 

Lorenzo de Medici (Floransa, Roma, Toskana/ İtalya)
Lorenzo de Medici (LdM), İtalya’daki en büyük ve önde gelen uluslararası enstitülerden biri. ABD yüksek eğitim sisteminin kalite gerekliliklerine uyan okulun akademik programları, ABD’de dahil olmak üzere dünyanın her yerinde tanınıyor. Güzel sanatlar, grafik tasarım, restorasyon, moda tasarım, iç tasarım, fotoğrafçılık, arkeoloji, aşçılık tasarımı ve mücevher tasarımı için yıllık harç bedeli 13.260 Euro. Daha uygun fiyatlarda olan kısa dönemli pek çok sertifika programı da mevcut.

Florence University of Arts (Floransa/
İtalya)
Ders dili İngilizce. Sosyal bilimlerden, edebiyatın tüm alanlarına kadar pek çok farklı bölümün olduğu üniversite, İtalya’da yabancı öğrencilerin en rahat edeceği ve kolaylıkla kendilerine uygun bölümler bulabileceği bir kurum. Güzel sanatlar ve görsel sanatlar, yaşam bilimleri, çevre araştırmaları ve insan hizmetlerinde iki sömestr 9.500 Euro; farklı modüller farklı fiyatlar içeriyor.

Up To Date Fashion Academy (Milano/ İtalya)
Moda merkezi olan Milano’da yer alan Uptodate Fashion Academy’nin akademik kadrosu, stilistler, makyaj artistleri, saç stilistleri, fotoğrafçılar, imaj danışmanları ve diğer profesyonellerden oluşuyor. Öğrencileri bugünün moda dünyasının en iyileri arasında. Kadro, öğrencilere teknik bilginin en üst seviyesinde eğitim vermekte, en ünlü moda evlerinde staj imkanı sağlıyor. beş aydan bir yıla kadar akademik moda tasarım eğitimi sunuyor. Daha kısa dönemli isteğe bağlı kurslar da mevcut. İtalyanca ve İngilizce olarak verilen programlardan bir yıllık harç bedeli 12.900 Euro alınıyor.

Polimoda International Institute Fashion Design &Marketing (Firenze- Floransa/
İtalya)
Polimoda, dünyanın önde gelen moda okullarından birisi. Hazırlık e
ğitiminden lisans ve lisansüstü yaz okullarına kadar modanın tüm açılarını inceleyen yüksek kaliteli eğitimler sunuyor. İngilizce sunulan programları arasında lisansta; moda tasarım, ayakkabı tasarım ve aksesuarları; yüksek lisansta moda tasarım gelişimi, lüks yönetimi, moda ticareti ve yönetimi, moda ayakkabı tasarım yönetimi, moda firmaları yönetimi, lüks spa yönetimi, moda çanta ve aksesuar geliştirme tasarımı, sanat ve moda yer alıyor. İsteyen öğrenciler İtalyanca takviye dersleri alabiliyor. Alımlarda, diploma, portfolyo, İngilizce yeterlik gibi şartlara dikkat ediliyor. Yıllık harç bedelleri 7.000 Euro ile 14.000 Euro arasında değişiyor. 

Domus Academy (Milano/
İtalya) 
Pek çok tasarım bölümünü içinde barındıran Domus Academy, alanında isim yapmı
ş en iyi okul. Pek çok üniversite ile anlaşması mevcuttur. İngilizce yüksek lisans bölümleri arasında; aksesuar tasarım, iş tasarımı, otomobil tasarımı, moda tasarımı, etkileşim tasarımı, iç tasarım, ürün tasarımı, kent yönetimi ve mimari tasarım, kültürel deneyim tasarımı ve yönetimi yer alıyor. Okul, kısa dönem ve yaz dönemi kursları da düzenleniyor. Programlar ocak ayında başlıyor. Son başvuru tarihi 30 Kasım. Harç ücreti yıllık 17.000 Euro + yüzde 20 KDV. Başvuru formu, motivasyon mektubu, diploma, referans mektubu, CV ve portfolyo isteniyor.

Instituto Superiore di Design Di Nipoli (Napoli/
İtalya)
Grafik tasarımı, moda tasarım, medya tasarımı, animasyon ve video medya dizayn, 3 senelik bölümler olup e
ğitim dili İtalyanca. Grafik tasarım, kurumsal kimlik, web tasarımı, video tasarımı, 2D animasyon bölümlerini 1 sene okumak mümkün olup bölüm dilleri İngilizce ve İtalyanca. Grafik tasarımı ve web tasarımı bölümlerinin yaz okulları da mevcut. Medya tasarımı, moda tasarım ve grafik tasarımı alanlarında master imkanı var; bölümlerin eğitim dili İngilizce ve İtalyanca. Okul, kayıt veren yabancı öğrencilere yoğun İtalyanca kursu vererek bölüme hazırlıyor. Başvuruda portfölyo, CV ve diploma gerekiyor. Transfer imkanı mevcut. Son başvuru tarihi 5 Eylül. Lisans harç ücreti yıllık 6.000 Euro olup lisansüstü ücreti 8.000 Euro.

Evet sevgili dostlar okumak isteyene,çalı
şmak isteyene okul var. Paralıolması size zor geliyorsa burs sınavlarının kapısını çalacaksınız o kadarç

Avrupa’da her okuyan kendi parasıyla okumuyor çünkü.

Cuma günü görü
şene değin esen kalın

Müfit Semih Baylan
Editör
 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.