ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 12 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çiçek’in türküleri sustuSayı: - 27.04.2006


Âşık Veysel’den sonra 20. yüzyılda yaşamış en önemli halk müziği ustası olan Ali Ekber Çiçek, 71 yaşında hayata veda etti. Önceki gece saat 02.00’de Kartal SSK Hastanesi’nde ölen ozan, uzun süredir tedavi görüyordu. Hastalığı sebebiyle zor günler geçiren Çiçek, geçtiğimiz ay CRR’de düzenlenen moral gecesine katılmış ve sevenlerine son kez türküler söylemişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel’in girişimiyle düzenlenen gecede genç nesilden pek çok sanatçı programa katılarak Çiçek’e moral vermişti.

Ali Ekber Çiçek için dün, Esentepe’deki Kartal Cemevi’ndeki törenin ardından 45 yıl önce ses ve bağlama sanatçısı olarak girdiği İstanbul Radyosu’nda da bir tören düzenlendi. Törene, Arif Sağ, Ümit Tokcan, Mustafa Keser ve Hasan Subaşı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı, Çiçek’in sevenleri ve dostları katıldı. Ali Ekber Çiçek, bugün vasiyeti üzerine Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar köyü mezarlığında toprağa verilecek.

1935’te Erzincan’ın Ulular köyünde dünyaya gelen Ali Ekber Çiçek, 1939 Erzincan depreminde babasını yitirdi. Küçük yaşlarda bağlama öğrendi. İlkokuldan sonra maddi imkansızlıklar sebebiyle eğitimine devam edemedi. Hayatını sürdürebilmek için pek çok işte çalıştı; fakat müzikten hiçbir zaman kopmadı. Müzik aşkı ağır basınca İstanbul’a giderek pek çok halk müziği sanatçısıyla tanıştı. Askerlikten sonra TRT’nin açtığı sınavı kazandı ve Muzaffer Sarısözen döneminde TRT Ankara Radyosu’nun Yurttan Sesler Korosu’na girdi. Başta ‘Haydar Haydar’ olmak üzere Türk halk müziğine çok sayıda unutulmaz türkü armağan eden bağlama virtüözü ve derlemeci Ali Ekber Çiçek, sanat hayatı boyunca 400’den fazla türkü derledi. Halk müziğinin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan ozan, birçok ülkede verdiği konserler ve üniversitelerdeki sohbetlerle Anadolu’nun sesini dünyaya duyurdu. “Gerçekleri göstermek, gerçeğe kavuşmak ve gerçeği olduğu gibi insanlara anlatmak için çalışmış bir insanım. Cahilden uzak, kâmile yakın oldum; büyüklerime saygı ile, küçüklerime sevgiyle yaklaştım. Konuşulan her kelâmı ibadet gibi dinledim, kimseyi acizlik ve bilgisizlikle itham etmedim... Bu icraatım boyunca hiçbir maddi menfaat sağlamadan, insanların duygularını sömürmek gibi bir yanlışlığa meydan vermedim.” diyen Ali Ekber Çiçek, yalnız türküleriyle değil, kişiliği ile de kendisinden sonraki kuşaklara örnek oldu.

HERKESİN USTASIYDI

Bayram Bilge Tokel: Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği kültürünün ve o kültürün en değerli enstrümanı bağlamanın günümüzdeki en usta temsilcisiydi. Teknik, ses, repertuar ve yorumu ile nev-i şahsına münhasır bir kimlikti. Türkü ile ilgilenen herkesin örnek aldığı Çiçek, Alevi-Bektaşi müzik ve edebiyatının anlaşılmasında çok önemli bir görevi yerine getirdi.

Şükriye Tutkun: Birçok büyük tanıdım ama onun yeri ayrıydı. Bana kızı gibi davranır, her gördüğünde alnımdan öperdi. Halk müziği sanatçıları zaten az, onlar da tek tek gidiyor. Gönül, ölmeden önce kıymetlerinin bilinmesini ister. Keşke değerini bilseydik. O, sazıyla sözüyle tam bir halk adamıydı.

Cengiz Özkan: Büyük bir çınarı kaybettik. Halk müziğinin en büyük taşıyıcılarından biriydi. Söyledikleri, söylemek istedikleri bundan sonra inşallah anlaşılır. O bir mâna insanıydı. Maddeyle, parayla, pulla işi yoktu. “Mâna önde gider, madde arkadan onu takip eder derdi. Başımız sağolsun.

Fatih Kısaparmak: Halk müziği bir ulu çınarını daha yitirdi. Türküleri yetim kaldı fakat Anadolu’muz sonsuza dek onları bağrında yaşatacak. Ozanımız ölmedi, çünkü ozanlar ancak unutuldukları gün ölür. Biz onu hiç unutmayacağız.

Erkan Oğur: Başımız sağolsun.

Unutulmaz türkülerin sahibi

Ali Ekber Çiçek, halk müziğine ‘Böyle İkrarınan Böyle Yolunan, Bunca Olan Emeğimi, Derdim Çoktur Hangisine Yanayım, Ey Erenler Akıl Fikir Eyleyin, Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim, Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma, Haydar Haydar gibi yüzlerce eser kazandırdı.





Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.