ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Konser de nasıl davranmak gerekir?Sayı: 1145 - 14.01.2011


Sevgili dostlar,

Konser dinleme adabı diye bir
şey vardır değil mi? Peki var da nedir bu? Birçok konserde bizzat bendenizce müşahede edildiği üzere, yurdum insanının büyük bir bölümünde bulunmayan, saygı temalı yazılmamış kurallar bütünüdür.

Konser, bir sanatçı veya müzik toplulu
ğunun, kendisini dinlemek için para vermiş, muhtelif sıkıntılara girmiş dinleyici kitlesine müziğini canlı olarak aktarmasıdır. Konserler genelde "boy gösterme" amaçlı toplantılar değildir ve konserlerde çetele yani devam çizelgesi de tutulmamaktadır. Bu nedenle, öyle ya da böyle hiç kimsenin konsere gitme mecburiyeti yoktur. Gidenlerin kendi istekleriyle, belli bir çerçevede dinlemek üzere gittikleri unutulmamalıdır.

Bu önemli tespitleri yaptıktan sonra, bu noktadan hareketle;

1. Poposunu sahneye dönüp çalınıp söylenen mesela sekiz parça boyunca cep telefonuyla mesajla
şmak,

2.
İçi parlayan neon naylon parçalarını satma amacıyla sürekli ortada dolaşıp milletin gözüne parlak çubukları sokmak,

3. Sürekli oradan oraya yürüyüp konser alanını
İstiklal Caddesi ile karıştırmak,

4. Müzi
ği icra eden sanatçılar sahnede son derece hafif bir ses düzeyine düşşken "ay canım şimdi yukarıdaki sete bak, ben beyaz giydim, el sallıyorum, ay ne bu gürültü, hiç duymuyorum" diye bağırmak,

5. Yanındaki arkada
şlarla gün içindeki iş yeri sorunlarını bağıra bağıra tartışmak, kısaca, o konseri verenleri hiçe sayarcasına, konseri dinlemeye gitmiş kişileri rahatsız edecek şekilde davranmak doğru değildir... 

Bunlar da yetmiyormu
ş gibi o konserde birkaç tanıdık görüp de "ooo, sizinle böyle de ortak bir yanımız var demek," veya "vay, sen yaşıyor muydun" gibilerden gevrek kahkaha sonrasında muhabbet ortamı açmak, konserin yarısını bira kuyruğunda geçirmek için gelenler lütfen magazin muhabirlerinin ve kameralarının tezgah kurdukları "in" yerlere gitsinler...

***

Geçenlerde Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'ndeki Ziynet Sali konserine gelen teyze ve amcalarımızda ve bir takım manken kızlarımızda olmayan adabı mua
şeret kurallarını da sıralayayım izninizle yeri gelmişken:

1. Her yeni ba
şlayan şarkıdan önce aaa ben bu şarkıyı biliyorum ya da bu neydi yaaaa? diye bağırmanıza gerek yoktur. Sizin hangi şarkıyı bildiğiniz, hangisini bilmediğiniz bizi ilgilendirmez. İlgilendirse bile bunu konserden sonra konuşabiliriz.

2. Konserin her anını cep telefonunuzdan birilerine dinletmenizin ya da sürekli foto
ğraf çekmenizin ne size ne de topluma bir faydası vardır. Aksine bir daha ne zaman dinleyeceğimizi bilmediğimiz Ziynet Sali yerine sizin fotoğraf makinelerinizi görmek bizi biraz sinirlendirebilir.

3.Sigara ve biraya olan açlı
ğınızı konser sonrası gideceğiniz bir barda da giderebilirsiniz. Yarım ekmek döneri de mesela üniversitenin nefis yerleşkesinde bir yerde yiyebilirsiniz. Hem daha ucuz hem daha lezzetlidir. Böylelikle güzel müzik dinlemek isteyen ve bu yüzden konsere gelen diğer insanları döner kokusu ve sigara dumanıyla rahatsız etmezsiniz.

4. Paralı gün organizasyonları genelde evlerde olur. Bunun amacı uzun süredir birbirlerini göremeyen ev hanımlarının rahat rahat sohbet edebilmesidir. Fonda bangır bangır Ziynet Sali
şarkıları varken hoşbeş etmeye çalışırsanız bağırmak durumunda kalırsınız ki bu hem sizin ses tellerinize hem de çevrenizde konser dinlemeye çalışanların sinirlerine zarar verebilir.

Yani sözün kısası madem konsere geldiniz, konser anında ne yapmanız gerekiyorsa onu yapın...

Dinleyin...

***

Pazartesi günün görü
şene değin esen kalın sevgili dostlar.

Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.