ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fizy’nin bir bedeli varSayı: 1142 - 11.01.2011



Dünyaca ünlü Türk internet sitesi Fizy kapatılınca, solu
ğu Bülent Forta’nın yanında aldım. İki elimle yakasına yapışıp tüm kızgınlığımla sordum:

“Be hey zengin dostu sözde sosyalist, nerede kaldı senin ideallerin? Gençli
ğinde duvarlara yazarken duvar sahibine ilan hakkı mı ödüyordun? İnsanların gönüllerince müzik dinleme özgürlüklerini niye sansürlüyorsun? İbrahim Tatlıses bir tane daha villa alsın diye mi tüm çaban? Çok mu mutlusun?”

Geçen haftanın popüler konuları içinde Fizy ve Bülent Forta vardı. Müzikseverlere diledikleri
şarkıları ücretsiz dinleme özgürlüğü sunan idealist internet sitesi Fizy, “eski” devrimci Bülent Forta’nın başkanlık ettiği Mü-Yap tarafından kapatılmıştı.

Bursa’da do
ğmuş, tüm lokmaları önüne hazır konmuş, Sunni, Hanefi, heteroseksüel ve bembeyaz bir Türk genci olarak bu duruma isyan etmeliydim. Kimse benim beleşçilik hakkımı elimden alamazdı. Bunu yapanlara sonsuza dek veya en azından bu konuyu da tüketene dek kızmak en doğal hakkımdı.

Beni sessizce dinleyen Bülent Forta itiraza en son tanımdan ba
şladı: “Oğlum sakalların beyazlamış. Senin neren genç?”

Bele
şçi gençliğe duymadıkları sesler ulaştırmaya çabalayan çok sevdiğim bir punk grubu Rashit... Joe Strummer hurilerden kalan vaktinin bir kısmını Rashit dinlemeye de ayırıyordur kesinlikle.

Grubun “Her
şeyin bir bedeli var” isimli albümünden bir kaç söz aktarayım: “Birçok süpermarket, birçok hoş ambalajlı ürün var. Neyse ki alışveriş merkezleri açıktır sabaha kadar... Evet ne diyebilirim, ben aslında tüketiciyim. Ben her satıcının, hayallerindeki müşteriyim.”

Rashit’in
şarkıları çok güzel. Çünkü onlar her şarkılarına, hayatı, aklı, fikri ve emeği koyuyorlar. Bu nedenle albümleri satılmalı, MP3’lerinin bir bedeli olmalı. Aksi halde nefesleri tükenir ve biz yeni şarkılarını dinleyemeyiz.

Ama Fizy’ye kalsa Rashit’in müzi
ğine, Rashit’e sormaksızın beleşten ulaşmak hakkımız. Peki ama hani her şeyin bir bedeli vardı? Bir müziği bedelsiz dinlemek sahiden mümkün mü? Fizy iddia ettiği gibi, zenginin sesini, fakirin kulağına ulaştıran bir modern zaman Robin Hood’u mu? Fizy bunu hayır olsun diye mi yapıyor, bir rüya mı bu, hayır olsun mu gerçekten?

Rashit albüm kayıt kalitesini mükemmele
ştirmek için cebinden para ödüyor, başka işlerde harcadıkları mesainin gelirini albümlerine döküyor. Onu beleşten dinlemek beleş mi? Rashit’i tüm enerjisini tüketip grubu yok ettikten sonra, önümüzdeki 50 yıl boyunca üretebilecekleri yüzlerce güzel şarkıyı da kürtaj yapmış olmayacak mıyız?

Yaratıcı bir insan, yarattı
ğı şeylerle ekmeğini kazanamazsa; sanat sadece parası bol olanın yaptığı bir hobiye dönüşür. O zaman doğal olarak sadece kendi sınıfının; yani burjuvazinin dünyasını anlatır. Eski şarkılar jingle olur, yeni şarkılar da ninni.

Bülent Forta sanatçının, Fizy ise dinleyicinin haklarını savundu
ğunu iddia ediyor. Forta tam olarak haklı olabilir mi? Yoksa o da ters giden bir gemide düz koşan kişi mi?

Bir müzisyen, bir yazar, bir sanatçı yarattı
ğı eserden elde edilen gelirin onda birine bile sahip olamaz. Paranın onda dokuzu şirketlere, simsarlara ve vergi dairelerine dağılır. Elmasa, pırlantaya vergi alınmayan Türkiye’de, fikre, ekmeğe ve emeğe en acımasız vergiler kesilir. Mü-Yap her ne kadar “sanatçının” hakkını savunuyorum dese de, kapitalizmin ters giden gemisinde muska olarak öne çıkarılan sanatçı hakkının dışında (ve mecburen) simsarların ve maliyecilerin ‘sakal’ını da savunmuş oluyor. Müzisyene 1 lira vermek için, şirketlere 5, maliyecilere 4 lira öderiz.

Öte yandan özgürlük dostu Fizy, bugün satılsa milyonlarca dolar eder. Her yıl %500 büyüyen kar odaklı muazzam bir
şirkettir Fizy. Yani her şeyin bir bedeli bal gibi vardır da bu söylenmez. Müzisyenin cebine gitmeyen bedeller, döner dolaşır bir başka şirketin (ve aynı vergi dairesinin) karlılığını ve değerini artırmaya yarar.

Bele
ş diye bir şey yok. Hatta beleş, çoğu zaman en pahalı olan şey. Strummer’ın da söylediği gibi “ free is not free”

Bülent Forta, sanatçıyı zaten istismar eden geleneksel müzik piyasasında, bu istismarı daha da yüksek boyutlara ta
şıyan yeni modellere karşı direniyor. Bu çabasında ne kadar iyi niyetli olursa olsun, duvarlara yazı yazan 18 yaşındaki “kendi”sinin kurduğu mahkemede aklanamayacak. Çünkü sorun gittiğimiz yönde değil, üstünde yürüdüğümüz gemide.

Öte yandan Fizy’nin bele
şçiliğine karşı yaptığı çıkışı, beleşçiler tarafından geçen haftanın en çok lanetlenen kişisi olarak ödedi. Yani Rashit kesinlikle haklı: Her şeyin bir bedeli var. Tüm hareketlerimizin, tüm eylemlerimizin ve tüm eylemsizliklerimizin faturası istisnasız kesiliyor. Sadece bu haftaki olaylar ve yıldönümlerine bakmak Rashit’e hak vermek için yetmez mi?

Üniversitede çekilen bir filmi ço
ğunluğun yargısına teslim etmenin bir bedeli var örneğin. Burada akademik özgürlüğü yok edip, profesörleri tekmeyle okuldan atınca, öte yanda çoğunluğun lideri sayın başbakanımız, Mehmet Aksoy’un heykeline ucube deme özgürlüğüne sahip olabiliyor hemen.

Ö
ğrencinin “porno” filmi üzerinden üç tweet çevirip, beleşten 10 bin yeni “follower” kazanmanın da bir bedeli var: Beyoğlu’nda yürürken arkandan “dümbelek” denmesi gibi.

Mücadele etmenin korkunç bedelleri var. Sırtından vurulmak veya döve döve öldürülmek bu bedellerden ikisi.

Ama sırttan vuran biri olmanın ve bir delikanlıyı döve döve öldürmenin de bedelsiz oldu
ğunu sanmayın sakın.

Joe Strummer böyle soysuzları hiç dinlemeyecek örne
ğin. Fizy tüm şarkılarını beleşe verse de.



sebat@ilyasbassoy.com

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.