ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Cartel'in özünde ezilmişliğe tepki vardı"Sayı: 1131 - 27.12.2010


“Konuş da söyle de susma da sende / Problemin çözümü bizde ve bende / Yabancısın diye seni ezemesinler / Cartel Almanya'nın üç köşesinde / Bam! bam! bam! / Cartel vurup geçer / Ama kimi vuracağını iyi düşünüp seçer / Bütün genç insanlar Cartel'e hazırlar / Gibi geliyor bana yoksa şüphen mi var?”

Bugün Türkiye’de 20’li ya
şlarının sonlarında ya da 30’larında birine bu şarkı sözlerini hatırlatsanız hemen şarkının devamını getirecektir. Aynı testi Almanya’da aynı yaş grubundaki Türkiye kökenliler arasında yaptığınızda da sonuç aynı çıkacaktır. Sözler, ortaya çıkışının üzerinden 15 yıl, ortadan kaybolmasının üzerinden 14 yıl geçen hip hop grubu Cartel’e ait. Bir kuşağın gönlünde hâlâ efsane olarak yaşayan Cartel Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli hip hopçuların bir araya gelerek oluşturdukları bir gruptu. Birinci kuşak göçmenlerin “Bu uzaylı gibi tipler hızlı hızlı ne anlatıyorlar böyle” diyerek yaklaşğı grubun şarkıları, o anne babaların çocukları arasında bir salgına dönüştü. Göçmenlerin ezilmişliğine yönelik öfkeyi yansıtıp birlik mesajı veren, kliplerinde Neo-Naziler’in Türkiyeliler’e yönelik Solingen saldırısıyla ilgili görüntüler kullanan grubun şarkıları kısa sürede ‘Almancı’ gençlerin kendilerini ifade aracına dönüştü. Onlar, ‘Sen Türksün’ şarkısındaki ‘Sen Türksün, Almanyalı / Bunu anla, bunu unutmamalı’ sözlerinde ya da ‘Yetmedi’ şarkısındaki ‘Eşek gibi çalıştık yetmedi mi? / Vatanımızda Almancı burada yabancı / Bu duyguyu sezmek inan çok acı’ sözlerinde kendilerinden çok şey buluyorlardı. Tabii albümde bunun yanında birçok şamatalı şarkı da vardı. Bir genç erkeğin gittiği diskoda bir genç kızla tanışıp gecelik ilişki yaşamasını anlatan ‘Evdeki Ses’ şarkısı gibi.

'B
İZ DE VARIZ, HER ŞEYİN FARKINDAYIZ'
Albüm Türkiye’de yayınlandı
ğında ise müzik piyasasında bir devrim gerçekleştirdi. Türkçe şarkılarının sound’unu evrensel hip hop tarzıyla harmanlayan bu şarkılar haftalarca TV kanallarının müzik listelerinde ilk sırayı tuttu. MTV yayınlarında gruba büyük yer ayırdı. Albüm, yaklaşık yarım milyon satarak alanında rekor kırdı. Bu albümle birlikte ilk kez hip hop müzik türü Türkiye sınırlarına girmiş ve yeni bir akımın başlamasını da sağlamış oldu. Ve bir anda patlayan grup sonrasında bir anda ortadan kayboluverdi. Sonra? Grup üyelerinin sonradan yaptıkları solo albümleri saymazsak Cartel bir daha hiç geri dönmedi. İnternetin yaygınlaşmasıyla şarkıları yeni kuşaklarca da tanındı. Grubun yeniden bir araya geleceğiyle ilgili şehir efsaneleri sürekli ortalıkta dolandı durdu. Ama o söylentiler sonunda gerçeğe dönüştü. Evet, Cartel 15 yıl sonra geri dönüyor. Almanya ve Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayan grup üyelerinin yeniden bir araya gelip hazırladığı albüm önümüzdeki birkaç ay içinde piyasada olacak.

Peki, Cartel’in derdi neydi, bu ba
şarının kerameti nerede yatıyordu. Grubun önde gelen üyelerinden, şu sıralar Berlin’de Radio Fritz’de çalışan Erci E anlatıyor: “O dönemde ezilmiş bir işçi çocuğu imajı vardı. Üstüne bir de Naziler Türkler’in evlerini yakıyordu. Bunlar Cartel’deki öfkeyi etkiledi. ‘Biz de varız, her şeyin farkındayız ve o kadar kolay ezilmeyiz’ mesajını iletmek istedik. O zamanlar internet de yoktu. Almanya’nın çeşitli şehirlerinden gençler olarak olan bitenle ilgili ‘haber’ verdik. Üç ay sonra menajerimiz ‘Türkiye’de de yayınlayalım’ dedi. Bizim hiç aklımızda yoktu. Amacımız star olmak da değildi, öyle olsa pop yapardık.”

"MHP'L
İLERLE HİÇBİR ZAMAN BAĞIMIZ OLMADI"
Ercie E sorunlarını anlattıkları parçalara ra
ğmen politik bir grup olmadıklarının özellikle altını çiziyor: “Bizim derdimiz politika değildi, gerçekten değildi. Albümdeki 12 parçadan sekizi eğlenceli; araba, para, kızlar gibi konuları anlatan şarkılardı.” Grup üyeleri Türkiye’ye ilk geldiklerinde havaalanında MHP’li (Milliyetçi Hareket Partisi) gençler tarafından karşılanmış ve konserlerde de ülkücü gençler bayrak ve el işaretleriyle yer almıştı. Bu durum Cartel’i de bu partinin destekçisi konumuna sokmuştu. Erci E bununla ilgili olaraksa kesinlikle yanlış anlaşıldıklarını ve ırkla ilgili bir sorunları olmadığını söylüyor. Ve şu anda Erci E konuşmakta: “Bazı şeyler yanlış anlaşıldı. Türkiye’de bizim albüm çıkınca ‘bunlar MHP’li’  dendi. Hâlbuki hiçbir bağlantımız yoktu. Bizim bir ırk sorunumuz yoktu. Öyle olsak neden aramızda bir Kübalı ve bir Alman üye de olsun? Albümde simge olarak Türk bayrağını kullandık ama bunun milliyetçilikle bir alakası yok. Sen bir Türk olarak gidip Almanya’da yaşadığın zaman Türk bayrağı senin için daha önemli doğal olarak.”

Ercie E zamanında göçmen gençlerin sesi olmu
ş bir grubun üyesi olarak Almanya’da bugünlerde göçmenler üzerinden sürdürülen uyum tartışmalarına son derece soğukkanlı yaklaşıyor. Bir yandan “Bu tartışmalar yoruyor. Türkiye’ye gitme isteğini tetikliyor. Almanya’ya her türlü olumlu katkı sunan bizler hâlâ eleştiriliyoruz. Uyum tartışmalarında kavgacı, sorunlu, namus cinayeti işleyen, Almanca bilmeyen bir imaj çiziliyor ki bu yanlış. Uyum sağlayamayanların oranı en fazla yüzde 20’dir. Türkler ve Almanlar arasında sorunlar oldu ama çok güzel bağlantılar da oldu. Bir sürü evlenen insan oldu mesela” diyor. Diğer taraftansa Türkiye kökenlileri de eleştiriyor, hatta bir konuda göçmen düşmanı açıklamalarıyla gündemi sarsan yazar Thilo Sarrazin’e hak veriyor: “Sarrazin’e çok kızmıyorum çünkü halkın içinde çoktan bilinen bir sorunu medyaya çıkardı. ‘İlk gelen nesille bir sorunumuz yok ama burada doğmuş 15 yaşında bir Arap çocuğu Neukölln’de neden böyle davranıyor’ diye soruyor ve bu konuda haklı. Buraya geldiyse çocuğuna bir yön vermesi lazım. Almanlar da özellikle senin için böyle soğuk olmadı. Kendi aralarında da öyleler. Böyle bakış açılarına gıcık oluyorum. Burada durup her şeyine kızacaksan, beğenmiyorsan git! Buradaysan uyum sağlamak zorundasın, bu kadar basit. Hem kendi kültürünü unutmayıp hem de buraya uyum sağlamak bomba gibi mümkün. Almanlar seni kültürünü unutturacak hiçbir şeye zorlamıyor ki! Kimseye zorla domuz yedirmiyorlar. Camisi de var kilisesi de var. Öyleyse ne bu savaş niye?”

Cartel’in yeni albümü yine hip hop parçalarından olu
şuyor. Bu seferki parçalarda melodiler daha kuvvetli olacak. Peki albümde yine göçmenlerin sorunlarıyla ilgili sözler olacak mı? Erci E’nin bu son sorumuza cevabı 15 yıldaki dönüşümün bir göstergesi niteliğinde: “Bu albüm daha çok müziğiyle ön plana çıkacak. O zaman internet de yoktu şimdi tüm gelişmeler biliniyor, her şey ortada. Bugünkü insan medyadan dolayı bunalımda. 24 saat seni bombalıyorlar. Bu albüm bunun karşısında hem huzur arayanlar hem de eski sesleri bir arada duymak isteyenler için.” 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.