ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Zehra Yıldız Gecesi ‘ne Yıldızlar Yağdı... Sayı: 1130 - 24.12.2010


Müthişti! Olağanüstüydü! Bir daha belki de asla yaşanamayacak anlardı! Her saniyesi sonsuz bir yoğunluk içeriyordu. Güzellik, düşünce, coşku, yetenek, disiplin, çalışma gücü, emek yoğunluğu... İnsan olma, gerçek anlamda sanatçı olma onurunu içeriyordu. Aydınlık bilincini bileyen bir geceydi. Sahnedeki aydınlık gözleri kamaştırmıyor, tam aksine duyarlığı ucsuz bucaksız kılıyordu.

Gece O'nun gecesiydi. Ona adanmı
ştı. O da bizim gibi sahneyi izliyordu. Kendi ışığını sahneye yansıtıyordu.

O Zehra Yıldız'dı. Kısacık ya
şamına nice başarıyı sığdırmış, ülkesine ve insanlığa sadece onur kazandırmış, çok erken aramızdan ayrılmış dünya çapındaki sopranomuz Zehra Yıldız'dı... Sahne ise Caddebostan Kültür Merkezi... (Zehra Yıldız Gecesi'nin ikincisi Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde dün gece tekrarlandı.)

Zehra Yıldız adına kurulan Vakıf 13 yıldır, onu sevenleri, dinleyicilerini genç ku
şak şancılarla buluşturuyor; genç Zehra'lar yetiştirmek için çabalıyor; Leyla Gencer, Belkıs Aran, Suna Korad, Zehra Yıldız'ların döşedikleri zorlu yolda, geçmişle günümüz arasında köprüler kuruyor.

ARA BA
ŞLIK: YETENEKLER GEÇİDİ

Her yıl, Zehra Yıldız  acaba bu kez kimleri bir araya  getirecek diye merak ederim:  Bu kez ola
ğanüstüydü. Genç Rus şef Michael İskrov yönetiminde Zehra Yıldız Vakıf (ZYV) Orkestrasının eşlik ettiği solistler şöyleydi:

BURAK B
İLGİLİ - (Bas) İlk kez ZYV bursuyla İtalya'ya gitmişti. Hızla yükseldi, dünyanın belli başlı tüm şan yarışmalarından ödüller aldı. Metropolitan, La Scala, Carnegie Hall sahnelerinden inmez oldu.  2011'de  Cenevre, Münih,  Seatle, Avignon,  Detroit,  Vancoover  Operaları ve Londra Carnegie Hall'de  sahneye çıkıyor...  2011 Mart'da İstanbul'da Verdi Reqquiem'iini söyleyecek kaçırmayın! Önceki akşam sahnede sesi ve oyunculuğuyla sanki evinde gezinir gibiydi, derisinin dışına taşıyordu.

BURCU UYAR - Fazıl Say'ın "Metin Altıok Oratoryosunu" dinlediyseniz o soprano sesi unutamazsınız.   Leyla Gencer Yarı
şmasında ödül,  İtalya, Fransa  Almanya'dan ödüller... Dünya sahnelerinde kanatlandı: Başroller: Lucia, Gilda,  Manon,  Violetta ...  En çok  Berlin Deutsche Oper,  sonra Nantes, Marsilya, Menheim  operaları... 2011'de   Salzburg'da  Gece Kraliçesi; Marsilya, Viyana  ve Berlin operalarında "Don Giovanni"de Dona Anna rolünde olacak. 2012 şimdiden dolu.  Önceki akşam,  yarışma dışı İstanbul'da ilk  sahneye çıkışıydı. Dinlemeyenler ne kaçırdıklarını bilmiyor!

CENK BIYIK :
İşte tanrı vergisi  bir ses daha. Gürül gürül, seller sular gibi akan  geniş spektrumlu tenor.  İ.Ü. Devlet konservatuarında  Yüksek lisansını yaparken, Almanya sahnelerinde rolleri kapıyor.  Berlin Olimpiyat Stadında Almanya Türkiye maçında, iki  ülkenin de milli marşını söyleyip milleti kendine hayran eden de oydu. Önceki akşam yine milleti avucunun içine aldı. 2011'de hem Almanya kentlerinde, hem de Viyana  Volksoper'de sahnede...

KARTAL KARAGED
İK : En gençleri...1984 doğumlu. Bariton. Onu Leyla Gencer yarışmasından tanıyordum.    O  ödüle, Almanya, İtalya, Macaristan'dan ödüller kattı . İtalya'da  Falstaff ve  Riccardo ("I Puritani") rolleriyle parladı, Almanya, İtalya ve Finlandiya'da konserler verdi. 2011'de   Freiburg Operası'nda   ve Schleswig Holstein Festivalinde sahneye çıkacak...   Önceki gece Ruça söylediği Prens İgor'un aryası ve Burak Bilgili ile  "Don Pasquale"deki düetleriyle bizi fethetti. .

Geceyi
şancı olmayan bir solist taçlandırıyordu. Dünya çapındaki flüt sanatçımız Bülent Evcil. Önceki akşam yine Tanrıların nefesini  yeryüzüne indirdi.

 GÖZLER
İ KULAKLARI KAPALI MEDYA  

Sevgili Okurlar, yukarıdaki her sanatçı için sayfalar dolusu yazılabilir. Onlardan birini bile sahnede izleyebilmek büyük bir nimetken,
şu son iki akşamdır hepsi bir arada sahnedeydiler.   Bir daha kolay kolay yaşanmayacak olan iki buçuk saatin sonunda tüm salon ayağa kalkmış çılgın gibi  alkışlıyorduk.

Yeryüzü muhte
şemdi! Hayat harikulade! Değil mi ki benim ülkemden böyle yetenekler çıkıyordu asla umutsuzluğa kapılmamak gerekiyordu. Sahnesi bunca aydınlık ülkeden umut kesilmezdi, kesilemezdi...  Öyleyse mücadeleye devam...

Bunları dü
şünürken ben, gözüm salonun iki yanındaki boş koltuklara kaydı.Ve o sırada  Vakıf yöneticisi Tenor Suha Yıldız ‘ın, bu akşama dair haber vermeyen,  tek satır bile yazmayan medyayı kınadığını duydum.  Haklıydı.

 
İzleyebildiğim kadarıyla , Cumhuriyet dışında hiçbir gazetede bu olağanüstü konserin haberi yoktu. Radyo , televizyon mu? Hadi güldürmeyin beni!  O akşam bu müthiş şöleni izleyen televizyon yoktu, kameralar, foto muhabirleri yoktu. Onlar neredeler malum...  Koca salonda görebildiğim kadar dört gazeteci, yazardık. . (Üçü Cumhuriyetten, biri Evrensel'den.)

Tamam medyanın gözleri ve kulakları  nitelikli i
şlere, evrensel değerlere, "dedikodu –sansasyon-rating" dışı işlere kapalı,  anladık.  Peki ama konservatuar öğrencileri neredeydi onu anlayamadım... Opera sanatçıları da meraksızdılar ki, yoklardı! 

İşte böyle... Emeği geçen herkese teşekkürler.

www.zeyneporal.com  


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.