ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 5 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yurttan Sesler KorosuSayı: 1126 - 20.12.2010


Yurttan Sesler Korosu’nu kuran Muzaffer Sarısözen’in en büyük çekincesi, koronun uygulayacağı "yöresel tavırlardan ve şiveden arınmış" türkü söyleme tarzının halk arasında rağbet görmesi ve bunun da Anadolu'daki müzik gelenekleri üzerinde olumsuz etkisi olması ihtimaliydi.

Öyle de oldu.

Ancak diğer yandan Yurttan Sesler korosu, Türk müziğinde "Türk kültürüne bağlı kalarak çoksesli batı müziğine yönelme"nin ilk ayağıydı ki bu hedef bizzat Atatürk tarafından gösterilmişti (Atatürk ise bu fikri Ziya Gökalp’ten almıştır).

Halk arasında her ne kadar çalgılarda basit çoksesli icra yaygın idiyse de koral icra (teksesli dahi olsa) pek yaygın değildi. Halk önce teksesli koral icraya kendi söylediği türkülerle alışacak, sonra çoksesli müziğe kademe kademe geçilecekti.

Ancak Muzaffer Sarısözen’in vefatıyla Yurttan Sesler Korosu’nun başına gelen Nida Tüfekçi, mevcut durumu korumayı tercih etti, sonraları gelen arabesk dalgasına da karşı duramadı.

Muzaffer Sarısözen’in bağlamalarda ve çeşitli nefesli sazlardaki çokseslilik üzerine makaleleri, iki alevi deyişinde bulduğu çoksesli vokal icrayı heyecanla anlattığı yazıları bir kenarda dururken, halefi Nida Tüfekçi’nin halk müziğinin teksesli olduğu yönündeki ısrarları dikkat çekicidir.

Bilmem bu farkı Muzaffer Sarısözen’in mektepli, Nida Tüfekçi’nin alaylı olmasına bağlayabilir miyiz?

Ve şimdi resmi ya da gayri resmi olarak müzik faaliyetini sürdüren çok sayıdaki halk müziği topluluklarımızın, yukarıda arz ettiğim konu çerçevesinde ilgili ve yetkililerin dikkatini çekme olanakları var mı bilemiyorum. Ancak bildiğim tek şey, onlar Yurttan Sesler Koroları’nın aynı şekilde devam etmesini istemektedirler.

Çünkü çok sesliliğe geçileceği zaman, çok sesliliğe uygun enstrümanlar geliştirilecek, bu enstrümanların standardizasyonu sağlanacak, metotları oluşturulacak, orkestraları kurulacak, bu orkestrada icrai sanat eyleyecek müzisyenlerin mutlaka nota okumasını bilmesi gerekecek, nota okumasını bilmeyenlerin öğrenmesi gerekecek, orkestranın başındaki şefin ellerini kollarını anlamsızca sallamaması gerekecek yani partitür takip etmesini bilecek, bilecek, bilecek, bilecek.

Yani yapılması gereken birçok iş olacak.

O zaman hazır elimizde Nida Tüfekçi’nin elli yıl önce devralmış olduğu koro var, bu koro aynen devam etsin.

Ama bugün benim bildiğim onlarca Türk Halk Müziği Topluluğu’nun, tıkanma noktasına geldiği ve artık aynı şeyleri tekrar etmekten bezdiklerini, sonuç olarak bu alanda önemli yenilikleri yapılması gerektiğini çok yakinen biliyorum.

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın sevgili dostlar.

Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.