ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Flüt öğrencilerinde karşılaşılan yanlış parmak pozisyonlarıSayı: 1126 - 20.12.2010


Bu yazının kaleme alınmasının en büyük nedeni; bir flüt eğitimcisi olarak, öğrencilerimin flüt eğitimlerine başlangıç süreçlerinde kazandıkları ve onlarla yaptığım ilk derslerde karşılaştığım yanlış parmak pozisyonlarını ve bu nedenle edindikleri yanlış davranışları sizlerle paylaşmak istememdir.  

Her çalgının eğitiminde olduğu gibi flüt eğitiminde de en önemli süreci çalgıya başlangıç aşaması oluşturur. Flüt eğitiminin başlangıç aşamasında kazanılan temel davranışlar, öğrencilerin flüt eğitimi sürecindeki ilerlemelerini doğrudan etkiler. Tıpkı diğer çalgıların başlangıç aşamasında olduğu gibi flüt eğitiminde de öğrencilere kazandırılması gereken en önemli davranışlardan biri, flütten ses elde etmede kullanılan parmak pozisyonları ve bu parmak pozisyonlarının oktavlara göre gösterdiği değişikliklerdir. Flüt eğitimi sürecinde parmak pozisyonları açısından kazanılan yanlış davranışlar, çalgıdan yeterince iyi performans elde edilmesini olumsuz yönde etkilemekte ve flüt öğrencilerinin bu yanlış davranışlarını ileriki flüt eğitimi süreçlerinde de büyük bir güçlükle düzeltmek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Bu yanlış parmak pozisyonları şu şekilde özetlenebilir:

> İkinci oktav parmak pozisyonlarının aynısını kullanarak ve kuvvetli üfleyerek üçüncü oktav sesleri elde etmeye çalışma,

> Re diyez ya da mi bemol seslerini elde etmenin dışında sağ el serçe parmak mandalını kapalı konumda bırakma,

> Flüt çalma sırasında, sol el serçe parmağı sol diyez ya da la bemol mandalının altında tutma ve bu iki sesten biriyle karşılaştığında sesi elde edebilmek için parmağı acele ile mandala yetiştirmeye çalışma,

> İkinci oktav re diyez ya da mi bemol seslerini elde etmede sol el işaret parmağını basılı konumda tutma, (Şekil:1)

> Tüm oktavlardaki fa diyez ya da sol bemol seslerini elde etmede sağ el yüzük parmağı yerine orta parmağı ( mi-fa tril parmağını) kullanma, (Şekil:2)

> Sol el başparmağını kapalı konumda tutarak üçüncü oktav sol ve sol diyez / la bemol seslerini elde etmeye çalışma, (Şekil:3)

> Sol el işaret parmağını kapalı konumda tutarak üçüncü oktav sol diyez sesini elde etmeye çalışma,

> Özellikle ikinci ve üçüncü oktav do-re trilerini elde etmek için do-re tril parmak pozisyonu yerine do-re seslerinin gerçek parmak pozisyonlarını kullanma, (Şekil:4)

Tüm bunlar doğrultusunda, flüte başlangıç aşamasında parmak pozisyonları ile ilgili kazanılan bu yanlış davranışların flüt eğitimcileri tarafından fark edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kazanılan bu yanlış davranışların olabildiğince erken bir sürede doğru davranışlara dönüştürülmesi flüt öğrencilerinin performans ve flüt teknikleri açısından sağlıklı ve sağlam temellerle yetiştirilmesine olanak sağlayacaktır.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.