ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çiçek Pasajı’nda bir İtalyan operası Sayı: 1117 - 07.12.2010


İstanbul sokaklarında yürürken tarihin farklı kavşaklarından izler görmemek mümkün değil. Herhalde insana tarihin ucu bucağı görünmeyen yollarında yürüyormuş izlenimi veren İstanbul semtlerinin başında Beyoğlu geliyor

İstanbul sokaklarında yürürken tarihin farklı kavşaklarından izler görmemek mümkün değil. Herhalde insana tarihin ucu bucağı görünmeyen yollarında yürüyormuş izlenimi veren İstanbul semtlerinin başında Beyoğlu geliyor. Zaman zaman birçoğumuz Beyoğlu’nun Pera olduğu günlere ilişkin nostajik hikâyeler duyarız. Ancak çok az insan, aklında farklı telaşlar ve kaygılarla yanından geçip gittiği eski binaların geçmişte nelere şahit olduğunu merak eder. Bu yüzden, keyifli bir akşam geçirmek isteyenlerin kapısını aşındırdığı Çiçek Pasajı’nın bulunduğu yerde 150 yıl önce devrin en önemli İtalyan operalarının sahnelendiği Naum Tiyatrosu’nun tüm görkemiyle yükseldiğini bilen insanların sayısı pek fazla değil.

30 yıl ayakta kaldı

Müzikolog, orkestra şefi ve besteci Emre Aracı,uzun süren araştırmaları neticesinde Naum Tiyatrosu 19. Yüzyıl İstanbulu’nun İtalyan Operası adlı hacimli bir kitap hazırladı. Naum Tiyatrosu ve devrin İstanbul’unun kültür yaşamı hakkında önemli bilgiler içeren bu kitap, birkaç ay önce Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. 3 aralık akşamı İstanbul’daki Birleşik Krallık Konsolosluğu’nda, kitabın tanıtımı için açıklamalı bir konser düzenlendi. Konser repertuvarında, 1840-1870 yılları arasında faaliyet gösteren Naum Tiyatrosu’nda seslendirilen eserlerden bölümler yer aldı. Ünlü kemancı Cihat Aşkın’ın, Callisto Gautelli’nin Pourquoi ai-je quitte ma patrie ve Hacı Arif Bey’in Beni bizar ederken serzenişler adlı eserlerini yorumladığı gecede soprano Hande Soner, Bellini’ni I Capuleti e I Montecchi operasından Ecconomi in lieta vesta ile Rossini’nin Semiramide‘sinden Bel raggio lusinghier‘i seslendirdi. Bariton Kevork Tavityan ise Donizetti’nin Don Pasquale operasından Bella siccome un angelo‘su ile Gautelli’nin Barcarol ve Henryk Wieniawski’nin Amami adlı eserlerini seslendirdi. Solistlere, piyanist Jerfi Aji eşlik etti. Naum Tiyatrosu 19. Yüzyıl İstanbulu’nun İtalyan Operası kitabının yazarı Emre Aracı, konserin sunuculuğunu üstlendiği gecede Naum Tiyatrosu ve eserler hakkında bilgi de verdi.

1840 yılında ahşap bir yapı olarak yapılan Naum Tiyatrosu, 1847’deki Pera yangınında kül olmuştu. Ancak 1848’de, Sultan Abdülmecid’in de desteğiyle Avrupa’daki benzerlerinden hiç de aşağı kalmayan kâgir bir yapı olarak günümüzde Çiçek Pasajı’nın bulunduğu yerde yeniden yerini aldı Naum Tiyatrosu. 1870’deki yangın ise operanın 19. yüzyıl İstanbul’undaki merkezi Naum Tiyatrosu’nun sonu oldu. Emre Aracı’nın kitabını okuyanların Çiçek Pasajı’nın önünden geçerken Naum Tiyatrosu’nun görkemli girişini gözlerinin önünde canlandırması kuvvetli bir olasılık.

Alıntıdır.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.