ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Karayipler Cesaria Evora'yı yedeklediSayı: 1115 - 03.12.2010


'CapeVerde'nin yeni Cesaria Evorası' diye tanınan Mayra Andrade bu gece İstanbul'da. Genç şarkıcı, '6 yaşından beri ülke değiştiriyorum ve bunu müziğime de taşıyorum' diyor

Şarkı söylerken dizginlerinden kurtulduğunu söyleyen Mayra Andrade, Cape Verde’nin yeni Cesaria Evora”sı olarak gösteriliyor. Henüz 16 yaşında iken Ottawa’da gerçekleştirilen şarkı yarışmasında aldığı Jeux de la Francophonie altın madalyasının yanında Almanya Müzik Eleştirmenleri ve BBC Radyo3 Dünya Müziği gibi daha pek çok ödülün sahibi olan sanatçı ikinci albümü ‘Storia, storia’ ile 30 Kasım’da İş Sanat sahnesinde olacak. ‘Çikolata renkli’ topraklardan seçtiği şarkılarla vereceği konser öncesi Sony Müzik Türkiye ve Fransa ofisinin katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz söyleşisiyle Mayra Andrade’yi takdimimizdir.

Aslen Cape Verde’lisiniz, Küba’da doğdunuz, dünyayı sürekli gezdiniz ve uzun zamandır Paris’te yaşıyorsunuz. Bu durumda müziğinizde aramamız gereken en doğru coğrafi referanslar neler olmalı?

Özüm Cape Verde’li. Bu ülkeye kültürel ve kimlik olarak ciddi bir aidiyet hissediyorum. Ama müzisyen olmamdan çok önce dünyaya ait bir ürüne dönüştüğüm için çalışırken dünyayı dolaşmaya başladım. Aslında 6 yaşından itibaren her 2-3 yılda bir ülke değiştirdim. Bu nedenle farklı çevrelere girmek ve bir kültürden diğerine geçmek benim için sıkıntı olmuyor. Umarım bunu müziğime taşıyabiliyorumdur. Temelde Cape Verde’de başlayıp yolumun üstündeki birçok güzelliği toparlayan bir seyyahım. İşte benim coğrafi, sanatsal ve kültürel referansım bu.

Peki sizin toprakların müziklerine özellikle son on yılda yoğun ilgi gösterilmesinin gerekçelerini neye bağlıyorsunuz?

Küba müziğinin popülaritesi Cape Verde’ninkinin çok öncesine dayanıyor. Küba müziği 20. yüzyılda cazdan dünya müziğine kadar farklı pek çok müzik üstünde yoğun etkiye sahip. Cape Verde’ninki ise çok yeni. Batı dünyası bu müziği ve tabii ülkeyi henüz keşfetti. Modern batı toplumlarının ihtiyaç duyduğu sıcaklığa verilmiş bir yanıttır bence bu müzik. Melodilerin gücü gündelik hayatlarında bulamadıkları duyguları uyandırıyor.

‘Storia Storia’nın prodüktörü Alê Siqueira, Roberto Fonseca’nın da yapımcılığını üstlendi bir ara. Yakın bir tarihte İstanbul’da konser veren Fonseca ile sizin aranız nasıl?

Roberto Fonseca’nın müziğini iki buçuk yıldır biliyorum. İkinci albümümün prodüktörü onun ‘Zamazu’ albümünü yapmıştı. Yaptığı işleri gerçekten seviyorum ve duygularımız karşılıklı. Lembransa isimli parçamıza gelince, ben o sırada Brezilya’daydım, Roberto Küba’da. Kendi bölümünü Havana’da kaydedip gönderince ben de sözleri müziklendirip vokal bölümünü hallettim. Yeni teknoloji sağolsun, böyle bir işbirliğine olanak sağladı.

Alê Siqueira. Onun ‘Storia, Storia’ üzerinde ne gibi etkileri oldu?

Ona sonsuz bir güven duyuyorum. Benim gibi organize biri olmasının yanında müzik dünyasından gelmesine karşın gerçek hayatta da durmayı başarabiliyor. Onunla çalışmaya farklı ülkelerde Skype üstünden beyin fırtınaları estirerek başladık. En başından beri eşgüdüm halindeyiz ve benim fikirlerimi zirveye nasıl çıkaracağını çok iyi biliyor. Aynı zamanda müzisyen olduğu için ne hakkında konuştuğunun farkında ama kendi albümünün değil çalıştığı sanatçının albümüne destek olma derdinde.

Son olarak ilk albüm ‘Navega’nın ‘Storia, Storia’ ile ne gibi bağlantıları olduğunu söyleyebiliriz?

‘Storia, Storia’ gerçekten de ilk albümümün devamı. Fakat sound, enstrümanlar ve düzenlemeler yönünden ‘Navega’dan daha karmaşık ve üstünde daha çok çalışıldı. Gündelik hayattan, inançlardan, rüyalardan, gözleri dünyaya açma arzusundan, aşktan, yaşam mücadelesinden bahsediyorum. Kaka Barboza’nın 90’larda bestelediği Juana isimli parçamda ise Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Cape Verde’li kadınların yaşam koşullarıyla ilgili sosyal bir eleştiri var. Farklı şekilde yapılmış olsalar bile ‘Storia, Storia’ müzikal öykümü sürdürüyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.