ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1952
Şu an 3 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


64. madde sadece tiyatroyu ve tiyatrocuları mı koruyor?Sayı: 1113 - 01.12.2010


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası her ne kadar siyasiler tarafından kalbura çevrilmiş olsa da, yine bu anayasa ile yönetiliyor, bu anayasaya göre yasalar yapıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 64. Maddesi: Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır”.der.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tiyatro esnafına teşvik adı altında yaptığı ödenek yardımını dün internet sitesinde yayımladı sevgili dostlar.

Bakan Ertuğrul Günay’ın büyük jestleri sonucunda iki buçuk milyon liradan, üç buçuk milyon liraya çıkarılan teşvik tutarının irili ufaklı 138 tiyatro esnafına verilmesi uygun görüldü.

Benim buna hiç itirazım yok. Keşke bakanlığın olanakları daha fazla olsa da bu miktar 138 tiyatro esnafına değil de örneğin 538 ya da daha fazla tiyatro esnafına dağıtılsa.

Ama şunu çok iyi biliyorum ki amatör tiyatro adı altında çalışmalarını sürdüren tiyatro topluluklarının büyük çoğunluğunun icra eyledikleri sanat vasat bile değildir.

Hal böyle iken bakanlıkça ortaya konulan kriterlerin bürokratik anlamda yerine getirip bu yardımı cebine indiren tiyatro esnafı, tiyatroya ne kadar katkı sağlamış olur?

Sayın Bakan Günay bu parayı cebinden dağıtmıyor kuşkusuz, bu yoksul halkın vergilerinden oluşan bu teşvik tutarı neden sadece tiyatro sanatına teşvik adı altında veriliyor.

Bakın anayasamızın 64. maddesi gayet açık: Devlet tiyatro sanatının faaliyetlerini, tiyatro sanatçısını korur demiyor, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur diyor.

O halde değerli Kültür ve Turizm Bakanlığımız neden müzik sanatı için böyle bir teşvik sistemi geliştirmez?

Tiyatro yapmak için para gerekliyse, müzik yapmak için de para gereklidir. Örneğin bir quartet kurmak kolay mıdır? Parasız yapılabilir mi? Ya da bir klasik koro oluşturmak yine parasız nasıl gerçekleştirilebilir?

Çok iyi biliyorum ki, ülkemizde nice müzik toplulukları yurt dışından davet aldıkları uluslar arası müzik festivallerine parasızlık nedeniyle gidememektedirler.

Neden değerli Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu toplulukları desteklemez? Onlara teşvik alabilmelerini sağlayabilecek projeler sunma imkânını neden vermez?

Bakanlığımızdan ödenek alıp tiyatro yapmayı bile beceremeyen hatta yaptıkları tilatro oyunlarıyla içimizi karartan çoğu topluluklara bu milletin ödediği vergilerden oluşan parayı teşvik adı altında dağıtmak adaletli ve doğru bir iş midir?

Ve bu iş anayasamızın eşitlik ilkesine ve 64. maddesine aykırı değil midir?

Bakanlığımız müzikle uğraşan ve bu alanda projeler oluşturabilen tüm müzisyen sanatçıları yapacakları projeler doğrultusunda desteklemelidir.

Ama tüm bu olumsuz koşullara rağmen, özel sponsorlarla başarılı işler çıkarabilen müzik toplulukları da vardır. Benim tavsiyem tiyatro esnafının da bu yolu seçerek devlete sırtını dayamaktan vazgeçmelidir.

Cuma günü görüşene değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör


 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.