ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yaralı coğrafyaların güzel müziği Sayı: 1105 - 12.11.2010


Yoel Levi yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası, 5 kasımdaki konserde Haçaturyan, Rahmaninov, Çaykovski gibi bestecilerin eserlerini seslendirdi. Konserin solisti ise Rus piyanist Denis Kozhukhin’di.

İçinde onlarca ülke barındıran, kavgalar ve savaşlarla yaralanmış geniş bir coğrafyanın müziğini, o coğrafyada doğup büyümüş başarılı müzisyenlerden dinlemek ilginizi çekiyorsa, bugüne kadar Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın en azından bir konserinde bulunmuş olmanız kuvvetle muhtemeldir.

1992 yılında Karadeniz Oda Orkestrası adıyla kurulan orkestra, o dönemde Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ne üye ülkelerin müzisyenlerinden oluşuyordu. Sonra Doğu Akdeniz ve Hazar Denizi kıyısındaki ülkelerin müzisyenleri de dahil oldu orkestraya. Şu anda Tekfen Filarmoni Orkestrası’nda, aralarında Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve İsrail’in de olduğu 23 ülkeden müzisyen var. Bu yönüyle tarih boyunca çatışmaların bedeninde derin yaralar açtığı talihsiz bir coğrafyanın müzikte dile gelen uyumunu temsil ediyor Tekfen Filarmoni Orkestrası. Orkestra, daimi şefi Saim Akçıl’ın yanında konuk şeflerle de konser veriyor.

Orkestrayı, 5 kasım cuma akşamı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen konserde, ünlü şef Yoel Levi yönetti. Müzisyenler, bu sezonun ilk konserinde Ferit Tüzün’ün Türk Kapriçyosu’nu, Rahmaninov’un 2 Numaralı Piyano Konçertosu’nu, Pyotr İlyiç Çaykovski’nin Slav Marşı’nı, Aram Haçaturyan’ın Gayane balesinin bazı bölümlerini ve Aleksandr Borodin’in Poloveç Dansları’nı yorumladılar.

24 yaşındaki piyano cambazı

Ferit Tüzün’ün 1956’da bestelediği Türk Kapriçyosu, Anadolu’ya özgü ezgiler ve ritimler barındıran bir eser ve konsere başlamak için uygun bir tercih. Bu eserden sonra, bu yıl, adını Belçika Kraliçesi Elizabeth’ten alan Kraliçe Elizabeth Müzik Yarışması’nda piyano dalında birinci olan 1986 doğumlu Rus piyanist Denis Kozhukhin, Rahmaninov’un 2. Piyano Konçertosu’nu seslendirdi. Denis Kozhukhin, virtüözlük gerektiren solo piyano pasajları içeren bu eseri o kadar güzel yorumladı ki, dinleyiciler 24 yaşındaki piyanisti yaklaşık 10 dakika boyunca ayakta alkışladı.

Konserin ikinci yarısında ilk olarak, Çaykovski’nin en bilinen eserlerinden biri olan Slav Marşı’nı dinledik orkestradan. Temalarını Ukrayna ve Sırp halk ezgilerinden alan, orta kısmında ise Rus Ulusal Marşı Tanrı Çarı Korusun yer alan Slav Marşı’nda, üflemeli sazlar gerçekten başarılı bir performans sergiledi.

Haçaturyan’dan Kafkasya’nın sesi

Akabinde, Tiflis doğumlu ünlü Ermeni besteci Aram Haçaturyan’ın Gayane balesinden bölümler çaldı orkestra. Yiğitlik teması üzerine kurulu, Kafkas halk ezgileriyle örülmüş bir bale olan Gayane, kuşkusuz Aram Haçaturyan’ın en önemli ve bilinen eseri. Özellikle Kılıç Dansı bölümü, bestecinin adını bilmeyen insanların bile hafızalarındadır. Gayane Balesi’nin Gopak, Ayşe’nin Dansı, Pembeli Kızların Dansı, Ninni, Kılıç Dansı ve Lezghinka adlı bölümleriyle hepimiz Kafkas dağlarının karlarla kaplı yüksek zirvelerine döndük yüzümüzü. Çünkü Haçaturyan, günlük yaşamı ve doğanın döngüsünü olduğu kadar, farklı coğrafyaların ritim ve melodilerini de aktarabilme gücüne sahip.

Konserin son eseri ise Aleksandr Borodin’in Prens İgor Operası’ndan Poloveç Dansları’ydı. Poloveç Dansları’nı, vücudu müzikle birlikte devinen şef Yoel Levi’nin yönetiminde dinlemek güzeldi.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.