ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sıradışı bir adam: Erik SatieSayı: 1098 - 03.11.2010


Müziğin en özel adamlarından Erik Satie'yi, bir kez de Alexander Tharaud'un yorumuyla dinleyin...

Mizahi ve minimalist bestelerin usta ismi Erik Satie'yi bu kez de Fransız piyanist Alexandre Tharaud yorumladı.

Piyanonun genç yeteneği Tharaud’un Satie yorumu eleştirmenler tarafından oldukça beğenildi. Daha önce defalarca yorumlansa da Tharaud'un bu kaydı diğerleri arasında hemen öne çıkıyor.

''Gelin görün ki Harmonia Mundi etiketli Alexandre Tharaud yorumu putkırıcı bu müziğin hakkını galiba şimdiye dek en çok teslim edeni. Çünkü klasik ekolden yetişmiş Fransız piyanist Alexander Tharaud gerek solo çaldığı ilk CD’de, gerek ikililere yer verdiği ikincisinde Satie’ye yaraşan bir anarşist tavır ve alçakgönüllü bir izlenimcilik gösteriyor. Dolayısıyla bu albüme kusursuz bir neo-klasik kayıt da diyebilirsiniz, sarsak bir varyete tiyatrosu müziği toplaması da.''

1866 - 1925 yılları arasında yaşayan Satie 'müzikte mizahın babası' olarak ün yaptı. Bestelerine verdiği adlarda mizah öğelerini kullanan Satie, duygusallıktan uzak hüzünlü besteleriyle tanınıyordu.

1900 başlarında Serge Diaghilev, Pablo Picasso, Francis Picabia, Maurice Ravel, Igor Stravinsky ve Jean Cocteau'nun dikkatini çekti.

Uzun süre ciddiye alınmayan Satie, 'Parade/ Geçit Resmi' adlı bale müziği ile üne ulaştı. O sırada Paris'i kasıp kavuran Rus Balesi'nin programına alınan bu eseri Cocteau ve Picasso ile beraber yaratmıştı. Balenin sunuş metnini Apollinaire yazdı, koreografisini Massine, dekorlarını Picasso yaptı. Bu eser, büyük skandala yol açtı ve Satie'nin besteci olarak adını duyurmasını sağladı. Zürih'te de Dadacılar onu hareketlerinin onursal üyesi yaptılar.

Onun müzik anlayışını en iyi yansıtan eseri ise 4 soprano ve bir oda orkestrası için yazılmış 'Socrates' adlı senfonik drama oldu.

Satie, 1 Temmuz 1925'te Paris'te bir hastanede sirozdan hayatını kaybetti. Müziği geniş kitleler tarafından bilinmese de en önemli besteciler arasında her zaman adı anılıyor.

 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.