ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 25 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müziğin GücüSayı: 1098 - 03.11.2010


Çeviri: Hale Sert

Plato'ya göre müzik sanatı, ahlaka ve siyasi realiteye sıkıca bağlıdır. Öyle ki müzik sistemindeki her değişiklik buna mukabil siyasi bir değişim gerektirecektir. İki bin beş yüz yıl sonra, klasik müziğin yüksek sınıf yaşam tarzının bir aksesuarı olarak görüldüğü bir zamanda, Plato'nun algılayışı uzak ve hatta saçma görünmektedir. Elbette, bugün klasik müzikle uğraşan pek çok insan kendi sanatlarına çok büyük kültürel bir önem atfetmektedirler, fakat bunlardan çok azı kendilerini ikna ederek bunu ifade edebilmektedirler.

Böylelerinden biri, Arjantin doğumlu, İsrail ve Filistin pasaportuna sahip orkestra şefi ve piyanist Daniel Barenboim'dır. Barenboim 1999'da Edward Said'le West-Eastern Divan Orkestrası'nı kurduğundan beri, müziğin ve müzik yapmanın, sosyal ve siyasi faydaların en yüksek seviyede ve güçlü bir şekilde gelişmesi için gerekli kuvvetler olduğunu savunur. BBC Reith'de ve Harvard Norton'da 2006 yılında ders vermeye davet edildiğinde her ikisi için de Müziğin Gücü konu başlığı olarak seçti ve şimdiki sayı da bu derslerle şekillendi.

"Everything is Connected" (Her şey Birbirine Bağlıdır) basit ve güçlü bir temel felsefedir. Farklı seslerin-siyasi iradenin farklı ifadelerinin ve farklı davranış normlarının- birbirleriyle çarpıştığı ve yarıştığı bir dünyada yaşıyoruz. Bazı mücadeleleri duymak gerekirken; diğerleri daima varmış gibi görünürler. Birbirine zıt seslerin uyumlu bir şekilde çalışmasının mükemmel bir modeli müzikte vardır.

Müziği birlikte çalma tecrübesi veya yalnız başınıza müzik dinlemek insan psikolojisini, diğerleriyle duygusal bütünleşme kapasite derinliğimizi arttırarak dengeye ve işbirliğine uyumlu hale getirebilir. Barenboim kitabında: "Bireysel, sosyal ve siyasi meselelerin birbirlerini etkilemediklerini ve birbirlerinden bağımsız olduklarını ne çok düşünürüz." diye yazar ve "Müziğin bize öğrettiğine göre birbirinden bağımsız neredeyse hiçbir unsur yoktur." diye ekler.

Bazılarına göre, müzik ve toplumun bu analizi Plato'nun benzetmesinden daha az zorlama görünmez. Fakat Mozart'ın finalinin yapısını tartışmak ya da Wagner'i Yahudi bir topluluğa dinletmeyi tartışmak, Barenboim'ın ne kadar ikna edici bir şef olduğunu kanıtlar. O kendisini basitçe ama basitleşmeden ve okurun nerede durmasını, düşünmesini ve en nihayetinde dinlemesini yönetircesine kasten yavaş ritimlerle yazdıklarıyla ifade eder.

Barenboim düşüncelerini çoklukla arkadaşı Said'e borçludur. İsrail-Filistin ayrımının zıt yanlarında birlikte çalıştıkları gibi bu iki adam ayrışan farklı bir konuda da, icra eden ve eleştiren olarak beraber çalıştılar. Said, Kolombiya Üniversitesi'nde İngilizce ve karşılaştırmalı edebiyat profesörü olmak ve Orta Doğu ve uluslar arası politikada tartışmalara neden olan bir yorumcu olmak gibi yüksek profilli rollerine ek olarak Amerika'nın önde gelen sol tandanslı siyasi haftalık gazetesi olan Nation'da 1986'dan vefat ettiği 2003'e kadar müzik eleştirmenliği yaptı.

Nation'da yayınlanmış makalelerinin ve araştırmalarının kronolojik olarak derlendiği "Music at the Limits" (Sınırlardaki Müzik) Amerika'da 2007'nin sonlarında, İngiltere'de ise yeni yayınlandı. Bu kitap; Glenn Gould, Wagner'de ortodoksluktan kaçınmak ve doğal olarak Barenboim gibi konular üzerinde Said'in derin düşüncelerine ulaşılabilir bir gözden geçirme sağlamaktadır. Bütün makaleler, Said'in kültürel eleştiriye ve bireysel performansları detaylı değerlendirmekten kaçınarak belirli bir işin o dönemdeki kültürel ve sosyal yankılarını daha kapsamlı araştırmaya dönük birbiriyle bütünleşen yaklaşımlarını örnekler.

Said'in yeni bir yanı

Said'in en tanınmış kitabı olan "Oryantalizm" (Batı'nın Ortadoğu kimliğini inşası üzerine kışkırtıcı bir açıklama) 30 yıl önce basılmıştı fakat yaygın olarak eleştirel yeniden değerlendirmelerin öznesi olmaya hala devam etmektedir. "Music at the Limits" sırayla ona ya rağbet gösteren ya da onu şeytanlaştıranların arkasında kaybolmuş gibi görünen bir yazarı tazeleyen bir bakış açısı sunar. Bu eğlenceden, yani genel olarak değişken olan bu koleksiyondan, daha enformel ve daha çok kendi kıyafetleriyle bir Said çıkar. Onun yazıları, diğer her türlü konuda yazılmış diğer yazılarda çok az görülen muazzam bir heyecan, derin ve geniş bir anlayışla ayrılır.

Bu yorum The Economist Dergisinin 21 Ağustos sayısında yayınlanmıştır.

hale.sert@gmail.com

40ikindi.com

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.