ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Susun da çalalım!” Sayı: 1078 - 04.10.2010


Babylon'daki konserinde aşırı gürültüden rahatsız olan Thindersticks'in konseri yarıda bırakma tehdidi İstanbul'a yeni âdet getirdi! Babylon bundan böyle bazı konserlerinin 'sessiz konser' olacağını ilan etti. Peki sessiz konserde ne olacak: İnsanlar artık İstiklal Marşı dinler gibi mi konser dinleyecek?

Asmalımescit’in en eski müzik kulübü Babylon, 20 Eylül gecesi gerçekleşen Thindersticks konseri sonrası resmi internet sitesinden ve ertesi gün gerçekleşen ikinci konser öncesi basılı olarak bir bildiri yayımladı. Mekândaki gürültüden rahatsız olan İngiliz topluluğu daha fazla rahatsız etmemek için, seyirciden azami hassasiyet göstermesi istendi. Dinleyici, bu uyarıyı tuhaf da bulsa uydu. Fakat ilginç olan, Babylon’un bundan sonraki bazı konserleri ‘sessiz konserler’ kapsamına alacağını duyurması oldu.

Babylon ekibi yayımladığı bildiride, ‘Sessizlik Politikası’nı şöyle açıkladı: “Babylon sadece önceden belirlenmiş ve duyurusu bu şekilde yapılmış ‘Sessiz Konserler’de geçerli olan, mekân içindeki ‘gürültü kaynağı’ izleyicinin diğer müşteriler, Babylon görevlileri ve bazen de sahnedeki sanatçı tarafından ikaz edilebildiği ve son çare olarak Babylon’un sessizlik politikasına uymayan izleyiciyi dışarı davet etme hakkını saklı tuttuğu bir uygulamadır.”

Babylon müdavimleri içinden, ‘Babylon haddini aştı, insanlara müziği nasıl dinleyeceklerini öğretemezler’ yorumları da yükseldi, mekânın yöneticilerine teşekkür mail’i atanlar da. Sosyal paylaşım sitelerinde, “Bir mekânın müşterisine içeride nasıl davranması gerektiğine dair kurallar koyması dünyada ilk değil ancak Babylon gibi bir mekâna giden dinleyici bir konser sırasında nasıl davranması gerektiğini bilemiyorsa burada başka türlü bir sorun var demektir.” Ya da “Duvara bir de sus işareti yapan hemşire fotoğrafı assınlar. Kütüphane mi burası?” diyenler de çıktı.

Babylon’un ortaklarından Ahmet Uluğ’sa, amaçlarının seyirciye nasıl müzik dinleneceğini öğretmek olmadığını söylüyor. “Gürültü sorunu sadece Babylon’un değil, İstanbul’un sorunu. Bu da bizim kültürümüzün bir parçası, nasıl eğleneceğimizi bilmiyoruz.” diyen Uluğ, Babylon olarak, bu kültürün bir parçası olmayacaklarını anlatıyor. Ayakta gerçekleşen konserlerde belirli seviyede bir gürültünün normal olduğunu, yurtdışındaki kulüplerin de bu sıkıntıyı yaşadığını anlatan Uluğ, “Tindersticks gibi gruplar için sessizlik önemli. Bunlar hassas insanlar. Melankolik bir müzik yapıyorlar, İsveç’te bir kulübü gürültü yüzünden terk etmişler” diyor.

Bu Staples o Staples mi?
Bir de kişisel not düşeyim. Konser öncesi sokakta elinde şarap şişesiyle turlayıp, Beyoğlu’nun ara sokaklarına dalan, insanlarla sohbet eden solist Stuart Staples’i gördüğümüzde, gönlümüzdeki yerini sağlamlaştırdığını düşünmüştük. Ve dinleyiciyi sahneden inmekle tehdit eden adamla arasında hiçbir benzerlik yoktu. Yani soru şu: Bütün bunlara gerek var mı? Biraz eğlenmek fena mı?

‘Sessiz konser’ tutar mı tutmaz mı?
Müzik yazarı Mehmet Tez konuyu internet sitesi hafifmüzik’te ele aldı: “Ben bunun görgü kuralları ve sağduyu ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Sahnede tek gitarla şarkı söyleyen biri varsa en önde onun sesini bastırarak mütemadiyen konuşmak ayıptır. Bunun için kural koymak bile abes. Sahnede eğlenceli, insanları dans etmeye davet eden bir müzik olduğunda da oturup bön bön bakmanın bir manası yok. Bu ayarı insan hisseder.konseri izlerken sussana be kardeşim diye birbirine girmesi cidden gerilimli ve konserin atmosferini berbat ediyor. Sahnedeki adamı izlemeye değil muhabbete geliyorlar diyenlere de şunu hatırlatırım. Sadece tanıyanlarla bu kadar gece kulübü, konser ve eğlence çarkı dönmez. O konuşan adamın aldığı bilete, içtiği içkiye ihtiyaç var. Yani biraz sağduyu biraz görgüyle hallolmalı bu işler.”

Le Cool İstanbul Editörü Sarp Dakni’ye göre çaba olumlu oma sonuç alınamaz:
“Babylon’u İstanbul’un tartışmasız en iyi konser mekânı olarak görüyorum. İnanılmaz bir ruhu, bambaşka bir atmosferi var. Mekânın uygulamaya çalıştığı sessizlik politikası hem sanatçıya hem de gerçek müzik dinleyicisine bir saygı duruşu aslında. Ancak ne yazık ki bu konunun uyarmakla hallolabileceğini hiç sanmıyorum. Bence kesinlikle boşuna bir çaba. Zira bizim izleyicimiz konser izlemeyi bilmiyor. Büyük arena konserlerinde bile avaz avaz bağıran gülen insanların sesi sahnedeki müzik sesini bastırabiliyor. Dezavantajını gerçek müziksever ve elbette sanatçı yaşıyor. Açıkçası konserde konuşan gülüşen insanları ‘ŞŞŞŞT ŞŞŞŞŞT ŞŞŞŞŞŞŞT’ diyerek susturmaya çalışan agresif tipler beni daha çok rahatsız ediyor.”
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.