ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hülya Tunçağ! 41 kere maşallah...Sayı: 1070 - 22.09.2010


2010 yılı Mavi Nota Müzik Ödülü caz müziği dalında yapılacak olan seçmeler sonucunda belirlenecek. Bu yöndeki çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Ve tabii Caz müziği konusunda hemen tek ve önemli bir isim aklımıza geliyor. Hülya Tunçağ. 2010 müzik ödülümüzün belirlenmesinde onun deneyiminden, bilgisinden ve görgüsünden yararlanacağız.

Abisi her sabah saat yedide uyandırırdı onu, Amerika’nın Sesi radyosunda Willis Connover’ın Jazz Today programını dinlemesi için. İlk Miles Davis sololarını orada duydu, abisinden önemini öğrendi. Evlerinde her tür müzik dinleniyordu, babanın amatör bir müzisyen olmasından dolayı. Sadece baba değil, abiler de müzisyendi. Evde bu nedenle hem Türk, hem batı müziği enstrümanları bulunuyordu. Tüm bunlarından arasından caz müziğini seçti minik Hülya’nın kulağı.

İlk caz derslerini Cüneyt Sermet’ten aldı. Ali Kocatepe, Sebla Özveren gibi isimler vardı bu öğrenciler arasında ve Sermet hoca dahil tüm arkadaşları sadece caz programı yapacak kişi olarak Hülya’yı görüyorlardı aralarında. Bu destek ile 1969 yılında ilk caz programını yaptı. Jenerikte Jimmy Smith’den ‘Walk On The Wild Side’ın bulunduğu programdı bu. Caz parçalarının analizini Sermet’in programlarından öğreniyor, bir yandan da tanım bir militan gibi büyük bir ruhla programlarını geliştirerek sürdürüyor; sadece parça analizi ve sunumu değil, en seçkin örnekleri tanıyor, tanıtıyordu.

Herkesin ona ‘seni üç dört kişiden fazla dinleyen yoktur’ demesine karşın, motivasyonunu ve bunun bir gün karşılığını bulacağı umudunu yitirmedi. Hatta cazı kalabalık insan topluluklarına dinletebilmek için tercihlerini pop cazdan yana yaptı. Pop caz tanımını ilk kullananlardan biriydi. Oradan caz rock’un yükseldiği yetmişli yıllara uzandı ve en seçkin, güncel örnekler hep onun programlarında tanındı Türk caz dinleyicileri tarafından. Pop Caz programına derken Günümüzde Caz eşlik etmeye başladı. İkisi paralel yürürken, sonradan senfonik rock’ın öncü örneklerine yer verdiği Müzik Şöleni dâhil oldu bunlara.

Evliydi, çocukluydu ve 9 Eylül Üniversitesi’nin müzikoloji bölümüne gidiyordu; doğru bildiği üzere, müzik programcısının tüm müzik türlerinden anlaması gerekiyordu ve burada klasik Türk müziği ve halk müziği konularındaki açıklarını kapattı. Aynı zamanda sistematik öğrendi. 12 Eylül’ün karanlık günlerinin ardından bırakmak zorunda kaldı. 5 yıl sonra yaş sınırı kalkınca yine girdi ve bu defa sinema okudu. Bir başka tutkuydu anneden kalan miras sinema. Dört yönetmen Ken Russell, Federico Fellini, Eisestein ve Jean-Luc Godart sinemalarının müzikleri üzerinde yoğunlaştı. Sanata ve dünyaya bakış açısını yönlendiren bilgi birikimini ömür boyu kullandı, Akademi İstanbul’da 6 yıldan bu yana sürdürdüğü derslerinde işledi.

İçinden evlilik, doğum, ölümler, ayrılık, göç gibi şeylerin geçtiği bir yaşamda, caz müziği her zaman ana eksende oldu. Sadece meslek değil, aynı zamanda yaşamsal bir destekti bu onun için. Ayrıca toplumsal duruşuna yön verdi, ülkenin her yerindeki insanlarla iletişimine neden oldu.

Yıllar boyunca konser, festival gibi nedenlerle gelip giderken, eşinden ayrılışı ve oğlu Tan’ın Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nü kazanması, 1996 yılında İstanbul’a göçüne neden oldu. Belli bir çevresi oluşmuştu artık; bu şehirdeki caz ve müzik ortamı sarıp sarmaladı onu. Cazın ruhundaki doğaçlama ilişkilerine yansımıştı; dostlukları çok hızlı ilerledi.

Dostluk kurduğu müzisyenlere ilişkin olarak unutamadığı şeylerden ikisi; Herbie Williams ve basçı Buster Williams ile olan tanışıklığı; eşi ile birlikte geçirdikleri iki gün büyük bir dostluğun yaşanmış olması, Hancock’ın büyük kibrine karşın o dönem yaptığı müziği eleştirmesi. Diğeri ise hayranı olduğu John McLaughlin ile karşılıklı bağdaş kurarak gerçekleştirdikleri dostane söyleşi. Joe Henderson, Dizzie Gillespie, Chick Corea, Gayle Moran tanıştığı ve dost olduğu sayısız müzisyenden bazıları.

Müzisyenlerin ve dinleyicilerinin dünyası çok yakın gelmişti ona. Bu yakınlığı tam 41 yıldan beri bizlerle paylaşıyor; duygusallığı, nahifliği, insancıllığı ve empatisi ile.

Türkiye’de caz müziğinin daha fazla Hülya Tunçağ’lara gereksinimi var.

Cuma günü görüşene değin esen kalın sevgili dostlarım.




Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 2 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.