ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 87 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sahi bir zamanlar Anadolu Pop vardı.Sayı: 1063 - 13.09.2010


1960’lı yılların Anadolu Pop müziğinin önemli temsilcilerinden Selçuk Alagöz, anılarını anlattığı ‘İki Kere Yaşadım’ adlı kitabında Sezen Aksu’nun Alagöz ailesinden bir damat istediğini de yazmış.

60’lı yıllar... İlk akla gelenler eski bir radyoda duyulan daire dağıtan bankaların reklamları, Tom Amca’nın Kulübesi, Seksen Günde Devriâlem, mini etek modası, İspanyol paça pantolonlar, Beatles, TRT ve Anadolu Pop... İşte bu yıllarda hayatına, 23 adet 45’lik, 7 albüm ve 6 toplama albüm; belleklere ise Kemerin Naftaları, Kaleden İndir Beni, Malabadi Köprüsü ve Deliyim Seviyorum’u sığdırdı Selçuk Alagöz. 60’lı yılların en görkemli sahne hayatını tadan, İki Kez Yaşadım adlı kitabıyla yine belleklerimizi anılarıyla dolduran Selçuk Alagöz müzik yaşamının hikâyelerini Taraf’a anlattı.

Taş plaktan CD’li yıllara

O yıllarda Beatles dünyayı sarsarken, Türkiye’de de Anadolu Pop egemen olmaya başlamıştı. Moğollar, 3 Hürel, Erkin Koray, Cem Karaca, Fikret Kızılok ve Barış Manço dönemin yıldızları olmuşlardı. Alagöz Kardeşler, imrenilecek kardeşlik öyküleri, sahne kostümleri ve her dilden söyledikleri şarkılarla bir ömre müzik sığdırdılar. O yıllarda tanınan başka bazı orkestralar, bu alan dışında yaptıkları çalışmalarla ilgi gördü. Katıldıkları onlarca yarışmadan eli hiç boş dönmeyen Alagözler, Her Şey Bitmiştir Artık, Deliyim Seviyorum ve Edremit Van’a Bakar’ isimli şarkılarıyla üç Altın Plak sahibi oldu. O yılların en gözde eserlerine imza atan iki kardeş, aynı yıllarda Cem Karaca, Selçuk Ural, Erol Büyükburç, Tanju Okan, Ayferi, Ayla Dikmen, Erol Evgin, Ayten Alpman, Asu Maralman, Barış Manço gibi birbirinden değerli şarkıcılarla aynı kulvarda yer aldı. 1974 yılında Malabadi Köprüsü adlı albümleri dönemin en çok satılan 45’liği oldu.

İşte o yılların sahne arkası

Selçuk Alagöz şimdiler de 47 yıllık sanat hayatındaki birbirinden ilginç anılarını kaleme aldığı kitap ile hikâyelerini, müzik hayatını dolduran tüm detayları sevenleri ile paylaşıyor. İki Kez Yaşadım adlı 288 sayfalık otobiyografi kitabı okuyucularını popun en canlı yıllarına yolculuğa çıkarıyor. Şimdilerin rock üstadlarını daha da yakından tanımamızı sağlıyor ve pop müziğin ne şartlarda doğduğunu, nerelere geldiğini anlatıyor. Sohbet imkânı yakaladığımız Selçuk Alagöz, “Bu kitabı rahatlamak, kendimle barışık kalmak için yazdım.

Ben aslında üç insanın yaşayabileceği kadar yoğun bir hayatı iki yaşantıma sığdırdım” diyor. Kitapta yaşadıklarını anlatan Alagöz’ün o kadar anısı var ki bir kitap buna yetmeyecek kadar az. Selçuk Alagöz şöyle anlatıyor kitap yazma hikâyesini: “Altın Mikrofon Yarışması ile başlayan 47 yıllık yoğun sahne hayatım anlatılamayacak kadar çok anılarla dolu. Bunların benimle birlikte kaybolmaması için yazdım. Profesyonel bir yazar olmadığım için not tutmadım, yıllar sonra olayları aklımda kaldığı gibi tarih sırasına uymadan yazdım. Kimseyi kırmadan, bazı isimleri değiştirerek, ölmüş insanların arkasından aleyhlerine yazmamaya çalışarak kitabımı bitirdim. Sonradan bazı bölümlerini çıkarmak zorunda kaldım. Bazı olayları ayıp olmasın diye biraz değiştirerek yazdım. Amacım çok satıp bu yaştan sonra tekrar gündemde olmak değil”

Doludizgin yıllar

Kitapta özellikle o dönemlere ait anılar yer alıyor. Portekizli Fado Kraliçesi Amelia Rodrigez’in Türk Kalp Vakfı daveti için geldiğinde Alagöz ile aynı sahneyi paylaşarak şarkılar söylemesi, sigarayı bırakan Cahit Berkay’ın Cem Karaca’nın ölüm haberiyle tekrar içmeye başlaması, 1966’da Sait Halim Paşa köşkünde müzik yaparken, sokaktan geçen Fatma Girik’in ayak sesine ritm tutan Alagöz’e yüksek sesle küfür etmesi, Sezen Aksu’nun “Sizin aileye bayılıyorum, hep birlikte çalışıyorsunuz. Bul bana da ailenizden bir damat da sizin gruba gireyim” demesi en ilginç anılardan. Ayrıca 1976’lar da yapılan Erol Evgin, Ali Kocatepe ve birçok ünlü ismin katıldığı maraton koşuları, 1980’de yapılan Cem Karaca, Fadon, Lefter, Fatih Erkoç, Osman Arpacıoğlu’nun olduğu dostluk maçlarından kareler de bu kitabın içinde.

Anıların hepsi bir tarih

Ali Kocatepe şöyle diyor; “Selçuk Alagöz adını ilk kez 60’larda Altın Mikrofon yarışmalarında duymuştum. Tanışmak 70’lerde kısmet oldu. Hemen her dilden şarkılar okurken sahne şovuyla mükemmel bir eğlendirici olmayı becerdi. Bitmeyen enerjisiyle üç yıl önce öbür dünyaya bile dört dakikalık bir ziyarette bulundu. Anıları müzik tarihimizden çok güzel kesitler verecektir...” Müzisyen Cahit Berkay ise; “Benim profesyonel müzik dünyasına girmeme neden olan dost insan Selçuk Alagöz’e minnettarım. O müzik ve insanlık dolu anılarını paylaşmış olmak, ailesinin içinde yer almış olmak benim için de güzel anılar. Güzel gençlik yıllarımızı paylaştık ve paylaşmaya da devam ediyoruz.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.