ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Perdedeki Notalar/Yüzbaşı Corelli'nin MandoliniSayı: - 18.04.2006


1998'de Âşık Shakespeare ile evlerine Oscar heykelcikleriyle döndükleri gün, yönetmen John Madden ve besteci Stephan Warbeck birlikteliklerinin getirdiği başarıyı resmen ispat etmiş oldular. Her ne kadar kazandığı ödülün şans eseri olduğuna inanıldıysa da; besteci, devamında gelen projelerde kendisini fazlasıyla ispat etti. Film müziği dünyasının aranan isimlerinden biri olan Warbeck, A Christmas Carol, Oscar'a aday gösterilen Billy Elliot ve Quills gibi filmlerin müzikleri ile büyük beğeni topladı.

Gabriel&Me'nin ardından Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini filminde Madden'la tekrar bir araya geldi. Warbeck bu son filmi ile İngiliz romantik filmlerinin vazgeçilmez bestecileri John Barry, George Fenton ve Rachel Portman arasındaki yerini aldı. Warbeck'in kariyeri İngiliz filmleri üzerine kurulmuş olsa da, özellikle bu çalışmadaki başarısından sonra kendisini Hollywood filmlerinde de dinlemeye başlayacağız. Filmin hikâyesi, gerektirdiği dans sahneleri, opera vokalleri nedeniyle Madden, Warbeck'in filmin çekimleri başlamadan ana temayı bestelemesini istemiş, böylece işin montaj kısmında müzikle filmin sinematografisi arasında mükemmel bir uyum sağlanmış. Çekimlerden önce ana temanın bestelenmesinin bir diğer sebebi de Nicholas Cage'in mandolinle parçayı çalabilecek düzeye gelmesi için zamana ihtiyacı olmasıymış. Projeden beklenen, The Red Violin filminin ve albümünün getirdiği gibi bir başarı. Her ne kadar iki film konusu ve müziğin rolü açılarından paralellik gösterse de, The Red Violin'in başarısını yakalamak oldukça zor. Quills'den sonra (ki çok kaliteli ve bir o kadar da dinlemesi zor bir müzik), bu filmle besteci gerçek romantik müzikal kişiliğine dönüş yapmış.

Warbeck'in müziğinde insanı etkileyen sadeliği. Şaşaalı orkestrasyonlar yerine mütevazı ve zengin yaylı grubu kullanmayı tercih etmiş. Bu sayede müzik, filmin karakterine ve hikâyenin geçtiği Yunan Adasının yerel renklerine, Akdeniz'in huzurlu-sakin ortamına uyum sağlamış. Besteci albümün genelini İyon Denizi'ne ithaf edilmiş bir senfoni olarak tanımlıyor. Filmin müziği, bir yandan Akdeniz havasını solumanızı sağlarken diğer yandan da sizi 2. Dünya Savaşı'nın karanlığına sürüklüyor. Opera aşığı, mandolin çalan Yüzbaşı Corelli'nin, adadaki Yunanlı kıza bestelediği Peligia's Song'la başlıyor albüm. Filmin tema müziği olan parça ilk dinlendiğinde kulağa vasat gelebilir ancak albümün tamamını dinledikten sonra, özellikle de Russell Watson'ın performansından sonra, kulaklardan silinmeyecek bir tat bırakıyor. 'The Mandolin' ve 'The Guitar' ise aynı temanın solo performansları. Corelli ve Pelagia'nın birbirlerine duydukları aşkla ilk tanıştıkları an 'After The Dance' parçasıyla anlatılıyor. Aynı melodiyi taşıyan diğer aşk notaları ise 'Lemoni', 'Agii Fanentes' ve 'Reunion'. Hiç kuşkusuz akıllarda kalan bir sahne de 'The Tango' parçası eşliğinde Cage ve Cruz'un dansı. Parçanın en güzel tarafı performansın yerel bir üflemeli grubu, akordiyon ve vurmalılarla gerçekleştirilmesi. Parti ve dans sahneleri sırasında, İtalyan ve Yunan tadının yakalandığı melodileri dinlemek çok keyifli. Albümü baştan sona romantik parçalarla dolu sanmayın, 'To Albania', 'The Surrender', 'The Arrival of the Italians' ve 'Albania' parçaları savaşın Kefalonya halkı üzerindeki etkisini anlatırken melodilerde dizginlenemeyen öfkeyi hissedebiliyorsunuz. 'The Battle' ve 'Escape from the Island'da güçlü perküsyon performansıyla karşılaşıyoruz ki, Warbeck'in müziğinde bugüne kadar rastlamadığımız bir tarz bu. Yüzbaşı Corelli'nin bir İtalyan operasever olması, filmde sayılı da olsa, çoğu La Scala sanatçıları tarafından yorumlanmış opera eserlerine yer verilmesini sağlamış. Albümdeki İngiliz Tenör Russell Watson'ın 'Pelagia's song', 'Senza di te' ve 'Ricardo ancor' yorumu tek kelimeyle mükemmel; maalesef bu muhteşem yorumu sadece birkaç dakika duyabiliyoruz. Eğer yorumun tadına varamadıysanız size önerim, Watson'ın yine Decca tarafından piyasaya sürülen 'The Voice' albümünü almanız. Sanatçı, Ennio Morricone'den Puccini'ye hatta Freddie Mercury'nin Barcelona'sına kadar birçok parçayı kendine has bir tarzda yorumlamış.

Filmin albümüne dönersek, büyük orkestra performanslarının yer almaması, albümün daha büyük bir kitleye ulaşmasını sağlayacaktır. Öte yandan eğer mandolin, gitar ve Akdeniz havasını sunan enstrümanlarla aranız yoksa özellikle de bir orkestra eşliği olmadan, albüm sizi çok kolay sıkabilir. Bu yılın en iyi romantik film müzikleri arasında gösterilen albüm, filmin bütünlüğünü sağlayan önemli bir parçası ve perdeden uzakta da büyük bir keyifle dinlenebilmekte.







Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.