ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 6 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ünlüler de olacak, seyyar satıcılar daSayı: 1054 - 26.07.2010


“Müziği kalıplar ve  isimler içine sıkıştırıp, o kalıp senin bu kalıp benim yaşamak... İyi müzik klasik müziktir, iyi müzik metaldir, cazdır! İyi müzik ya hiçbiri değilse? Ya da iyi müzik evet onlarsa, ama bir şeyleri başka türlü algılamak ve başka türlü tarif etmek, anlatmak da mümkünse ve bu da müziğin iyiliğineyse? Açık, özgür, isimsiz, tarifi zor bir şeyse iyi müzik? İyi  müzik diye bir şey yoksa ya da? ‘Müzik’ varsa? O da; içten, doğal, mutlu ya da acı; ‘dokunan’ bir şeyse? Yok öyleymiş, yok böyleymiş, başka türlü bir şeymişse ya?”
ISCMS (İsmet Sıral Creative Music  Studio) Etkinlik Koordinatörü Sıla Gerbağa’nın bu cümleleri, geçen iki haftanın en popüler tartışmalarından birine de kendiliğinden k atkıda bulunuyor ancak Gerbağa bunlarla, İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi’nin 2010 yılı programının oluşturulma mantalitesini vurguluyor.

2001 yılında İsmet Sıral hakkında çekilen kişisel bir belgesel çalışmasıyla tohumları atılan ISCMS, Woodstock’ta 1971-84 yılları arasında faaliyet göstermiş Creative Music Studio’yu yeni fikirlerle yaşatmayı amaçlayan bir proje. İlk etkinliklerini 2006’da gerçekleştiren bu yapı, müzikal yaratıcılığı besleyebilecek tüm kaynakları ciddiye alıyor, önyargısız bir araştırma zemini ortaya koyuyor ve temel meselesini anlamlı işler üretmek olarak tanımlıyor. 

2010 Ajansı destekliyor

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın ve Müzik Yönetmenliği’nin desteklediği ve Argos Kültür Sanat tarafından Kadıköy Gitarcafe’nin katkılarıyla 29 Temmuz- 8 Ağustos tarihleri arasında 8 tematik konser, 23 atölye ve seminer, sanatçılar eşliğinde 7 grup çalışması, 3 konferans ve çeşitli doğaçlama etkinliklerle gerçekleşecek  ISCMS 2010, hem icralar yoluyla hem de ürettiği görüşlerle uluslararası merkeze dönüşmüş bir esin kaynağı olmayı hedefliyor. Bu arada İsmet Sıral’ı anmadan geçmeyelim çünkü ISCMS, Sıral’ın bir müzik okulu kurma hayalini gerçek kılan bir saygı duruşu niteliğinde...

İsmet Sıral, cazla sıcak temasını ‘Yazlık sinemaya caz gelmiş’ çerçevesinde kuran Türkiye’nin ilk profesyonel caz orkestrasının kurucularından. Saksofon ve flüt ustası. Arif Mardin’le yaptığı besteler sayesinde 50’li yıllarda özellikle İsveç’te büyük ilgi görmüş, 60’ların sonunda neyzen Aka Gündüz’den ney çalmayı öğrenerek Mevlevi felsefesine ve Anadolu’nun müzikal zenginliğine yönelmiş, yerel motifleri sık kullananlardan biri olarak Özdemir Erdoğan’la yaptığı çalışmalarla da yerli melodileri cazla en çok bütünleştiren isim olmuş... 1978-80 arasında New York’taki Creative Music Studio’da çalışan İsmet Sıral, Türkiye’ye döndüğünde Marmaris’e yerleşerek burada kurmayı planladığı caz okuluna odaklanmış fakat dönemin bitmek bilmez buhranı içinde umutsuzluğa kapılarak ne yazık ki 1987’de kendini yakarak öldürmüş. İşte bu çok hüzünlü yaşam öyküsünün emanetidir ISCMS. 

Eminönü’nün sesleri

ISCMS 2010’a aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, Mehmet Erenler, Erkan Oğur, Oğuz Büyükberber, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk Tekbilek, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50’yi aşkın sanatçı katılıyor. Yaşamlarını gırtlaklarıyla kazanan İstanbul’un emektar sokak satıcılarını usta müzisyenler eşliğinde sahneye taşıyan ‘Seyyar Satıcılar’, karadan ve denizden yükselen şehir seslerinin sanatçılar tarafından yerinde ve canlı olarak yorumlanacağı Eminönü’ndeki ‘Üstgeçit’ ve dünyanın farklı müzikal geleneklerini Anadolu’nun sesleriyle buluşturan ‘Kültürler Arası Doğaçlamalar’ projenin en ilginç konserleri olmaya aday. Bunlar arasında öncelikle ilgimi çeken ‘Seyyar Satıcılar’la bağlantılı olarak görüşlerine başvurduğum ISCMS’nin fikir babası Dost Kip ise şunları söylüyor: “Bu proje, dere kenarında kurbağa seslerini duyduğunda flütünü çıkarıp onlarla birlikte çalan, saksafonunu baykuş sesiyle akort eden İsmet abinin ve gerek Woodstock’taki Creative Music Studio’da, gerekse aynı dönemde dünyanın farklı bölgelerinde müziği bugün olduğundan çok daha ‘esasa dair’ algılayan nadir insanların gayet olağan karşılayacağı, dolayısıyla nefesini onlardan alan bir anlayışa dayanıyor. Bir zamanlar olağan olanın bugün ‘ilginç’ görünmesi, sanırım bizlere ait bir başarıdan ziyade, günümüze ait bir talihsizlik. Bizim talihimiz ise, ağabeylerimizin kulağımıza üflediği bu fikrin, başta sandığımızdan çok daha güçlü; dayak kadar somut bir öğreticiliği olmasıydı. Tanıma şansına eriştiğimiz her bir seyyar satıcı, yaşama hiç de pamuksu bir entelektüellikle bakmadığını düşünen bizlere, tadından yenmez şamarlar armağan etti olanca inceliğiyle. Kafamızın bastığı kadarıyla felsefenin, sosyolojinin, siyasetin, sağımızın, solumuzun ve kim olduğumuzun, kim olamadığımızın muhasebesini bir kez daha yapmayı kaçınılmaz kıldı, sokakların her gün yeniden onlarca kilometre kat eden sesleri. Ya müzik böyle bir şey, ya da öğrenme... Ya da hepsinin ötesine bakmak gerek belki, müzik bahane...” 

İsmet Abi, tebdili kıyafet

Zihni bizzat İstanbul’un hafızasına dönüşmüş insanlardan, şehre ilk ya da ikinci kez gelecek olanlara dek herkesi kavramaya hevesli ISCMS 2010’a katılan sanatçılar kendilerini ortak bir maceranın göbeğinde bulmayı seçmiş. Etkinlik direktörü Onok Bozok ve müzik direktörü Sumru Ağıryürüyen ise bu işi cesaretten saymayıp keyifle göğüsleyenler olarak bir araya gelmiş. Az insanın çabasıyla hayata geçmekte olan bu projede; pazarlamak ve satmak konusunda ehil ve istekli birileri olmadığı için Dost Kip’in gerçekçi tahmini, projenin -tam da bu insanlardan aldığı kendi gücüyle ayaklanması dışında- yaşatılma şansı olmadığı yönünde. Fakat umarım; Santralistanbul, Sepetçiler Kasrı, Heybeliada, Eminönü Üstgeçidi derken kente yayılan ISCMS etkinlikleriyle yıllar içinde Kip’e tahmininde ne kadar yanıldığını söyleyebiliyor olacağız. Hem böylece ‘İsmet Abi’ de tebdili kıyafet, etrafımızda usul usul bulunmaya de vam edecek... ‘İyi bir şey’dir ne de olsa. http://iscms.org

Fotoğraf: Marc Ribot,  John Zorn, Ömer Faruk Tekbilek ve Trilok Gurtu ve İsmet Sıral(saat yönünde). Uluslararası müzisyenler, gençlerle çalacak.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.