ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik eğitimine ilgisizlik had safhadaSayı: 1048 - 12.07.2010


Bir yayın sezonunun daha sonuna yaklaşırken tüm Mavi Nota dostlarına iyi bir hafta geçirmelerini dileyerek başlıyorum bugünkü yazıma.

Malumunuz olduğu üzere okullar tatile girdi, karneler verildi, not yükseltme sınavları yapıldı, birkaç gün sonra da öğretmenler tatile girecek. Bu koşuşturmanın içinde müzik öğretmenlerinin ve müzik eğitiminin yeri nedir diye soracak olursak, karşılığında kocaman bir “hiç” demek ayıp olmaz sanırım.

Burada daha önce de yazmıştım, özellikle orta öğretimde müzik eğitiminin sistem içindeki içler acısı durumunu.

Ama o günlerden bu yana müzik eğitimin ileriye gitmesi konusunda hiçbir şey yapılmadığı gibi aksine geriye doğru bir gidiş sözkonusu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Güdek, lise eğitiminde resim, müzik ve beden eğitiminin bir parantez içinde öğrenciye sunulduğunu ve öğrencilerden bu üç dersten birini seçmelerinin istendiğini söyledi. Öğrencinin seçtiği dersi 3 yıl boyunca gördüğünü belirten Güdek, öğrencilerin de çoğunlukla, ''daha kolay yapabiliriz, bizi zorlamaz'' düşüncesiyle beden eğitimi dersini seçtiklerini iddia etti. Yabancı dil öğrenmekte zorluk yaşanması gibi nota dilini öğrenmekte de zorluk yaşayan öğrencilerin müzik eğitimine sıcak bakmadıklarını söyleyen Güdek, bu nedenle seçmeli ders olunca müziği geri planda bıraktıklarını söyledi.

Diğer sanat dalları ile kıyaslandığında müziğin tüm insanların hayatında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Güdek, şunları kaydetti: ''Müzik hepimizi sarmalayan bir sanat dalı. Eğlenirken, dinlenirken müziksiz yapamıyoruz. Diğer sanat dallarından daha çok hayatımızda yer kaplamasına rağmen müzik, eğitim sistemimizin içinde hak ettiği yerde değil. Eğitim sistemimiz tamamen sınava dayalı bir sistem haline geldi. Sınava dayalı eğitim sisteminin içinde müzik eğitimi bir kenara itildi. İstiklal Marşı'nı bile düzgün söyleyemeyen bir toplum haline geldik. Ailelerin gelecek kaygısı müzikle ilgilenen çocukları bile sınav dönemi müzikten koparıyor. Hepimiz müzik dinliyoruz ama müzik bilgimiz yok.''

Venezuela, Japonya gibi ülkelerde müziğin eğitimdeki öneminin çok iyi değerlendirildiğini, bununla ilgili projelerin bu ülkelerde hayata geçirildiği örneklerini veren Güdek, Venezuela'da sokak çocuklarının müzikle yeni bir hayata kavuşturulduğunu, Japonya'da ise müziğin öğrenme üzerindeki olumlu etkilerinin eğitim sisteminin içine sokulduğunu anlattı.

Genel olarak insanların ortalama müzik yeteneğine sahip olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Güdek, eğitim sisteminin içinde müzik eğitiminin daha çok yer verilmesi ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayın Bahar Güdek, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada meseleyi tam on ikiden vurmuş durumda. Anadolu Ajansı aracılığı ile posta kutumuza düşen bilgiler doğrultusunda sözlerini sizlerle paylaşma gereği hissettim.

Çünkü söylediklerinin altına bende imzamı atıyorum.

Müzik eğitimine ilgilis kalmayı şiar edinmiş bir eğitim ve modelinde gelişmenin söz konusu olamayacağını da son söz olarak burada vurgulamak isterim.

Ve son ayların en popüler şarkısını Amy Winehouse’un yorumuyla dinliyoruz:  You Know I’m No Good

Çarşamba günü görüşene değin tüm müzik dostlarına bol müzikli günler diliyorum.

Esen kalın.




Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.