ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Konservatuar müzik bölümlerine ve müzik okullarına hazırlananlar için hatırlatıcı birkaç not.Sayı: 1035 - 23.06.2010


Bilindiği üzere üniversite giriş sınavının birkaç güne bölünerek gerçekleştirilen sınav takviminin sonuncusu bu hafta sonu yapılacak.

Ondan sonra üniversiteye girmek için bekleyen gençlerimiz sınav sonucunu bekleyecek ve sonunda ya gülecek ya da üzülecekler.

Bu arada Konservatuarların müzik bölümlerine ve müzik okullarına girmek için uğraş veren gençlerimizin neler yapması hususunda edindiğimiz deneyimlere dayanarak birkaç not vermek istedim.

Tabii burada yazdıklarım işin özünü oluşturan genel çerçeveyi çizmektedir.

Konservatuarların müzik bölümlerine ve müzik okullarına girmek için özel yetenek sınavına hazırlanan adaylarımızda aradığımız birinci şart girmek istediği bölümün müzik düzeyi seviyesinde bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olmasıdır.


Hemen, hemen bütün Konservatuarlar ve Üniversitelerin Müzik Eğitim Fakülteleri yoğun talep dolayısı ile mümkün olduğu kadar müzik düzeyi en iyi öğrencileri seçmeye çalışıyorlar. Adaylar müzik kabiliyeti olarak çok iyi düzeyde olabilirler. Fakat maalesef bu yeterli olamamaktadır. Çünkü kabiliyeti işlemek ve geliştirmek gerekmektedir. Bu da ancak belirli bir eğitim ve çalışma sonucunda oluşabilmektedir. Kabiliyeti geliştirebilmenin en güzel ve kestirme yolu bir müzik aleti çalabilmekten geçer. Enstrümanınızı ne kadar iyi çalıyorsanız o kadar kulağınız ve kabiliyetiniz gelişmiş olacaktır. Bu nedenle aday öğrencilere tavsiyemiz mutlaka bir müzik aletini iyi düzeyde çalabilecek seviyeye ulaşsınlar. Mümkünse iyi bir akademik eğitim almış hocadan ders alsınlar. Bu şekilde ders aldıkları taktirde nota, usul, solfej, armoni gibi temel kavramları öğrenebilecekleri gibi dikte yapabilme yeteneğini de geliştirmiş olacaklardır. (Dikte: Çalınan bir müzik eserini doğru ve usulüne uygun olarak notaya alabilme yeteneğidir). Bu gün birçok fakültenin ve konservatuarın giriş sınavlarında adaylara dikte de yaptırılmaktadır. Genelde toplu olarak yapılan dikte sınavlarında çoğunlukla piyano ile çalınır ama başka bir enstrüman da olabilir, 4 veya 8 ölçülük basit bir melodi çalınır. Bu melodinin doğru tonda, doğru ölçüde ve doğru nota değerlerinde yazılması istenir. Böyle bir çalışmayı yapabilmesi için bir adayın ya çok iyi solfej yapabiliyor olması ya da iyi düzeyde bir müzik aleti çalabiliyor olması gerekir. Aksi takdirde bu mümkün değildir. Ne kadar yetenekli olursa olsun, sesleri ne kadar iyi duyarsa duysun bu yeteneği dikte yapabilmesini sağlayamayacaktır.

Konservatuarların müzik bölümlerine ve müzik okullarına girmek için özel yetenek sınavına hazırlanan adaylarımızda aradığımız ikinci şart girmek istediği bölümün şartlarına uygun yaş ve eğitim seviyesi düzeyinde olmaktır.

Konservatuarların ve Müzik Fakültelerinin değişik bölümleri için değişik yaş sınırı uygulamaları vardır. Bu nedenle aday öğrencinin mutlaka girmek istediği bölüm hakkında iyi bir ön araştırma yapıp yaş olarak uygun olup olmadığını tespit etmesi gerekir. Ayrıca lise veya dengi bir okuldan mezun olması ve üniversite giriş sınavlarında gerekli taban puana erişmiş olması gerekir. Tabi burada üniversite giriş sınavında alacağı puan ne kadar yüksek olursa konservatuara girişte o kadar etken olacaktır. Artık bütün müzik fakülteleri ve konservatuarlar sadece yetenekli adayları tercih etmiyorlar. Çünkü amaçları kültürün ve sanatçının seviyesini de yükseltmek olduğu için daha bilgili, daha donanımlı adayları seçerek, sanatın ve sanatçının gelişmesine katkıda bulunuyorlar. Bir insan çok yetenekli ve çok iyide müziğini icra edebiliyor olabilir. Bu kişi gerekli kültür donanımına, araştırma ve geliştirme yeteneğine, bilgi ve becerisine sahip değilse anca çalgıcı olabilir, sanatçı olamaz. Sanatçılık farklı ivmeler gerektirir. Ders çalışmayı sevmeyen, ödev yapmaktan kaçan, araştırmacı olmayan haliyle üniversite giriş sınavlarında düşük puan alan bir aday öğrenci ne kadar yetenekli olursa olsun konservatuara giriş sınavında elenecektir. Bu nedenle aday öğrencilerin mutlaka bu kriterleri de göz önünde bulundurmalarını öneriyoruz.

Bunları anlattıktan sonra şimdi bana konservatuarların müzik bölümlerine ve müzik okulları özel yetenek sınavına girmek için adayın yapacağı hazırlık Eğitimi ne için gereklidir?

Şimdi siz yukarıdaki açıklamaları okuduktan sonra diyeceksiniz ki aday zaten kendini yetiştirmiş, Konservatuara Hazırlık Dersi almasına ne gerek var? Hemen şöyle bir örnek verelim. Çocuklarımız iyi veya kötü bir seviyeyle liseden mezun oluyorlar. Üniversite Hazırlık kurslarına gitmelerine ne gerek var. Ama iş öyle değil. Bunu hepimiz biliyoruz artık. Çocuklar bir yarışın içerisine giriyorlar. Okullarda aldıkları eğitim onları bu yarışta koşabilecekleri şekilde hazırlamıyor maalesef. Bu nedenle kendilerini bu maratonun konseptine uygun olarak hazırlamaları gerekiyor. İşte bu nedenledir ki bizler de Konservatuar Hazırlık Kursları ile aday öğrencilerimizi sınavda karşılaşacakları soru ve davranışlara bir ön hazırlık çalıştırması yaptırıyoruz. Öğrenci ne gibi sorularla karşılaşacağını önceden bildiği için ve bu konuda antrenmanlı olduğu için hem daha fazla heyecanlanmayacak, hem de performansını daha iyi sergileyebilecektir.

Durum özünde genel hatları ile bundan ibarettir.

Ayrıca aklınıza takılan konu ile ilgili her türlü soruyu gazetemizin “bize ulaşın” ikonundan ya da editor@mavi-nota.com adresimizden direkt olarak bana ulaşıp sorabilirsiniz.

Cuma günü görüşene değin hepinize müzik dolu günler diliyorum.

Esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.