ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Anadolu'ya klasik müzik Sayı: 1000 - 30.04.2010


Dün gece  Aksanat’ta konser veren kemancı Pelin Halkacı Akın, klasik müziği yaymak için ‘Anadolu’da 40 pilot kent belirlenmeli’ diyor.

Eğer iyi bir klasik müzik dinleyicisi değilseniz, bugüne kadar Pelin Halkacı Akın’ın adını duymamış olmanız kuvvetle muhtemeldir. Türkiye’de klasik müziğin gerektiği kadar yaygın olmaması, Pelin Halkacı Akın’ın da aralarında olduğu uluslararası alanda tanınan, beğeni toplayan birçok değerli sanatçının kendi ülkesinde hak ettiği değeri görmemesine neden oluyor çünkü. Türkiye’nin en başarılı kemancılarından biri olan ve aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev yapan Pelin Halkacı Akın, dün gece, piyanist Metin Ülkü’yle birlikte İstanbul Taksim’deki Aksanat’ta bir konser verdi. Sanatçılar, 20.00’da başlayan konserde Necil Kazım Akses, Cemal Reşit Rey, Ahmet Adnan Saygun, Claude Debussy ve Maurice Ravel’in eserlerinden oluşan bir program seslendirdiler. Biz de bu konserden önce Pelin Halkacı Akın’la Türkiye’deki klasik müzik sanatçılarının sorunları ve yeni klasik müzik dinleyicileri kazanmak için yapılması gerekenler hakkında konuştuk.

Yurt dışındakiler de dahil olmak üzere hemen hemen her konserinde Türk bestecilerin eserlerine yer verdiğini söyleyen sanatçı, geçen yıl İngiltere’de, Ahmet Adnan Saygun’un Demet adlı yapıtını seslendirmiş. Necil Kazım Akses’in Poem’ini bu akşamki konserde ilk kez seslendireceğini söyleyen Akın, yıl içinde Polonya ve Azerbaycan’da vereceği konserlerde Cemal Reşit Rey’in Andante- Allegro’sunu yorumlayacağını söylüyor. Pelin Halkacı Akın’ın, bu akşam Aksanat’ta birlikte sahne alacağı Metin Ülkü’yle tanışıklığı eskiye dayansa da, yedi yıl önce birlikte konser vermeye başlamışlar. Sanatçılar, bugüne kadar Türkiye’nin değişik kentlerinde, İngiltere’de ve Kıbrıs’ta birlikte 30’dan fazla konser vermişler.

Sadece solistlik yaparak yaşanmaz

Türkiye’nin az sayıdaki keman solistlerinden biri olan Pelin Halkacı Akın, Türkiye’de yaşayan bir sanatçının sadece solistlik yaparak yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Akın’a göre, Türkiye’de klasik müziğin çok yaygın olmamasının en önemli sonuçlarından biri de, Avrupa’dakilere benzeyen konser salonlarımızın olmaması. “Salonlar maalesef çok amaçlı yapılıyor, akustik hiç önemsenmiyor. Kültür sanki bir lüksmüş ve toplumun geneline hitap etmiyormuş gibi algılanıyor. O yüzden bu alana yatırım yapılmıyor” diyen sanatçı, orkestra sayısının yetersiz olması yüzünden konservatuvar mezunlarının iş bulamadığına da değiniyor. Sanatçıya göre, Türkiye’de müzik menajerlerinin bulunmaması da büyük bir sorun ve kendi konser organizasyonlarını yapmak, kurumlarla bire bir muhatap olmak zorunda kalan klasik müzik yorumcuları çok yıpranıyorlar.

Müzik Festivali’ne öneriler

Pelin Halkacı Akın’ın henüz bir albümü yok. Ancak sanatçının gelecekle ilgili projeleri arasında albüm yapmak da var. “Eğer bir aksilik olmazsa kısa süre sonra bir albüm projesine başlayacağım” diyen sanatçı, CD’sinde Türk bestecilerin eserlerine de mutlaka yer vereceğini belirtiyor.

3 haziranda başlayacak olan İstanbul Müzik Festivali hakkında da söyleyecekleri var Pelin Halkacı Akın’ın: “Bir festivalde mutlaka yıldız isimler olmalı, bu hem prestij hem de uluslararası tanınırlık açısından gerekli. Ama bu müziği insanlara daha iyi anlatacak projelere de ihtiyaç var. Belki bazı etkinlikler, İstanbul’un varoş diye adlandırabileceğimiz, klasik müziğe hayatlarında yer vermeyen insanların bulunduğu bölgelerde tekrar edilebilir. Tabii programları biraz hafifletilerek. Çocuklar için de mutlaka konserler yapılmalı. Bu konserlerin biletleri de herkesin satın alabileceği kadar ucuz olmalı. Çocukların kendilerini rahat hissedecekleri, hatta belki sahnede olan bitene karışabilecekleri, açık hava konserleri düzenlenmeli. Festivalin hem klasik müzik izleyicisinin beklentilerini karşılaması, hem de yeni izleyiciler kazanmaya yönelik girişimlerde bulunması gerektiğini düşünüyorum.”

Türkiye’de senfoni orkestrası ve operası olan kent sayısı bir hayli az olduğundan, klasik müzik etkinliklerini takip edebilen insanların sayısı da pek fazla değil. Pelin Halkacı Akın’ın bu sorunu çözmek için de bir önerisi var: “Türkiye genelinde 40 pilot kent seçilmeli ve konser organizasyonu yapan kuruluşlar, etkinlikleri bu kentlere taşımalı. O bölgelerdeki öğrencilerle özel ve resmî kurum temsilcilerinin konserleri takip etmesi sağlanmalı. Böylece dinleyici sayısının artacağına inanıyorum.”


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 1 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.