ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 45 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Klasik müzik orkestraları ondan özel beste istiyor...Sayı: 998 - 28.04.2010


Popçularımız yabancı sözlerle yurtdışına açılmaya çalışadursun, özgün işleriyle uluslararası arenada kendine yer bulan müzisyenlerimiz de var. Hollanda'da yaşayan genç besteci Evrim Demirel de onlardan biri. Klasik müzik orkestralarına siparişle beste yapan Demirel'in ilk albümü "Makamsız" geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Yurtdışında temsil edilmenin pek çok yolu var; Eurovision ve UEFA belki en bilinenleri. Bir de sessiz sedasız, yaptığı işle anılan sanatçılar var. İngilizce albüm yapmadan da insanlara ulaşabilen bu isimlerden biri de çalışmalarını Hollanda'da sürdüren besteci Evrim Demirel. Genç yaşına rağmen Avrupa'nın önde gelen klasik müzik orkestraları için özel sipariş üzerine yaptığı besteleri ile tanınan sanatçı, ilk albümü "Makamsız"ı müzikseverlerin beğenisine sundu.

Adından anlaşılacağı gibi albümün genelinde Türk müziği etkileri var. Demirel, kimliği, sanattaki en önemli unsurlardan biri sayıyor ve kendi kimliğini ararken de Türk ve Osmanlı müzik geleneğinden yararlanıyor. Bu, makamsal özelliklerde hissediliyor en çok. Demirel, "Geleneksel Türk müziği penceresinden bakıldığında bu makamsal durum, makamsız olarak değerlendirilebilir; makamsız bir makamlılık söz konusu." diyor. Sanatçının rotası ise çağdaş müzik. "Günün müziği ancak çağdaş olabilir." diyen Demirel, bunun tartışılacak bir tarafı olmadığını söylüyor. Genç besteci, günün müziğinin sunduğu imkânları değerlendirmeye açık; farklı disiplinlerdeki müzikleri, kendi müziği içinde kullanmaktan yana. "Benim kafamda Batı müziği, Türk müziği diye kesin duvarlar yok. İkisi de incelenmesi, öğrenilmesi gereken müzik disiplinleri. Öğrenip besteleyip çalıştığım sürece bir rota oluşuyor. Nitekim bugüne kadar böyle oldu, büyük bir ihtimalle de böyle devam edecektir."

Osmanlı dönemi saz eserlerinden halk şarkılarına, mehterden sufi müziğine kadar çeşitli etkileri, çağdaş, akıcı, doğal ve anlaşılır bir dille sunan "Makamsız"da Hollanda'nın önemli orkestraları yer alıyor. Albümde en dikkat çekici eserlerden biri hiç kuşkusuz "Anadolu'dan Dört Halk Şarkısı". Çin, İran, Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve Hollanda'nın önde gelen müzisyenlerini bir çatı altında birleştiren Atlas Ensemble, bu coğrafyaların enstrümanlarıyla Batılı enstrümanları bir araya getiriyor. Bütün bu yönleri ile "Makamsız" kafamızda Türk müziğinin geleceğine dair soru işaretleri oluşturacak gibi görünüyor.

Türkiye'de senelerdir sorulan "Neden uluslararası düzeyde yeterince besteci çıkmıyor?" sorusuna oldukça dokunaklı cevaplar veriyor genç besteci. Türkiye'de uluslararası arenada yarışabilecek çok fazla besteci ve besteci adaylarının olduğunu; fakat Türkiye'de besteciliğin henüz profesyonel bir meslek olmadığı görüşünde. "Bu şu demek" diyor ve sorularla anlatıyor sıkıntılarını: "Bugün Türkiye'de sanatsal anlamda ciddi müzik besteleyen neredeyse hiçbir besteci, sadece besteleyerek hayatını idame ettiremez.

Sanatsal müzik üretimi için ayrılan bir bütçe var mı? Her yıl kaç yeni eser için siparişler veriliyor? Senfoni orkestralarımız her sezon kaç yeni Türk eserinin ilk seslendirilişini gerçekleştiriyor? Devletin çağdaş müzik üretimi için ayırdığı bütçe ne büyüklükte? Böyle bir bütçe var mı? Bütün bu olanaksızlıklara rağmen bu kadar çok bestecimizin olması müthiş bir başarı ve özveri. Türkiye'de büyük bir klasik müzik potansiyeli var, inanıyorum ki 100 yıl sonra Türkiye'deki klasik müzik dünyası çok farklı olacak." Önümüzdeki aylarda Türkiye'ye dönecek ve bundan sonraki müzik hayatına Türkiye'de devam edecek olan Evrim Demirel'in birçok önemli hayali var. Klasik Türk müziği korosu ve bir senfoni orkestrası için büyük çapta bir yapıt bestelemek gibi bir hayali olduğunu öğreniyoruz önce. Ayrıca piyano konçertosu ve kanun konçertosu gibi hayalleri de var. Şu anda Hollandalı bir film yapımcısının bir çalışması için müzik yapan Demirel, bunun müthiş bir zevk olduğunu ve müziğin görselliğe inanılmaz katkıda bulunan bir sanat olduğunu da ışıldayan gözlerle söylüyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.