ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İstanbul Film Festivali'nde bir Rock efsanesi: Neil YoungSayı: 994 - 21.04.2010


Bu yılki film festivalinin müzik dalında üç büyük sürprizi vardı. Biri efsaneleşmiş bir rock devi olan Neil Young üzerine çekilmiş bir belgesel olan Neil Young’ın Bavulundan Şarkılar Neil Young The Trunk Show: Scenes From A Concert, diğeri üç farklı yaş kuşağından efsaneleşmiş üç gitarist Jimmy Page (Led Zeppelin), The Edge (U2) ve Jack White (White Stripes) üzerine yapılan söyleşi derlemelerinden oluşan Gürültü Ustaları It Might Get Loud, üçüncüsüyse ABD’nin muhalif seslerini farklı biçimlerde bir araya getiren geçen yıl iki ayrı festivalde izleyici ödülü almış olan Devrim Şarkıları Soundtrack For A Revolution.

Neil Young’ın Bavulundan Şarkılar diğer iki filmden farklı olarak çeşitli müzik insanlarının birbirleriyle karşılaştırılması üzerine dayanmayan ve sadece bir tekine odaklanan ve tüm dünyadaki Young hayranları için ister beğenilsin ister beğenilmesin çok önemli bir yapıt. Üstelik film bir ilk değil… Aynı yönetmenin (Kuzuların Sessizliği ile tanınan ve son olarak başrol oyuncusuna Oscar getiren Rachel Evleniyor’un da yönetmeni) Jonhatan Demme’nin Neil Young üzerine odaklanan ve Türkiye’de gösterilmeyen ilk filmi Heart Of Gold Altın Kalp’in devamı ve kendi kendine bir cevabı olarak çekilmiş. Filmin Demme’nin Neil Young üzerine çektiği ilk filmden farkı bu kez bir konsere odaklanmış olması ve Young’ı ilki gibi lineer bir hayat hikayesi içinde değil bulunduğu an’a odaklı olarak sunması. Film tıpkı bir konser gibi Amerika’da sadece tek bir gün gösterildi. Ardından bir hafta süreyle sadece tek bir sinema salonunda sunuldu. İstanbul film festivalindeki iki gösteriminin haricinde ise tüm dünyada Neil Young fanları için DVD raflarındaki yerini almıştı.

ÖZGÜRLÜK ARAYIŞI

Konserde eşzamanlı bir performans gösterisi olarak her şarkı için ayrı bir resim yapan ressam Erric Johnson filmde özellikle dikkat çekiyor. Yönetmenin röportajlarında ve filmin tanıtım metinlerinde geçen ‘elektrikli’ ve ‘gürültülü’ sözleri ise Young’ın 60 yaşındaki haline, hâlâ devam ettiği şekliyle yüksek enerjili, tansiyonlu ve ‘gürültülü’lü Philadelphia’daki bu konsere odaklanıyor. Gürültü kavramı müzikal anlamda kültürel ve göreceli bir kavram olmasına karşın hâlâ rock müziği ve Young’ı betimlemek için kullanılmış. Bu da gösteriyor ki bu kavramın kendisi filmin yönetmeni Jonhatan Demme ve hayranlarının gözünde popüler müzik dünyası için basitçe Young’ın gitarında sözlük anlamından sıyrılmış ve artık içinde kirlilik barındırmayan somut hale gelmiş ‘özgürlük arayışı’nı anlatıyor. Ancak hâlâ sözlük anlamındaki önemli bir ögeyi saklı tutarak: Kimileri için rahatsız edici… Filmde Young hayranları için en bilinen şarkılarının elektrik gitarlı yüksek volümlü versiyonları ile birlikte Cinnamon Girl, Like A Hurricane ve eşsiz, uzun, en agresif versiyonuyla No Hidden Path gibi şarkılar yer alıyor. Nei,l Young 60’lı yaşlarında 20’li yaşlarından çok daha sağlıklı, coşkulu ve enerji dolu gözüküyor.

Bilinen müzik hayatına 60’lı  yılların sonunda Crosby, Stills, Nash And Young grubunda başlayan Kanada doğumlu şarkı yazarı, rock-country ustası, Nirvana , Pearl Jam, Sonic Youth, Nick Cave And The Bad Seeds, Mudhoney, The Pixies gibi sayısız kendinden daha yeni kuşak rock ikonlarına inanılmaz etkilenimler sunmuş ve aynı zamanda yazdığı söz ve tavırlarıyla eşitlikçi, özgürlükçü politik bir duruş gösteren Neil Young, 70’lerde albüm ve konserlerine solo olarak devam etti. Aynı yıllarda armonikası ve akustik gitarıyla başlayan yolculuğu, sade duru tonları ve olağan üstü şarkı sözleri, 80’lerde yerini daha açık, deneysel çalışmalara bıraktı. 90’lar da başlayan bu son döneminde ise Young, özellikle yüksek volümü, elektrik gitarın bol distorsiyonu ile 60 yaşında konser alanlarını sallamaya devam ediyor. İlk dönem çalışmaları kısa, sade, duru olarak tanımlanabilecek Heart of Gold, Harvest Moon, The Needle And The Damage Done gibi country’nin ve folk müziğinin ozanlığını rock müziğin virtüözitesinin yerine koyan Young, daha sonra My My Hey Hey, Keep On Rockin’ In The Free World gibi şarkılarıyla dinleyicisinin beynine kazınmıştı.

Neil Young 20’li yaşlarında akustik gitarıyla  yerinde oturarak usulca söylediği “Altın bir kalp arıyorum. Galiba yaşlanıyorum.” sözlerini 60’lı yaşlarında Philedelphia’yı sallayan bir konserde ayakta ve bağırarak söylemeye devam ediyor… Bu da bize gösteriyor ki bir şeyler yanlış gidiyor…


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.