ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


MüzikSayı: - 05.12.2005


Bu sözcük çok, çok şey ifade eder bize. Yaşamımızın bir anı yoktur ki müziksiz geçsin. Düşününüz, yürüyüşümüzde, konuşmamızda, nefes alıp verişimizde, kalbimizin atışında bile bir ritim, bir ahenk, bir iç uyum vardır ki işte bu da müziğin ta kendisidir.


Ben ünlü Alman besteci Richard Wagner´in (1813–1883) Gesammtkuntwerk (Birleşik Sanat Yapıtı) düşüncesi üzerinde durmak istiyorum:


Ünlü besteci, bütün yaşamı boyunca sanatların birleşik halde bir bütün oluşturması gerekirliliğini savunmuş ve bu uğurda eserler vermiştir. Sanatların ancak birleşik halde en yetkin sanat halini alabileceğini savunmuş ve buna en iyi örnek operayı vermiştir. Operada, müzik ve tiyatronun uyumlu bir bütün sanat haline geldiklerini savunmuş ve operaya sanatların en yücesi gözüyle bakmıştır.


Hatta ilginçtir, Shakespeare ve Beethoven´i elmanın birer eşit parçaları gibi olduklarını söyler ve bunların birleşmeleri halinde en güzel sanat yapıtının oluşacağını savunur. Haksız da değil hani sanatın hiçbir alanı yoktur ki müzikten fayda görmüş olmasın, ola ki olsa bile eksik kalır diye düşünüyorum.
Richard Wagner (1813–1883) Alman besteci. Operaları ile olduğu kadar sanat üzerindeki görüşleri ile de 19. yy´da Avrupa´nın kültürel yaşamını derinden etkilemiştir.


Wilhelm Richard Wagner 22 Mayıs 183´te Leipzig´de doğdu. 13 Şubat 1883´de Venedik´te öldü. Dokuz kardeşten en küçüğü olan Wagner, Dresden´de okudu. Küçük yaşta Yunan Edebiyatıyla ilgilenerek Homeros´un Odysseia destanından üç bölümü Almanca´ya çevirdi. Bu dönemde Mozart, Beethoven ve Weber´in müziğinin yanı sıra Shakespeare, Schiller ve Goethe´nin tiyatro yapıtları ile ilgilenmeye başladı. On iki yaşında piyano dersleri aldı.


1833´de ilk operası Periler´i besteledi. Wagner´in yapıtları iki bölümde incelenebilir. Bunlardan ilki Rienzi´ye kadar olan gençlik dönemi yapıtları. İkinci bölümde ise Rheingold´tan başlayarak 19.yy´ın müzik yaşamını kökten etkileyen yapıtları yer alır. Onun sanat yaşamında en önemli yeri tutan yapıtı Derringdes Nibelungen´dir. Bu yeni türün müzik, tiyatro, dans, mimarlık ve resim gibi çeşitli sanat dallarını bir araya getirmesi gerektiğini savunmuştur. (Toplu Sanat Yapıtı)


Wagner´in müzik diline getirdiği başka büyük yenilik ise tonaliteye ait olmayan sesleri geçici olarak değil, tonalite duygusunu bozacak biçimde kullanmış olmasıdır. Bu nedenle Triston ve İsolde müzik tarihinde atonal öğeleri içeren iki yapıt olarak tanınır.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.